CROPIX
TAKO MU JE SUĐENO

SVI SU GA VOLJELI U MAKSIMIRU, A ZNAMEN 'SVETOG IMENA' GA I DANAS PRATI 'Gdje god odem, dođem u Dinamo!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2016. 10:21

Fatos Beqiraj (28) za Dinamo je odigrao 90 utakmica u 1. HNL. Samo četiri manje od Luke Modrića, a pet od sadašnjeg kapetana Domagoja Antolića. Odigrao je i 32 europske utakmice i 17 u Kupu.

Prema tvrdnjama otočkih medija, Manchester United je zaposlio čak 50 skauta proteklog mjeseca kako bi imao što bolji uvid u talente diljem svijeta.

Skauti će se pretežno nalaziti na Starom kontinentu, a godišnje će dvaput informirati kolege iz kluba o situaciji na terenu.

Šef skautske službe ostat će Jim Lawlor, a asistirat će mu Marcel Bout, koji se pridružio Manchester Unitedu tijekom stolovanja menadžera Louisa van Gaala na Old Traffordu.

Postigao je 47 golova (30 prvenstvo, 11 kup, 6 Europa), te se s takvom golgeterskom statistikom nalazi među 15 najboljih modrih strijelaca otkako je neovisne Hrvatske. Ostavio je duboki i pozitivni trag u zagrebačkom klubu.

Dok je igrao za Dinamo, dobio je nadimak Bećo... Simpatičan je lik, duhovit, vrckav, u plavoj svlačionici svi su ga voljeli. Bljesnuo je prije neki dan u Kopenhagenu. U dresu svoje Crne Gore srušio je Dansku, zabio je jedini pogodak za veliku pobjedu ‘Sokolova’ od 1:0 u kvalifikacijama za SP u Rusiji. Crnogorci su iznenađenje ovih kvalifikacija, na prvom su mjestu ljestvice skupine E ispred Poljske, Rumunjske, Danske... Pitamo Beqiraja, koji nam se jučer javio iz Moskve gdje igra za tamošnji Dinamo, kako je Crna Gora preko noći postala tako dobra reprezentacija?

Nije preko noći

- Nije to baš kako vi kažete, preko noći. Ne, nije tako... Prije svega moram kazati da imamo jako dobru atmosferu u reprezentaciji, što je iznimno bitno. Nadalje, svi momci igraju u svojim klubovima u kontinuitetu, to je također krucijalno. Jako dobro smo krenuli u kvalifikacijama protiv Rumunjske u Cluju, kad smo uzeli bod. Međutim, nije nas uhvatila euforija, nego smo shvatili da moramo ići polako, iz utakmice u utakmicu. Protiv Kazahstana smo odigrali super, dobili kod kuće sa 5:0, a onda je stigao i taj veliki trijumf nad Danskom. U toj utakmici protiv moćnih Danaca pokazali smo karakter, nismo igrali neku lijepu utakmicu, ali znali smo što hoćemo i kako doći do pobjede. Izbornik i stručni stožer dobro su analizirali Dance, stajali smo u dva bloka, a onda ‘udarali’ iz polukontri i kontri. Jedna je upalila, zabio sam za veliko slavlje - kaže Beqiraj.

Je li prerano govoriti o mogućem plasmanu Crne Gore na Svjetsko prvenstvo u Rusiju?

Iskoristit ćemo šansu

- Gladajte, baš smo svi pričali nakon utakmice s Dancima. Nitko od nas u razmišljanjima ne ide tako daleko. Ne pada nam na pamet raditi bilo kakve kalkulacije. Jer kad se time baviš, nikada ne završi dobro. Sada svi razmišljamo samo o sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici s Armenijom u studenome. Tako treba gledati do kraja kvalifikacija. Pred nama je još sedam utakmica, u igri je 21 bod, u našoj skupini svatko svakoga može dobiti. Rano je još govoriti o SP-u, dobro smo startali hvala Bogu, a sad idemo polako, iz utakmice u utakmicu. Šansa za Rusiju postoji, naravno da je želimo iskoristiti.

Nakon reprezentativnih, prebacili smo se na klupske teme. Od veljače ove godine Beqiraj je napadač moskovskog Dinama. Veli da je zadovoljan u tom klubu.

Promjene u Savezu

- Odigrao sam polusezonu, nažalost, ispali smo u 2. rusku ligu. Nesretno... Naša momčad ima mjesta u gornjem dijelu ljestvice 1. lige, a ne da igra u drugoj. Evo, to sad pokazujemo u 2. ligi, ekspresno ćemo se vratiti u društvo najboljih, uvjerljivo vodimo, Dinamo iz Moskve zaslužuje 1. ligu. To je jedan od najboljih klubova u Rusiji, sjajno je organiziran, eto, prvi put u povijesti mu se dogodilo da ispadne u 2. ligu. Bilo je problema s financijskim fair-playom, zato je klub morao prodati sve najbolje igrače, to je razlog zašto smo preselili u niži rang. Prije toga Dinamo je igrao Europsku ligu, bio kandidat za titulu.

Nakon karijere u zagrebačkom Dinamu, preselio je u Kinu u klub Changchun Yatai 2014. godine.

- Mogu kazati da je i to bilo lijepo iskustvo. Već onda se vidjelo da je u toj državi na sceni velika nogometna ekspanzija. Puno se ulaže, klubovi kupuju poznata imena, velike nogometaše, vrti se ogroman novac. Svaka momčad ima kvalitetne strance. Bilo mi je dobro u Kini, liga je zaista kvalitetna, a svake godine je sve jača i jača.

Beqiraj je rođen na Kosovu, u Peći, gdje je i počeo igrati nogomet. Eto, reprezentacija Kosova također je startala u svjetskim kvalifikacijama. Kako je doživio nastup države u kojoj se rodio?

- Naravno da pratim Kosovo. Nisu mogli protiv Hrvatske, jer je Hrvatska jako moćna. Želim Kosovu da bude što bolje. Kosovo je mlada reprezentacija, trebat će vremena da se sve poklopi, da momčad bude onakva kakva treba biti. Mislim da je potrebna lagana rekonstrukcija u tamošnjem Savezu, da se sve kockice poslože na najbolji moguči način, jer tek su na startu. Kosovo ima potentnih mladih igrača, no ponavljam, treba malo vremena da stvari sjednu na svoje mjesto. Uostalom, sve reprezentacije koje su stvorene nakon raspada bivše Jugoslavije imale su svoje vrijeme za konsolidaciju. Reprezentacija Kosova treba raditi, a ove kvalifikacije im trebaju poslužiti za iskustvo za sljedeće.

Jesu li možda vas zvali da zaigrate za Kosovo?

- Nisam imao kontakt ni sa kim iz Kosova!

Modri su i dalje prvi favoriti za titulu prvaka

Kaže da uvijek, od dana kad je otišao, prati zagrebački Dinamo.

- Kako ne bih pratio Dinamo? U Zagrebu sam proveo prekrasne tri i pol godine. Gledao sam svaku utakmicu koju je Dinamo igrao u Europi! Zadnjih mjesec dana bili su u krizi. Žao mi je zbog toga. Imaju dosta mladih igrača, a prodali su dva jako važna, Pjacu i Roga. Sve to skupa se vidjelo na rezultatima. Međutim, bez obzira na to, Dinamo ima kvalitetu. Mislim da će sad nakon promjene trenera Dinamo krenuti prema gore, da će biti bolje. Dobro se sjećam Ivajla Peteva, četiri puta sam igrao protiv Ludogoreca, on će sigurno stabilizirati momčad.

Dodao je još nešto...

- Mnogi pišu da je Dinamo ove sezone daleko od titule. Mislim da su to krive procjene. Dinamo je i dalje najveći favorit za naslov. Iako Rijeka ima dobru momčad, iako kod njih igraju dva moja suigrača iz reprezentacije, mislim da je Dinamo taj koji će opet do naslova.

Jeste li ostalu u kontaktu s nekim od Dinamovih igrača?

- Čujem se s nekim momcima, ali iz moje generacije ostali su samo Antolić i Pivarić. Sječanje na boravak u Zagrebu i Dinamu uvijek je ugodno, Dinamo je ozbiljan klub, najbolji u tom našem dijelu Europe. Želim im sreću protiv Seville... - zaključio je Beqiraj. (do)

Igrao za Dinamo u Zagrebu, Minsku i Moskvi

Fatos Beqiraj ima zanimljivu nogometnu priču. Njegov život je - Dinamo. Kak god okreneš. Igrao je u zagrebačkom, sad je u moskovskom, a prije nego je došao u ruski, igrao je u bjeloruskom, onom Dinamu iz Minska!

- Da, definitivno, moju karijeru obilježili su klubovi koji se zovu Dinamo! Gdje god odem, klub je Dinamo. U Bjelorusiji sam imao jedno zaista lijepo iskustvo, bio sam tamo godinu dana, zabio sam 24 gola, sedam u Europi, ostalo u prvenstvu i Kupu. Baš sam bio jako zadovoljan. Dobre igre u Minsku su mi donijele transfer u veliki klub kao što je Dinamo iz Moskve. Kad sam već kod mog sadašnjeg kluba, ove sezone sam igrao na 11 utakmica i zabio 3 gola. Imam i 3 asistencije. Nije to učinak s kojim sam zadovoljan, ali svakako sam dao doprinos momčadi, trener to prepoznaje, zato mi daje šasne i zato stalno igram.

Linker
24. travanj 2024 19:54