Zračni dvoboj Dine Perića (drugi zdesna) na utakmici protiv Gorice
 Foto: Damir Krajac / CROPIX
VELIKI DEBI NA RUJEVICI

'ŠTO TI RADIŠ OVDJE, ZAR NE ZNAŠ GDJE JE CIBONINA DVORANA?' Senzacionalan uspon čovjeka koji će sutra biti lider obrane Vatrenih

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. studeni 2019. 13:34

Jednog subotnjeg predvečerja na TV ekranu u poznatoj zagrebačkoj pizzeriji išao je prijenos utakmice HNL-a. - Što ti radiš ovdje, zar ne znaš gdje je Cibonina dvorana? - komentirao je nogometni kibic gledajući 197 cm visokog Dinu Perića u dresu Lokomotive.

Niti godinu dana kasnije ista lokacija, isti sudionici: - Pa jeste li vidjeli ovog Perića? Kako je dobar, tehničar, okretan, spretan, iznenadio me, mislio sam da je on košarkaš, a zna igrati nogomet, i reprezentaciji bi dobro došao takav visok pred golom - gleda oko sebe nogometni kibic, posipa se pepelom i čeka reakcije.

U Dinamu od 2013.

Čini se da je upravo u to proljeće 2017. godine širi krug ljudi koji hodočaste na HNL, ili žive s njima preko televizijskih prijenosa, počeo uviđati potencijal Osječanina Dine Perića koji je, ipak, u zadnjih nekoliko mjeseci napravio senzacionalan uspon od pretežno HNL opcije u Dinamu kad treba odmoriti Theophilea i Dilavera do čovjeka o kojem Zlatko Dalić ozbiljno razmišlja da mu u subotu na leđa natovari “mlinski kamen“ očekujući kako će demonstrirati da ga je sposoban nositi.

Čak ni Transfermarkt nije stigao reagirati oko njegova rejtinga, rijetko je kada Hrvatska u moderno doba imala u prvih 11 igrača koji je procijenjen na samo dva milijuna eura. Šanse mu se otvaraju poput lepeze, ozljede klupskih kolega pomogle su mu da se promovira u standardnog startera u Dinamu, odluka trenera Nenada Bjelice da igra s trojicom stopera u Ligi prvaka omogućila je da na terenu budu sva trojica, što ne znači da Perić ne bi bio jer zadobio je povjerenje, a žuti kartoni Dejana Lovrena i Domagoja Vide lansiraju ga u postavu svjetskih doprvaka. Od HNL rješenja vinuo se do europskog rješenja.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: Dino Peric, Kevin Theophile-Catherine.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Iako Perić ima 25 godina i njegov uspon nije bio meteorski, nego stubu po stubu, i premda je bilo sumnji može li tako visok biti dovoljno eksplozivan i pokretljiv za današnje atomske špice, Perić nije niknuo iz kamena, njegovi čvrsti nogometaši korijeni odavno su detektirani. Premda je ostalo pitanje koliko će dobar zaista biti. Jednom kad bude najbolji što može…

U Dinamo je došao u veljači 2013. s 18 godina iz Osijeka. Odmah je proslijeđen na posudbu u drugoligaša Sesvete gdje je proveo godinu dana. Lokomotiva se nametnula kao sljedeća etapa, tamo je igrao do kolovoza 2016. U Prvoj HNL debitirao je 7. veljače 2014. u pobjedi Lokosa protiv Slavena Belupa 2:1, u Maksimiru. Samo dva tjedna kasnije, u trećem službenom nastupu za Lokomotivu, teško je ozlijedio koljeno u borbi za loptu kod aut-crte. Dogodilo se na maksimirskoj utakmici protiv Hajduka. Pauzirao je godinu dana. U formativnim godinama, kad je igraču 19, to zna ostaviti posljedice…

U Dinamo se vratio u ljeto 2016. nakon što je već počeo sezonu u dresu Lokomotive. Za Lokose je igrao u pretkolu Europa lige, izbacili su Santa Colomu, Rovaniemi i Vorsklu Poltavu, a na zadnjoj ih je stepenici zaustavio Genk.

Debi s Velim Vrhom

Na Dinamova je vrata pokucao nakon odlaska Jeremyja Taravela, ali tu su bili Filip Benković, Leonardo Sigali, Gordon Schildenfeld i Marko Lešković. Dugo su ga treneri Modrih gledali s ambivalentnim osjećajima. Debitirao je u kup-utakmici u gostima protiv Velog Vrha u pobjedi 5:0 pod vodstvom Željka Sopića. Klupu je ubrzo preuzeo Ivajlo Petev koji mu je šansu pružio i u Ligi prvaka. Bilo je to na Sanchez Pizjuanu gdje je Dinamo cijelo poluvrijeme imao igrača manje i Sevilla pobijedila 4:0. Perić je ušao s klupe u zadnjih pola sata.

Već je te jeseni zabio gol u četvrtfinalu Kupa u pobjedi protiv Intera u Zaprešiću 1:0. Na proljeće je dobivao nešto veću minutažu zbog stalnih problema s ozljedama drugih stopera. Međutim, kod Marija Cvitanovića bio je u drugom planu, Nikola Jurčević mu je u kratkotrajnom mandatu nešto više vjerovao, ali punu je afirmaciju dočekao kod Nenada Bjelice.

Na otvaranju prvenstvene sezone, u ljeto 2018. godine, zabio je pogodak Rudešu u trećoj minuti sučeve nadoknade za 1:1. Sudjelovao je u pobjedi protiv Anderlechta u Bruxellesu u Europskoj ligi ušavši s klupe početkom drugoga dijela, a u startnoj postavi bio je u oba ogleda protiv Spartaka iz Trnave, upravo je tada Dinamo i matematički osigurao europsko proljeće.

Prošao sve selekcije

Ove je sezone upisao punu minutažu u Dinamovim europskim utakmicama. Štoviše, nastupio je u 24 od 27 službenih klupskih susreta u ovoj natjecateljskoj godini. Još samo Petković ima 24.

Igrao je za hrvatsku kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju. U srpnju ove godine produljio je ugovor s Dinamom do 2024. I sada se Zlatko Dalić uzda da će dobiti što i Bjelica. Igrača na kojeg se može osloniti. Zvao ga je premijerno protekli mjesec, no debi čeka na Rujevici.

Linker
26. travanj 2024 21:07