Ronald Gorsic / CROPIX
INTERVJU ZA SN

ŠUKER IZNENADIO ODGOVOROM O NAJDRAŽEM GOLU PA PORUČIO GDJE TREBA GRADITI NOVI STADION! 'Vjerujem gradonačelniku Bandiću i premijeru Plenkoviću'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. travanj 2019. 18:08

Točno prije 17 godina, 17. travnja 2002. godine, Davor Šuker je u Maksimiru na prijateljskoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine postigao svoj posljednji pogodak za Vatrene. Zbilo se to u 52. minuti, pogodio je iz jedanaesterca za trijumf od 2:0. Za priču o današnjem predsjedniku HNS-a, najboljem strijelcu hrvatske reprezentacije svih vremena, koji je u 69 nastupa u “kockastom” dresu zabio 45 pogodaka bilo bi potrebno mnogo više prostora, zato smo se uglavnom držali njegovih pogodaka za Vatrene.

Najdraži gol Prištini

Kad smo pričali sa Šukerom razgovarali i pitali ga koji mu je pogodak bio najdraži u velikoj, svjetskoj karijeri, samo se nasmijao:

- Prvi i - posljednji! Tako je to u nogometu, uvijek imaš početak i kraj karijere, to onda najviše pamtiš. Kao igrač sam želio da moji nastupi za reprezentaciju Hrvatske nikad ne prestanu, da igram zauvijek. Ali kraj je sastavni dio života - kazao nam je u uvodu Šuker.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatian Football president Davor Suker on the pitch before the match  REUTERS/Maxim Shemetov - RC15582BE260
REUTERS/Maxim Shemetov

Najveći hrvatski golgeter zabio je mnogo važnih pogodaka za reprezentaciju i klubove u kojima je igrao, ali zanimljiv je odgovor na pitanje koji mu je bio najdraži.

- To je bio onaj prvi protiv Prištine za Osijek kad sam vrlo mlad debitirao u prvoligaškoj konkurenciji. Za reprezentaciju mi je najdraži i najvažniji pogodak onaj protiv Nizozemske u utakmici za broncu u Francuskoj. Bio je to drugi pobjednički, a usput je bio i šesti pogodak na prvenstvu, s njim sam postao najbolji strijelac.

A kad smo se dotaknuli toga posljednjeg za Vatrene, protiv BiH, razvio je lice u široki osmijeh:

- Bio je iz penala, nemojte onda to ni pisati, ha-ha...

Perišić sada najbliži

Bio je dobro raspoložen. A kako i ne bi bio, prošla godina bila je najveća u povijesti hrvatskog nogometa, srebro u Rusiji pamtit će se dok je svijeta i vijeka. Šuker je posebna osoba hrvatskog nogometa, dva najveća dosega našeg nogometa vezana su uz njega. Broncu iz Francuske osvojio je kao igrač, a srebro iz Rusije kao predsjednik Saveza! Na tom SP-u 1998. godine odigrao je sedam utakmica i postigao šest pogodaka. Šuker je bio najbolji strijelac prvenstva.

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Pitali smo ga što mu znači da je i dan-danas najbolji strijelac Vatrenih u povijesti?

- Doći će vrijeme kad više neću biti najbolji, stići će vrijeme kad će me netko prestići, nadam se da će me naši današnji golgeteri prestići.

To će ipak biti jako, jako teško. Na drugom mjestu vječne ljestvice strijelaca je Mario Mandžukić s 33 postignuta pogotka, ali on se oprostio, na trećem mjestu je Eduardo s 29, ali i on je bivši. Od današnjih strijelaca najbliži mu je Ivan Perišić s 22 postignuta pogotka. Da bi ga sustigao, trebao bi Perišić postići do kraja svoje reprezentativne karijere postići jedan pogodak više nego što je u svim svojim nastupima postigao do sada.

- Ha, nemojte zaboraviti Andreja Kramarića...

Nismo ga zaboravili, ali on je zabio 13 pogodaka za Vatrene, trebat će Krama još jako puno zabijati da bi se približio Šukermanu.

- Volio bih da me prestignu Perišić i Kramarić, a da mi na novim velikim natjecanjima napravimo vrhunske, velike rezultate.

Vrtjeli smo u glavi njegove velike, sjajne, majstorske pogotke. Nama je u sjećanju ostao jedan koji mnogi neće svrstati u njegove najveće, ali je upravo taj možda pokazao od kakvog je materijala bio sazdan najveći golgeter u povijesti Hrvatske. Zbilo se to protiv Rumunjske u osmini finala SP-a 1998. godine. Penal je izborio Aljoša Asanović, a Šuker je morao pucati - dvaput. Nakon što je zabio prvi, sudac ga je poništio, jer je Zvone Boban prerano utrčao u šesnaesterac. Prije ponovljenog udarca, opipao si je puls. Kad se dogodi takva situacija, kad sudac naloži ponovno izvođenje udarca, izvođač je u stanju šoka. Da je tada samo na trenutak pomislio da bi mogao promašiti, vjerojatno bi mu se to i dogodilo. Događa se to i danas izvođačima koji u takvim situacijama misle kamo bi drugi put pucali, lijevo ili desno, visoko ili nisko. Obično onda pucaju preko grede. Šuker je uzeo sekundu viška, provjerio je puls i - zabio! Za četvrtfinale, gdje su onda teško stradali Nijemci. Ali upravo taj pogodak označio je put Hrvatskoj prema bronci.

Isto tako, Hrvatska ne bi vidjela prvenstvo u Francuskoj da u travnju 1997. u susretu igranom u Solunu hrvatska reprezentacija nije pobijedila Grčku 1:0, a pogodak odluke zabio je Šuker u 74. minuti na asistenciju Slavena Bilića. Bio je to ključni pogodak i pobjeda kojom je Hrvatska na kraju osigurala drugo mjesto u skupini iza Danske, s bodom više od Grčke, i prošla u dodatne kvalifikacije u kojima je izbacila Ukrajinu te izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Kroz irske braniče

Jedan pogodak Davora Šukera također nikad nećemo zaboraviti. Bio je to onaj protiv Irske u Maksimiru u rujnu 1999. godine za pobjedu od 1:0. Shay Given negdje u 93. minuti ispucavao je loptu iz šesnaesterca. Ona je došla do Roberta Kovača koji ju je očajno poslao natrag u irski šesnaesterac gdje je Davor Šuker zabio jedan od najboljih golova u karijeri. Tu Kovačevu loptu nitko drugi ne bi tako prihvatio osim Šukera. Provukao se nekako kroz irske braniče, strašno tešku loptu uspio smiriti i onda je ljevicom poslati u gol za neviđenu euforiju na tribinama. Ako se tada Maksimir nije srušio, stvarno neće nikad. Ćiro je izbezumljeno trčao uz aut-liniju, poletio je i Zorislav Srebrić, nitko živ nije mogao vjerovati da je pao pogodak, koji će se na kraju pokazati nevažnim jer se Jugoslavija izvukla na Maksimiru u zadnjem kolu. Ali, bio je to gol svih golova.

Jedan od najljepših Šukerovih pogodaka, ako ne i najljepši jest svakako onaj koji je zabio lobom iz punog trka Peteru Schmeichelu na Hillsboroughu u Sheffieldu na Europskom prvenstvu 1996. godine. Taj pogodak je među najljepšim uopće kad se radi o prvenstvima Starog kontinenta.

- Taj pogodak koji sam postigao Dancima bio je spoj talenta i mnogo, mnogo rada. Sve to se poklopilo u tom pogotku. U toj se jednoj akciji baš to dogodilo.

UNITED KINGDOM - JUNE 23:  EURO 1996 GER - CRO 2:1 Manchester; Davor SUKER und Nikola JERKAN - KROATIEN  (Photo by Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images)
Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Šuker i Jerkan

Kad smo ga pitali koji mu je obrambeni igrač u velikoj karijeri bio najnezgodniji, koji mu je zadavao najviše problema, spomenuo je dvojicu:

- To su bili Juanma Lopez iz Atletico Madrida i Nadal iz Barcelone.

Naravno, na jubilej njegova posljednjeg pogotka za Vatrene i nakon podsjećanja na spektakularne i važne pogotke najvećeg centarfora u Hrvata, dotaknuli smo se i aktualnog trenutka. Predsjednik HNS-a nije se posebno oglašavao nakon poraza od Mađarske. Na tu temu kazao nam je ovo...

- Vjerujemo u igrače i izbornika. Prije neki dan sam bio u Madridu, razgovarao sam s Lukom Modrićem. Baš smo pričali o tome kako svaka reprezentacija protiv Hrvatske igra na - bolji način. Nikoga ne želim podcjenjivati, ali svi igraju 30 do 40 posto bolje zbog toga jer smo drugi na svijetu. Ja vjerujem da ćemo biti prvi ili drugi u skupini. Sve, baš sve utakmice protiv tzv. “malih” su važne kako bi se došlo do velikih uspjeha na europskim i svjetskim prvenstvima. Sve moramo shvatiti najozbiljnije, jer te utakmice donose velika natjecanja. To moraju razumjeti baš svi, igrači, navijači i vi u medijima.

Nismo mogli izbjeći ni pitanje o nastupu naših mladih reprezentativaca na Euru U-21.

- Volio bih da odemo na Olimpijske igre. Imamo jako tešku skupinu. Francuzi i Englezi su zastrašujući. Mi iz Saveza dajemo maksimalnu potporu izborniku Nenadu Gračanu i mladim reprezentativcima.

Novac za stadion

Na koncu smo s predsjednikom HNS-a pričali i o jednoj drugoj, vrlo aktualnoj temi. Radi se naravno o stadionima, mogućnosti da uskoro dobijemo dva, možda i tri reprezentativna stadiona. A prije svih onaj u Velikoj Gorici. Šuker je na tu temu kazao:

- Bit ću vrlo kratak. Ja sam da za to da se stadion napravi u Zagrebu, u Blatu! Vjerujem Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću. Uskoro ćemo izdati priopćenje o tome koliko nogometnog novca možemo dati za stadion - zaključio je Davor Šuker.

Nakon Kraljeva u Toplicama

Nakon odlaska iz Reala 1999. prelazi u Arsenal za koji je odigrao 30 utakmica i dao 11 golova, a 2000. nosi dres West Ham Uniteda gdje je odigrao 11 utakmica i zabio samo dva gola. Klupsku karijeru završio je u TSV 1860 Münchenu za koji je igrao od 2001. do 2003., nastupio je 23 puta i postigo pet golova.

Početak u Gradskom vrtu

Za Osijek je igrao od 1984. do 1989. i u tom razdoblju odigrao 91 utakmicu postigavši 40 golova. Iz Osijeka je 1989. prešao u zagrebački Dinamo gdje je u tri godine (od 1989. do 1991.) odigrao 60 utakmica i postigao 34 gola. Iz Maksimira se 1991. preselio u Sevillu gdje je igrao sljedećih pet godina. U dresu Seville odigrao je 153 utakmice i postigao 76 golova.

Nakon Kraljeva u Topnicima

Za razne uzraste reprezentacije bivše države Šuker je odigrao 25 utakmica i zabio 15 golova. Na Svjetskom prvenstvu mladih u Čileu 1987. sa šest postignutih golova bio je drugi najbolji strijelac. Za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Ljetnim olimpijskim igrama u Seoulu 1988. Dvije godine kasnije 1990. na Europskom prvenstvu U-21 reprezentacija Jugoslavije osvojila je drugo mjesto, a Šuker je proglašen najboljim igračem prvenstva. Za seniorsku reprezentaciju bivše države nastupio je dva puta i zabio jedan gol.

Za Vatrene debitirao protiv Rumunjske još 1990. godine

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao je 1990. protiv Rumunjske u Zagrebu, a od tada pa do kraja uspješne reprezentativne karijere za Hrvatsku je odigrao 69 utakmica i postigao 45 golova. Samo u kvalifikacijama za Euro 1996. postigao je 12 golova, a na prvenstvu u Engleskoj postigao je tri gola i bio uvršten i idealnu momčad prvenstva. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. odigrao je sedam utakmica i postigao šest golova, Hrvatska je bila treća, a Šuker je bio najbolji strijelac prvenstva. Posljednji nastup za Hrvatsku Šuker je imao na Svjetskom prvenstvu 2002. u Južnoj Koreji i Japanu.

(*Dva gola Davor Šuker postigao je za reprezentaciju Jugoslavije.)

Linker
19. svibanj 2024 00:24