BRILJIRA U FRANCUSKOJ

Subašić o borbi za naslov: 'Možemo uloviti PSG, ali teško je bez Falcaa, on je ipak vrh'

'Kolumbijac je odličan dečko. Nije ona klasična zvijezda, 'glavonja’, nego je normalan tip'
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. siječanj 2014. 22:18

Dvije godine, točno dvije godine. Toliki je staž u Monacu napunio Danijel Subašić 26. siječnja 2014., upravo u večeri u kojoj je njegova momčad svladala Marseille 2:0 u sklopu 22. kola francuskog prvenstva. Sve se promijenilo, tada stigao u momčad koja se borila za ostanak u Drugoj ligi, a sada je na pragu Lige prvaka. Monaco je drugi na tablici Ligue 1, tri boda zaostaje za liderom PSG-om, ali trećeplasirani Lille zaostaje već sedam bodova.

- Odigrali smo odličnu utakmicu protiv Marseillea, sjajno je što smo iskoristili remi PSG-a u Guingampu i primaknuli se na tri boda zaostatka. To je bio cilj, ispunili smo ga - priča Subašić, koji, nekako u sjeni, proživljava trenutke karijere.

Čak su ga i neki francuski mediji proglasili igračem utakmice, zbog nekoliko vrhunskih obrana, no on je skromniji.

- Ma, igrali smo dobro, trebali voditi 3:0 vrlo brzo. Onda smo poveli 2:0, pa su nam oni stvorili nekoliko prilika, imali su dva zicera, koje sam 'skinuo’. Obranio sam ono što treba, to mi je posao.

Čini se da taj posao u posljednje vrijeme radi sve bolje. Jer, utišale su se glasine da Monaco dovodi vratara, a spominjao se i Barcelonin Victor Valdes koji na kraju ove sezone napušta Camp Nou. Subašić sada čvrsto drži 'jedinicu’.

- Gledajte, priča će uvijek biti, možda netko i dođe, ali ja se time ne zamaram. Moje je da branim, radim to što bolje mogu, treniram i napredujem. Tu sam, dakle, dvije godine, zadovoljan sam ovdje, produžio sam nedavno i ugovor do 2017. godine, očito su i u klubu zadovoljni sa mnom. A sada, što će biti za deset dana, tri mjeseca ili godinu dana, to je ionako u nogometu nepredvidljivo. Sada sam prvi vratar i uživam, to mi je najvažnije.

Monaco je, dakle, na pragu Lige prvaka, prvi od onih nekoliko dugorčnih ciljeva koje je postavio gazda Ribolovljev blizu je ispunjenja.

- Na dobrom smo putu, vjerujem da ćemo na kraju to i ostvariti. Jasno, uz sve to želimo i uhvatiti PSG, trajati u borbi za naslov prvaka, iako neće biti lako. Parižani su sjajni, imaju prednost što su ipak duže na okupu, mi smo se tek ove godine skupili i uigravamo se.

Ne samo to, Monaco je ostao i bez Radamela Falcaa. Teška ozljeda kolumbijskog napadača veliki je hendikep za klub iz Kneževine.

- Da, ogroman nedostatak! Mislim, odlično su protiv Marseillea igrali naši napadači Riviere i Germain, nema im se što prigovoriti. No, jasno je da Falcao nedostaje, on je svjetski vrh. Nije isto kad ga imaš u momčad i kad nije tu, ni suparnici se ne postavljaju jednako prema tebi kad u napadu vide Falcaa. Mi smo bez njega kao, recimo, PSG bez Ibrahimovića, sasvim drugačija momčad.

Čitava je momčad stala uz njega, na utakmicu s Marseilleom istrčali su igrači Monaca u majicama s njegovim likom i porukom podrške.

- Naravno, svima nam je žao, jer je odličan dečko. Nije ona klasična zvijezda, 'glavonja’, nego je normalan tip, koji se vrhunski uklopio u momčad. Suosjećamo s njim, znamo da mu nije lako i koliko mu je krivo što se ozlijedio. No, ne treba ga otpisati, on još vjeruje da će ipak zaigrati na Svjetskom prvenstvu, da će se na vrijeme oporaviti.

Što planira gazda Ribolovljev, šuška li se o još kojem pojačanju?

- Uvijek se priča, a što će biti, tko će doći, to ne znam. Zasad je sve super, otkad je gazda došao u klub stvarno nam dobro ide.

Subašić je naš vratar koji brani u najjačem klubu, time je sigurno pretendent na reprezentativnu 'jedinicu’. Ipak, teško pokraj Pletikose?

- Plete je odličan, rekao sam već ranije da sam spreman uvijek mu biti rezerva. I tu sam, spreman da uletim, ako se njemu, ne daj Bože, štogod dogodi!

Za razliku od Falcaa, mali su izgledi da Subašić propusti SP?

- Samo da svi dođemo do tamo zdravi i spremni. A onda ćemo vidjeti što možemo učiniti. Samo da je zdravlja, za ostalo ćemo lako.

Svjetsko prvenstvo i onda Liga prvaka, bilo bi to ljeto iz najljepših snova. - A daj Bože da bude tako, što drugo reći...

Linker
05. svibanj 2024 04:42