Foto: Damir Krajac / CROPIX
ŠTO NAS ČEKA NA LJETO?

SVLAČIONICA NA MAKSIMIRU PROVJETRENA JE, MOGLO BI BITI I GENERALNIH REZOVA: 'Neće otići pet ključnih igrača, ali već sada radimo na nekim stvarima...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. veljača 2020. 16:24

Hoćemo li na ljeto u Maksimiru imati generalnu rekonstrukciju momčadi, nalik onoj prije dvije godine kad je Nenad Bjelica tek zasjeo na Dinamovu klupu? Stalno se govorka kako bi mogao otići ovaj ili onaj, izvjesno jest da će neki biti “u izlogu”, pogotovo nakon Eura, kao što je i izvjesno da se klub i sam želi riješiti nekih igrača.

Ove zime krenulo se u tom smjeru, neki su igrači otišli na posudbe, Olmo je transferiran, Bjelica je malo provjetrio svlačionicu, no isto je tako činjenica da je pritom u Dinamo došlo malo istinskih pojačanja, igrača koji bi trebali nastaviti tamo gdje je ova momčad stala.

Bjeličin izbor

S jedne je strane vrlo pozitivno i pohvalno, o tome smo više puta lamentirali, što je Dinamo kao rijetko kad uspio zadržati okosnicu momčadi na okupu barem dvije pune sezone (dobar dio igrača ovdje je i još dulje), što je Nenad Bjelica stvorio “škvadru” u kojoj je velika većina igrača zadovoljno i ne žele pod svaku cijenu otići iz Dinama. Ali s druge je svima jasno da toj momčadi treba svježe krvi, da će u 2020. momčad doživjeti promjene, a zadnja tri prijelazna roka pokazuju kako je, zapravo, teško složiti novu momčad. I ponoviti ono što su u Maksimiru počeli raditi u ljeto 2018. godine.

Neki igrači, rekao je to i sam Bjelica, stigli su prije njegova dolaska, neki su već bili naciljani, a on ih je blagoslovio, na nekima je i sam inzistirao. Tko god bio zaslužan, tada su u Dinamo došli Oršić, Petković, Dilaver, Theophile-Catherine, Šitum, Šunjić, Kadzior, Majer, Moharrami. Od svih njih Maksimir su u transferima napustili Šunjić i Šitum, a Oršić, Petković, Dilaver, Theophile, Leovac i Kadzior i danas su standardni prvotimci i okosnica aktualne momčadi.

Rijeka, 050220.
Rujevica.
Utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa izmedju Rijeke i Dinama.
Na fotografiji: detalj utakmice.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Vrlo mršavo

Majer se još traži, ali još uvijek vjerujemo da će u Dinamu pokazati u pravom licu. Da zaključimo, momčad iz koje su u kratkom roku otišli Soudani, Sosa, Benković, Ćorić, Fernandes, Hodžić, Antolić... odlično je “apdejtana”, gotovo su svi novi igrači postali pojačanja, a Dinamo je napravio “boom”.

Međutim, da će biti teško u Maksimiru napraviti novu veliku momčad, pokazuju zadnji Dinamovi prijelazni rokovi. U zadnjih godinu dana, ili ukupno u tri “mercata”, u Dinamo je stiglo šest igrača s predznakom “pojačanja”, a samo je jedan od njih uspio se izboriti za ozbiljniju ulogu u Maksimiru - Luka Ivanušec. Imao je dobru rolu već u Ligi prvaka kad je zabio Šahtaru, potom i Rijeci na Rujevici, da bi i proljeće otvorio sjajnim golom Slavenu Belupu. Ali se tada i ozlijedio te u zamahu forme mora pauzirati. No, on je trenutačno neupitan, povratkom u kadar, vjerojatno će vratiti i mjesto u prvih 11. Ostali? Ivo Pinto trebao je biti pojačanje za desni bok, međutim ne samo da nije “smijenio” Stojanovića nego je otišao na posudbu u Portugal. Iyayi Atiemwen? Došao je kao najbolji igrač lige, godinu dana kasnije na posudbi je u Lokomotivi. Komnen Andrić? Bio je najefikasniji HNL strijelac, no opet je u Interu. Francois Moubandje? Dosad sigurno najveće razočaranje i promašaj! Sandro Kulenović? Ajde, on ima alibi, ozlijedio se čim je stigao, tek se vratio na teren, u povratničkim minutama protiv Gorice pokazao je nešto. No, u ukupnom zbroju, zadnjih godinu dana - vrlo mršavo.

- Sigurno na ljeto neće otići četiri-pet ključnih igrača, a mi radimo na tome da već sad završimo neke poslove na ljeto - rekao je nedavno sportski direktor Zoran Mamić.

Njegove riječi znače da na ljeto i neće biti potrebe za apsolutnom obnovom momčadi, da od “kičme” momčadi odu tek dvojica ili trojica, da bi ih Dinamo mogao lako nadomjestiti.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Luka Ivanusec.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Navikli navijače

Zvuči naizgled realno, premda zadnji maksimirski tijekovi pokazuju kako uopće neće biti jednostavno izgraditi novu momčad. Pronaći novog Petkovića, Oršića, Moru, Gojaka... Da, Dinamo je već krenuo planirati novu sezonu, doveo je iz Lokomotive Frana Karačića i Llirima Kastratija, no hoće li oni “kliknuti” kao društvo iz 2018. ili će nastaviti ovaj zadnji niz gdje je od puno prinova malotko postao pojačanje.

Dinamo je navijače u zadnje dvije godine navikao na “deluxe robu”, naravno da se ne može uvijek pogoditi s pojačanjima, prijelazni rok iz ljeta 2018. bio je pravi bingo, međutim, kad od šest zadnjih novih igrača trojica završe na posudbama, jedan uglavnom na klupi ili tribini, onda to ipak treba zabrinuti.

MAKSIMIRSKI SHOPPING

Luka Ivanušec 6,5

Ivanušec se nametnuo i postaje važan igrač u Bjeličinoj viziji. Ušao je s klupe protiv Šahtara i zabio za 2:1, koji dan kasnije otvorio je Rijeku na Rujevici u pobjedi 5:0. U redu, nije se tako dobro snašao protiv Atalante u Milanu, ali je zato u Koprivnici vrhunski “ušao u Olmove kopačke”, zabio sjajno za 0:1 i najavio odlično proljeće. Šteta što se ozlijedio, ali brzo će nazad, vjerujemo i u prvih 11.

Iyayi Atiemwen 5

Ni sa čime u godinu dana nije pokazao da je prije toga u dresu velikogoričkoga prvoligaša bio najbolji igrač HNL-a. Doduše, u Maksimiru su ga odmah htjeli posuditi/prodati Al Ainu, a kad se to izjalovilo ostao je u Dinamu i, uglavnom, nije napravio ništa vrijedno pamćenja. Hoće li se s posudbe uopće ikad vratiti u Dinamo?

Komnen Andrić 5

On je prije godinu dana došao u statusu prvog strijelca lige, no, u Dinamu nije pokazao svoj golgeterski instinkt. Nije, istina, imao ni sreće, a kad je prošao proces prilagodbe i krenuo s prvim pripremama u Dinamu, ozlijedio se i propustio čitavu polusezonu, dodatno izgubio korak i taj zaostatak nije uspio nadoknaditi. Otišao na posudbu u Inter u kojeg je i došao u redove maksimirskog kluba.

Ivo Pinto 5

Ni sjena onog starog Pinta. U Maksimiru su neki bili sretni, neki sumnjičavi zbog njegova dolaska, ispada da su ovi drugi bili u pravu. Ideja je bila da puše za vrat Stojanoviću, da ga čak i makne iz prvih 11. A ne samo da to nije uspio, nego je Bjelici češće alternativa Stojanoviću bio Šitum nego Pinto. Ispao je potpuni prolaznik, trenutno na posudbi u Famalicau.

Francois Moubandje 5

Švicarski reprezentativac, lijevi bek, dolazi iz francuske Ligue 1 kao slobodan igrač. Zvuči idealno? Ispalo je - daleko od toga. Ono što je Pinto trebao biti Stojanoviću, to je Moubandje trebao biti Leovcu, ali također mu se nije ni približio. OK, Moubandje nije igrao mjesecima, trebalo mu je vremena za prilagodbu, to sve stoji. No, kod njega se ne vidi napredak, Leovac je još čvršće pozicije nego ranije...

Sandro Kulenović -

Ne bi bilo korektno ikako ga ocijeniti, nije imao ni prilike ni vremena ništa pokazati. Brzo se ozlijedio, protiv Gorice, pauzirao tri mjeseca mjeseca, vratio se tek sad protiv Gorice u završnici utakmice. Možemo na osnovu te minutaže reći da pokazuje da bi mogao biti pojačanje, ali za ikakav drugačiji zaključak zasad je sasvim sigurno prerano.

Linker
26. travanj 2024 19:39