Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
BEZ KONKRETNE VIZIJE

ŠTO SE TO DOGAĐA? ŠAMPIONI PUNE ROSTER KAO NA TRACI, A U MAKSIMIRU MIRNO Krajnje je vrijeme da Dinamo počne dovoditi prava pojačanja

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2017. 22:12

Vjerojatno ste se zapitali kako to da Dinamo još nije doveo nijedno najavljeno pojačanje. Zasad se samo iz Lokomotive s posudbe vratio Rrahmani. Osim špekulacija o tome tko bi mogao doći, nema nikakvih konkretnih informacija.

Bez konkretne vizije

Vidimo s druge strane da šampionska Rijeka puni roster, pažljivo odabire igrače za svaku poziciju, priča s Rujevice djeluje, kao i posljednjih godina, vrlo ozbiljno, studiozno, analitički. Majstori s mora također polako idu u tom smjeru, i oni već imaju ideju kako će sastaviti svoj roster, kockice se slažu... Pa i ostali hrvatski prvoligaši već u eter guraju neka imena, može se razaznati plan za sljedeću sezonu.

Varazdin, 310517.
Gradski stadion Varazdin.
Finale nogometnog Kupa Hrvatske, utakmica GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Dinama.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

A iz Dinama ne stiže baš ništa, sve vijesti koje i dođu do portala i novinskih stranica uglavnom su skupljene od raznih skauta i menadžera koji ili isto imaju neka ne pretjerano konkretna saznanja ili pak Dinamu nude igrače.

Ne samo to; vidimo da i u Europi pravi klubovi već imaju konkretne vizije, znaju koga žele i koga dovode da bi se ojačali. Jer, realno, pojačanja se, zapravo, u prijelaznim rokovima samo kupuju; temelji za njihovo dovođenje postavljaju se mnogo prije, razgovori i pregovori počnu ranije. Recimo, klub koji - kad je ljetni prijelazni rok u pitanju - tek u lipnju kreće u potragu za pojačanjima, koji tada još uvijek nema neka konkretna imena i ideje za transfere, ne djeluje kao previše ozbiljan klub. Ili barem ne kao klub koji je organiziran, s jasnom strategijom. Tako danas djeluje Dinamo.

Sve je prošlost

Ljetne pripreme Modrih počinju za tri dana, a ništa još nije definirano. Petev bi pripreme mogao početi s momčadi koja će posve drukčije izgledati kad počnu natjecanja, domaće prvenstvo i kvalifikacije za Europsku ligu. Sasvim je jasno da to nije ni dobro ni pametno. Čemu onda pripreme koje će Dinamo odraditi u Moravskim Toplicama ako tek nakon njih stignu pojačanja, a govori se o dva-tri, možda i četiri igrača? Bugarski će stručnjak na pripremama uigravati jednu momčad, a kad sve starta, doći će novi igrači! Onda će opet slijediti novo uigravanje, a oni koji se na pripremama izbore za svoje pozicije, oni će zbog dolaska pojačanja, koja, naravno, moraju igrati, izletjeti iz momčadi, pa će se javiti nezadovoljstvo.

Osijek, 210517.
Nogomet.
Prva MAXTv liga 35. kolo. Utakmica izmedju Osijeka i Dinama. 
Na fotografiji: trener Dinama Ivaylo Petev.
Foto: Vlado Kos / Cropix
CROPIX

Zbog čega se to događa u Dinamu? Prijašnjih su godina stvari izgledale mnogo drukčije, uglavnom se već u ovim danima znalo tko će doći u plavu svlačionicu. Olakotna je okolnost za Modre u ovom slučaju odlazak sportskog direktora Romea Jozaka. On je, naravno, shodno svojoj funkciji, od početka ožujka, kad se prihvatio tog posla, krenuo u pripremu dovođenja ljetnih pojačanja. Okružio se s svojim ljudima, skautima, menadžerima, pustio je pipke. Međutim, kad je napustio plavi brod, sve je ono što je dotada napravio - nestalo! Svi razgovori i pregovori postali su prošlost te se moralo ispočetka. Tako su se budući sportski direktor Marijan Vlak i njegov pomoćnik Marko Vukelić našli u vrlo delikatnoj poziciji.

Njima je pripala “čast” da, u dogovoru s trenerom Petevom, krenu u potragu za pojačanjima, ali sad s posve drugim ljudima, drugim skautima i menadžerima jer oni s kojima je razgovarao Jozak više nisu bili u igri. To je, priznat ćete, malo zeznuto. Zato Dinamo sada, pred sam početak priprema, nema definiran roster za nastavak sezone. Pitanje je kada će ga uopće imati, nama se, nekako, čini da će se priča o pojačanjima vući, vjerojatno, skroz do kraja prijelaznog roka, tamo negdje do 31. kolovoza. Makar nas neki u klubu uvjeravaju da bi možda već sljedeći tjedan moglo iskrsnuti ime prvog pojačanja.

Ipak, sreća je u nesreći za Dinamo da će Petev dobro surađivati s Vlakom i Vukelićem, to su ljudi od njegova povjerenja, za razliku od Jozaka, koji ga je žuljao kao kamen u cipeli i s kojim je jedva razgovarao.

Linker
24. travanj 2024 16:23