Claudio Villa/Getty Images / Getty Images
REVITALIZACIJA U NICI

TALIJANSKI ZLOĆKO 'ODUŠEVIO' VEĆ NA PRVOJ PRESSICI 'Vi ste došli vidjeli mene, ne ja vas...'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 05. rujan 2016. 16:14

Lucien Favre bio je vrlo dobar igrač (24 nastupa za Švicarsku), a trenutačno je solidan trener. Prati ga glas da je tvrdoglav i pomalo ekscentričan, ponajviše zato jer je Luuka de Jonga, tadašnje najskuplje pojačanje Gladbacha, ‘zaledio’ jer je kupljen bez njegovog pristanka i jer se nije uklapao u protežirani sistem.

S druge strane, onaj tko Favrea želi slušati najčešće napreduje, primjeri su Marco Reus, Marc- Andre ter Stegen, Cristoph Kramer te Granit Xhaka. Uostalom, Švicarac je bio prvak 2007. godine sa Zürichom koji je imao momčad prosječno staru 21 i pol godinu (Inler, Džemaili, Von Bergen...).

Međutim, ovako tešku trenersku zadaću još nije imao. Dobio je u ruke potpunog ‘luđaka’, neprilagođenog i nestabilnog Marija Balotellija, talijanskog napadača kojeg je ljetos odbilo 15-ak klubova.

Oštro na Kloppa

Trenirao je u Melwoodu, odvojen od ostatka Liverpoola i čekao tko će se smilovati nekad najvećem svjetskom talentu na kojemu je i Jose Mourinho ‘polomio zube’, a danas mediokritetskom golgeteru poznatijem po dobro znanim aktivnostima izvan travnjaka. Smilovala se, dakle, Nice. I Francuzi su se, naravno, htjeli ograditi te ući u što manji rizik, pa je Balo stigao besplatno, nakon raskida ugovora s Liverpoolom.

Uostalom, što znači besplatno ako ima plaću, a L’Equipe tvrdi da ima, od 86 tisuća eura tjedno. Za čovjeka koji je zabio dva gola u zadnje dvije godine.

- I besplatan Balotelli opet je preskup - krenuo se rugati Jamie Carragher. Menadžer mu je, ne zaboravite to, kontroverzni Mino Raiola (Pogba, Ibrahimović...). A taj talijanski debeljko nizozemskih korijena, majstor svog zanata, bi i Eskimima prodao led...

- Čak i direktori Liverpoola priznali su da Klopp nije bio pošten prema Mariju. Neću ga suditi kao trenera, iako nije neki taktičar, a Mario se ponašao uzorno čak i dok je trenirao sam. Nije dovoljno reći da je Klopp ispao nepošten, ispao je - govno.

Mario Balotelli
Alex Grimm/Getty Images / Getty Images

Raiola nema problema s dikcijom kada nekoga treba izvrijeđati. Tako je to u njegovom svijetu...

- Italija nije dolazila u obzir, oni bi ga sudili po privatnom životu, a nadam se da neće tako biti u Nici. Nice bi trebala dobiti bonus od TV prava, Ligue 1 bez Zlatana nije medijski zanimljiva, pa je sreća da je stigao Balotelli.

Balotelli ima 26 godina, ali praktički se nalazi na novom nogometnom početku. Novac, žene (ne)upitnog morala, alkohol, izlasci, brzi auti... Sve ga je to skrenulo s namijenjenog mu puta. Puta prema jednom od najboljih igrača današnjice. U Interu se posvađao s Mourinhom te bacio dres, u Cityju je čak i Manciniju dozlogrdio, u Milanu je čak nešto i pogodio, no Liverpool je bio potpuni promašaj. Da vam je netko prije šest godina rekao da će Balotelli igrati u Nici jer ga nitko drugi ne želi uzeti, rekli biste mu da je lud.

MILAN, ITALY - MAY 01:  Mario Balotelli of AC Milan reacts during the Serie A match between AC Milan and Frosinone Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on May 1, 2016 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images
Mario Balotelli

Balotelli je stigao na predstavljanje nasmiješen, iako se rijetko smije kad postigne pogodak. U klupskoj majici, sve po pravilima službe, uz Favrea i predsjednika Riverea. A onda su krenula pitanja...

- Jeste li impresionirati s ovolikim brojem novinara?

- Vi ste došli vidjeli mene, ne ja vas.

- Azurna obala ima veliki broj noćnih klubova?

- Baš me briga, ne želim ni čuti vaše pitanje.

- Jeste li u dovoljnoj formi da igrate za Nice?

- To pitanje nema smisla. Što da kažem, da sam trenirao? Naravno da jesam.

Na kraju predstavljanja nasmijao se od uha do uha i probao reći nešto na francuskom dok je pozirao s dresom s brojem 9. Bio je to Balotelli, sretan što će napokon dobiti priliku raditi ono što najbolje zna, izuzev gluposti, psina i smicalica. Igrati nogomet.

Jao si ga treneru...

Talijanu je ovo zadnji vlak za pravu karijeru. Novca je ionako već dovoljno zaradio, ali ako u 26. godini ne uspije zabijati u Ligue 1, onda je to definitivan znak da s njim nešto ne valja. A Nice nema lošu momčad, tu su Belhanda, Bodmer, stoper Dante... Daleko je to od zvjezdanog statusa kakvog je Mario Balotelli pokazivao u milanskim danima krajem prošlog desetljeća, ali sve ‘spačke’ sada su mu došle na naplatu. I mora se ‘vaditi’ u Nici. Jao si ga treneru Favreu...

Linker
26. travanj 2024 01:55