Foto: Damir Krajac / CROPIX
SVI SU DISALI KAO JEDAN

SVE GENERACIJE BILE SU SINOĆ UZ MODRE, SINKOVIĆI S DINAMOVIM ŠALOVIMA OKO VRATA Najbolji strijelac u povijesti kluba: 'Ovo je melem na sve rane'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. studeni 2018. 12:14

Maksimir je opet bio mamac za sve one kojima je stalo do plave boje, u svečanu su ložu došli česti i stalni posjetitelji Dinamovih utakmica, ali bilo je, dakako, i onih kojima je bilo pitanje prestiža pojaviti se na ovoj utakmici koja nešto znači... Velik broj bivših Dinamovih nogometaša pojavio se na okršaju sa Spartakom, sve su generacije Plavih bile uz Bjeličine dečke i svi su željeli samo jedno:

- Razbijte to prokletstvo i prezimite u Europi!

Bili su tu Krasnodar Rora, Marijan Čerček, strijelac Dinamova posljednjeg proljetnog europskog gola, pa Fahrija Dautbegović, Čedo Jovićević... Došli su Dražen Ladić, Igor Cvitanović, Ardijan Kozniku i Ivan Cvjetković, a iz Ljubljane su potegnuli Grega Židan i Đoni Novak, negdašnji branički par Olimpije, koji je trebao u ljeto 1990. preći u Dinamo! No, u Zagreb je preselio samo Židan, dok je Novak završio u beogradskom Partizanu. Židan je, podsjetimo, igrao za hrvatsku reprezentaciju u onoj povijesnoj, prvoj utakmici protiv SAD-a u Zagrebu, 17. listopada 1990. godine (2:1).
Svjetski veslački prvaci, braća Valent i Martin Sinković, davali su uoči utakmice izjave za HNTV s Dinamovim šalovima oko vrata. Među brojnim bivšim i sadašnjim sportašima bio je tu i Tomislav Mađar, savjetnik za sport i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević.

Zagreb, 301108.
Caffe bar 'Kongo', Bukovacka ulica.
Igor Cvitanovic, bivsi nogometas; nogometas s najvise postignutih pogodaka u povijesti kluba Dinamo (Zagreb).
Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
Vjekoslav Skledar / CROPIX

Dinamov najbolji strijelac u povijesti, Igor Cvitanović, predobro zna što je to europska trauma, što znači biti “kratak za korak” do uspjeha. Steaua, Newcastle, Atletico Madrid...

- To su rane koje nikad neće prestati boljeti, nikad neće biti zaliječene, ali ovo je melem na sve te rane, ovo je spektakularno! Malo sam vidio od utakmice, magla je bila gusta, no ostvaren je željeni rezultat. Pa dečki su u četiri utakmice u skupini upisali četiri pobjede, to je fantastično! Ova je momčad zavrijedila sve pohvale, cijelu jesen igra dobro i zaslužio je Dinamo biti prvi u skupini, čestitke svima koji su sudjelovali u ovom prekrasnom projektu - rekao je Cvitanović i prisjetio se svojih igračkih dana.

- I moja je generacija imala nekoliko prilika dočekati proljeće u Europi, ali nismo uspjeli i to nas sve proganja cijeli život. Međutim, sve ove godine muke sad su iza nas, nepojmljivo mi je da je prošlo gotovo pola stoljeća od zadnjeg Dinamova izlaska u Europu! Nešto nam je svima nedostajalo svih tih godina i ova je momčad sad sve naplatila, uživam gledajući Plave i presretan sam - nije Cvitanović skrivao emocije.

Još jedan bivši napadač Plavih, Ivan Cvjetković, također nije skidao osmijeh s usana.

- Ovo je veliki dan, povijesni dan za ovaj klub! Dinamo je protiv Spartaka bio dominantan, kao što je bio i u sve ove četiri jesenske utakmice i više nego zasluženo drži vrh u skupini! Dečki su pokazali karakter i kvalitetu, sjajno su vođeni i razveselili su sve nas dinamovce! Napokon je dosanjan taj toliko dugo čekani san, više nema prokletstva europskog proljeća i vrijeme je slavlja - rekao je Cvjetković, koji je ovoga ljeta u Maksimir doveo Brunu Petkovića:

- Kad smo dolazili u Dinamu, rekao sam mu: “Dovodim te u Dinamo da prezimimo u Europi, da dočekamo proljeće!” To se, eto, i ostvarilo, a drago mi je da je Bruno u ovom velikom uspjehu ostavio opipljiv trag - rekao je Cvjetković.

A strijelac posljednjeg Dinamova europskog proljetnog gola, Marijan Čerček (bilo je to 4. ožujka 1970. godine, zabio je Čera za 1:1 u 65. minuti protiv Schalkea u Zagrebu!), uživao je u svečanoj loži.

Ni gusta mu magla nije pomutila odlično raspoloženje...

- Nikad nisam bio na utakmici poput ove, nikad nisam vidio manje igre nego sad, uopće nisam vidio naš treći gol! Ali, koga sad briga za to, emocije su eruptirale! Strahovito sam sretan, ne mogu vam opisati koliko sam ponosan na ovu momčad. Ponajviše zbog njihove borbenosti i zajedništva, za njih nema izgubljene lopte. Svi stalno trče, napadaju suparnika, bore se do krajnjih granica. Na tribinama smo osjetili to njihovo zajedništvo na travnjaku i uvjeren sam da bi navijači pljeskom ispratili Plave čak i da su izgubili, zato jer se osjećala golema želja za uspjehom, ta silna borbenost do zadnjeg atoma snage, pozitivna je energija kolala Maksimirom! Oduševljen sam, ova momčad nema veliku zvijezdu, najveća je zvijezda - momčad! Koju fantastično vodi trener Nenad Bjelica i svima im od srca čestitam na ovom povijesnom rezultat - kazao je Čerček.

Zagreb, 061115.
Krematorij, Mirogoj.
Pogreb bivseg vaterpolista Miroslava Poljaka.
Na fotografiji: Slaven Zambata, Marijan Cercek.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Marijan Čerček

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
08. svibanj 2024 10:44