Alexander Hassenstein Getty Images
SAD JE SVE MNOGO JASNIJE

'TATA JE HTIO 10 MILIJUNA, KONTROVERZNI MENADŽER 15' OTKRIVENA POZADINA ČUDNOG TRANSFERA Iza svega stoji najkontroverziniji lik modernog nogometa!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. veljača 2020. 11:29

Ovoga trenutka na nogometnoj mapi postoje mnogi klubovi koji bi dali sve za jednu pravu devetku, napadača koji bi im mogao jamčiti "kišu" golova po sezoni. Prva među jednakima je Barcelona, koja zadnjih tjedana prebire po onome što se nudi na tržištu. Uspjeli su, barem što se ove sezone tiče, posao zamjenskog napadača zaključiti dovođenjem Martina Braithwaitea iz Leganesa, ali postavlja se pitanje - što će biti sljedeće sezone?

Barca traži baš to što nema uslijed ozljeda Suareza i Dembelea. Messi i Griezman traže nekog za sredinu, a prema zadnjim titrajima iz krugova bliskih klubu s Camp Noua, najbliži tome da postane novi "Katalonski 9" je napadač Intera, Argentinac Lautaro Martinez. Navodno, poslovi se već dogovaraju, a prava je enigma, barem do danas bila - zašto Barca nije uzela Erlinga Haalanda?

U danu nakon kojeg je "sam" pobijedio moćni PSG u Dortmundu, u danu kada svi pričaju o njemu, katalonski list Sport objavio je priču u kojoj je otkrio zašto ga Barca nije dovela ove zime, kada je Norvežanin redove RB Salzburga zamijenio onima dortmundske Borussije. Priča je zapravo logična, budući da su zbog nje od Haalanda odustali mnogi velikani.

Idemo od početka. Izlazna klauzula u ugovoru Haalanda sa RB Salzburgom iznosila je relativno malih 20 milijuna eura. To je klubovima u rangu Borussije i Barce "smiješna" cifra i s time problema nitko ne bi imao. Međutim, tu počinju problemi. Jer, igračev otac Alf-Inge Haaland, nekoć i sam nogometaš tražio je dodatnih osam milijuna eura za sebe, a "zla kob" htjela je da igračev menadžer bude kontroverzni Mino Raiola. E, taj je za račun svojih usluga tražio još 15 milijuna.

INA FASSBENDER / AFP
INA FASSBENDER AFP

Kako će to reći poznata TV-reklama, ni to nije sve. Jer, netko je, da li Haaland mlađi, stariji ili, pretpostavlja se sam Raiola, tražio da mlada zvijezda svjetskog nogometa u svom ugovoru s novim klubom ima zagarantiranu plaću od osam milijuna eura godišnje. Nitko, pa ni mnogo bogatiji klubovi od Borussije nije htio prihvatiti taj rizik. Prvo, nahraniti njegova oca i pohlepnog Raiolu, a onda i ispoštovati sve uvjete koje su nametali.

Foto LaPresse - Spada
23 05 2015 Torino (Italia)
Sport Calcio
Juventus - Napoli
Campionato di Calcio Serie A TIM 2014 2015 - Stadio
LaPresse/Spada LaPresse/Spada

Borrusia i pakt oko Haalanda uspjeli su se dogovoriti. Dvadeset milijuna Salzburgu je uplaćeno, a provizije su bile još basnoslovnije. Raiola je dobio svojih traženih 15, a otac Haaland postao je bogatiji za 10 milijuna eura. To je značilo i više manevaraskog prostora za ugovorenu godišnju plaću, pa je u ugovoru koji je potpisan na 4.5 sezone naznačeno da će u prve dvije i pol godine mladić zaraditi šest milijuna eura, a u preostale dvije plaća će se popesti na osam milijuna.

Barca je odustala jer se na kraju unutar kluba odlučilo da Haaland nije profil napadača koji im treba, a Manchester United baš nije htio plaćati još milijuna eura Raioli s kojim ne surađuje dobro još od ranije.

Dometnimo ovome svemu da Haaland u ugovoru s Dortmundom ima ugrađenu odlaznu klauzulu od 60 milijuna eura, što isto tako nije pretjerano velika cijena za mladića za kojim luduje čitav nogometni svijet. Nije isključeno da će već ovog ljeta postojati klubovi koji će ga htjeti dovesti, samo je pitanje koliko bi za takav posao ponovo tražili Raiola i Haaland stariji.

Linker
15. travanj 2024 03:48