ROLAND GARROS

AGONIJA HRVATA U PARIZU 36-godišnji veteran izludio hrvatskog aduta!

Hrvatski tenisač Ivan Dodig ni u petom pokušaju nije uspio proći prvu prepreku u pojedinačnoj konkurenciji na Roland Garrosu, gdje ga je u ponedjeljak u 1. kolu svladao 36-godišnji Čeh Radek Štepanek s 5-7, 6-3, 6-4, 6-1.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. svibanj 2015. 16:40

Radek Štepánek, najstariji igrač na Roland Garrosu, zatvorio je Ivanu Dodigu vrata u singlu već u prvom kolu. Meč je to koji će Međugorca još dugo proganjati jer je u njemu potrošio živaca za dva života.

Završilo je 5-7, 6-3, 6-4, 6-1 za Štepáneka, kojemu su cijelo vrijeme stizali pokloni s druge strane mreže i na kraju mu donijeli prvu Grand Slam pobjedu nakon prošlogodišnjeg Wimbledona.

Posebna je priča bio četvrti set, do kojeg je Dodig već izgubio strpljenje za vlastite promašaje u kombinaciji s odlukama linijskih sudaca. U prvom gemu, na Štepánekovu break loptu, činilo se da je njegova forhend dijagonala odsjela na crti. Veteran Radek zaustavio je igru i pozvao glavnog suca koji je pokazao na trag loptice izvan terena.

Dodig nije prihvatio odluku i upustio se u raspravu sa sucem koja, naravno, nije ništa promijenila. Naš je tenisač tada protestno sjeo na klupu i zatražio dolazak supervizorice. Uslijedila je nova rasprava i Dodigovo žaljenje na tretman, a cijeli je prekid potrajao desetak minuta. Ivan je tada nevoljko nastavio meč koji je, pokazalo se, za njega već bio izgubljen.

Ne samo da nije uspio vratiti break, nego je promašio sve što se promašiti moglo. Publika se okrenula na Štepánekovu stranu i počela ga glasno bodriti, a Dodigove su loptice letjele na sve strane. Ni vikanje ni bacanje reketa nisu ga više mogli spasiti. Do kraja meča je osvojio samo jedan gem.

A početak je bio obećavajuć: Štepánek je poveo, no Dodig je spojio dva breaka, preokrenuo odnos snaga i asom zaključio prvi set. Sve je opet promijenio jedan poen u drugom setu, kada je Štepáneku mreža pomogla da dođe do breaka i ponovno stekne samopouzdanje.

U drugom i trećem setu Dodig je imao ukupno tri lopte za povratak, ali nijednu nije pretvorio u break. Ovo mu je bio peti uzastopni poraz na Roland Garrosu. Statistika na drugom Grand Slamu ostaje turobna, jer u Parizu nikada nije prošao prvo kolo.

Kao utjeha mu preostaju parovi. On i Marcelo Melo postavljeni su za treće nositelje i na startu će igrati protiv njemačkog para Becker/Satschko. Osim Dodiga, u muškim će parovima nastupiti i Marin Draganja (s Kontinenom) te Mate Pavić (s Venusom).

Roland Garros: Tomljanović u 2. kolu

Ajla Tomljanović, koja na natjecanjima pod ingerencijom Međunarodne teniske federacije (ITF) nastupa pod australskom zastavom, probila se do 2. kola turnira u Roland Garrosu.

Na turniru na kojem je prošle godine bila jedno od najugodnijih iznenađenja probivši se do osmine finala, Tomljanović je u 1. kolu nadigrala Australku Casey Dellacquau sa 6-2, 6-2. Tomljanović će u 2. kolu igrati protiv bolje iz dvoboja Mađarice Timee Babos i 11. nositeljice, Njemice Angelique Kerber.

Roland Garros, tenisači - 1. kolo:

Radek Štepanek (ČEŠ) - IVAN DODIG (HRV) 5-7, 6-3, 6-4, 6-1

Tomaš Berdych (ČEŠ/4) - Yoshihito Nishioka (JAP) 6-0, 7-5, 6-3

Tejmuraz Gabašvili (RUS) - Feliciano Lopez (ŠPA/11) 6-3, 7-6 (9), 6-3

Fabio Fognini (ITA/28) - Tatsuma Ito (JAP) 6-3, 6-2, 6-2

Martin Kližan (SLK) - Frances Tiafoe (SAD) 6-2, 6-1, 6-4

Sergij Stahovskij (UKR) - Ričardas Berankis (LIT) 6-2, 7-5, 6-1

Roland Garros, tenisačice - 1. kolo:

Ajla Tomljanović (AUS) - Casey Dellacqua (AUS) 6-2, 6-2

Sabine Lisicki (NJEM/20) - Monica Puig (PUR) 6-3, 6-2

Carla Suarez Navarro (ŠPA/8) - Monica Niculescu (RUM) 6-2, 6-2

Amandine Hesse (FRA) - Jarmila Gajdošova (AUS) 2-6, 6-3, 6-2

Alexandra Dulgheru (RUM) - Nicole Gibbs (SAD) 6-3, 6-1

Paula Kania (POLJ) - Mona Barthel (NJEM) 5-7, 6-2, 6-4

Alize Cornet (FRA/29) - Roberta Vinci (ITA) 4-6, 6-4, 6-1

Jelina Svitolina (UKR/19) - Yanina Wickmayer (BEL) 6-2, 6-2

Linker
22. rujan 2024 01:15