Karina Hessland / Getty
PALO U VODU

STRANI SUCI NE DOLAZE U OBZIR Hajdukov prijedlog odbačen je u samom startu, protiv je i Matjaž Kek

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. veljača 2016. 13:45

Na stol Sudačke komisije stigao je dopis Hajduka u kojem traži da se za polufinale i finale Kupa odrede strani suci. To nam je kazao šef sudaca Dušan Kukić. Dopis pokazuje da su Majstori s mora čvrstog stava kad se radi o sumnji u domaće djelitelje nogometne pravde, ali isto tako i njihov veliki optimizam i vjeru u svoje mogućnosti, jer, eto, drže da će izbaciti Dinamo i igrati veliko finale.

- Dobili smo mail od Hajduka u kojem splitski klub traži strane suce za polufinale i finale Kupa. Imali smo seminar u Medulinu, razgovarali sa svim članovima Komisije i došli do zaključka da smo protiv uvođenja stranih sudaca. To ne vodi dobrome ni za hrvatski nogomet, ni za klubove, ni za naše suce. Međutim, konačnu odluku donosi Izvršni odbor HNS-a - kazao nam je Kukić.

Kukić kaže da smatraju kako su hrvatski suci po kvaliteti u samom europskom vrhu.

- Pogledajte pogreške koje se događaju u Ligi prvaka ili u najjačim nacionalnim prvenstvima. Ima nedosuđenih jedanaesteraca, golova iz zaleđa, krivih procjena... Događaju se pogreške, ali nikome ništa, ali jedino kod nas je takva hajka, stvorena je klima da se sve loše traži samo u sucima. Ne gleda se u svoje dvorište, ne razmišlja se o tome je li u tom dvorištu sve u redu - priča Kukić.

Uzaludan dopis

Na tu temu nazvali smo i izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića koji je jučer bio u Zürichu.

- Mi imamo kvalitetne suce, koji su se dokazali i na međunarodnoj sceni. Naravno da se događaju pogreške, ali pogreške se događaju svuda, na svim europskim i svjetskim travnjacima. Držim da nema potrebe za stranim sucima, ali, naravno, treba razgovarati sa Sudačkom komisijom i akceptirati njihovo mišljenje - kazao je Vrbanović.

Dakle, shvatili ste, Hajduk je uzaludno slao dopis, neće biti stranih sudaca u polufinalu i finalu Kupa.

A evo što je o Hajdukovoj ideji kazao trener Zoran Mamić:

- Što se mene tiče, može Torcida biti glavni sudac, pomoćnici Brbić i Ljubo Pavasović! Nemam ništa protiv. Ne znam kako je to regulirano, tko bi platio troškove, te kako bi nakon toga našim sucima pogledali u oči, kako bismo opravdali podcjenjivanje tih ljudi koji svoj posao obavljaju dobro. Kad vidimo kako se sudi u elitnim ligama, kakve se greške događaju, kod nas ih je u mnogo manjoj mjeri. Ali su izrazito potencirane, što nije dobro.

Dodao je...

- Kad bi se analizirali prvih četiri-pet klubova u HNL-u cijelu sezonu, onda bismo vidjeli da je sve tu negdje. A na kraju bismo vidjeli da su najviše “poklona” dobili on i koji se najviše žale!

Pitali smo ga zar i Dinamo nije tražio strane suce 2009. godine. Odgovorio je:

- Ne sjećam se, stvarno...

Iako nevoljko, odgovorio je Matjaž Kek i na upit o Hajdukovu zahtjevu za stranim sucima u polufinalu Hrvatskog kupa.

- Ne volim komentirati tuđe želje, ali radio sam u Saudijskoj Arabiji gdje su dolazili suci iz Europe koji bi tamo bili tjedan dana, dobro zaradili, a na kraju bi uvijek bila ista pizdarija kada naprave grešku. Sporna situacija je sigurno bila, o njoj treba govoriti, ali i prepustiti takve stvari ljudima koji za to nose odgovornost da odlučuju. Ni nama nije dosuđen jedanaesterac protiv Lokomotive… - istaknuo je Matjaž Kek.

Linker
06. svibanj 2024 07:50