Duje Ajduković

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
MEČ KARIJERE

Ajduković je pokazao da ima najvažniju stvar kod tenisača, a Nadal mu je dao najveće priznanje

Duje Ajduković izgubio je polufinale ATP 250 turnira u Bastadu, ali nema razloga tugovati
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 23:09

Kompliment ne može biti veći, dovoljan za ponos na kraju velikog tjedna Splićanina na jugu Švedske...

- Jedan od najboljih backhanda protiv kojeg sam igrao.

Tim je riječima legendarni Rafael Nadal opisao nastup Duje Ajdukovića u polufinalu turnira serije ATP 250 u Bastadu. Na sjeveru Europe je 23-godišpnjak upisao rezultat karijere, prvi put je na nekom turniru Tour razine ušao u četvrtfinale, onda i polufinale. Na putu prema legendi svjetskog tenisa, Ajduković je rušio Top 100 protivnike poput 60. tenisača svijeta, Rusa Kotova i Brazilca Monteira koji zauzima 85. mjesto na ATP ljestvici.

Spektakularan treći set

U meč dosadašnje karijere Duje je stoga ušao pun samopouzdanja. Iako je na drugoj strani mreže stajao dugogodišnji broj 1, Ajdukovića to nije zanimalo. Odmah u prvom gemu meča oduzeo je svom protivniku servis, potom je i poveo s 3:0 što je, pokazalo se kasnije, prelomilo prvi set koji je hrvatski tenisač dobio sa 6:4. Splićanin je Španjolcu prijetio iz svih pozicija, vraćao i neke nemoguće lopte, dok je Nadal izgledao zatečeno. Igra mladog tenisača gotovo da je bila bez mane osim lošeg postotka prvog servisa, što će kasnije doći na naplatu...

image

Duje Ajduković

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Nakon impresivnih Ajdukovićevih reakcija u dugim razmjenama, Nadal se stabilizirao još u prvom setu, ali opet mu je Ajduković rano u drugom oduzeo servis. Držao se potom do sredine seta, da bi uslijedio, reklo bi se, ček i neminovan pad. Iskusan reket poput Nadala će to uvijek iskoristiti pa je Španjolac stekao prednost i uzeo drugi set sa 6:3.

Priča trećeg seta je doista spektakularna. Nadal je bio furiozan i poveo s 3:0, dok je Ajduković izgledao vidno umoran pa je griješio i na nekim laganijim loptama. Mnogi bi se tenisači u tom trenutku raspali, neki bi možda i predali meč, ali Splićanin ne da to nije napravio, nego se naprotiv, potpuno vratio u meč izjednačivši na 3:3. Tu je mladi tenisač pokazao zavidnu psihološku snagu koja je u sportu poput tenisa, gdje ovisiš sam o sebi, presudna. Možda i presudni trenutci meča odigrali su se pri Nadalovom servisu kod izjednačenog rezultata u odlučujućem setu. Tu je Nadalu prošao jedan na oko laganiji lob, kasnije ga je potvrdio i sjajnom paralelom. Nije se Ajduković kasnije uspio vratiti pa je Španjolac upisao pobjedu i prošao u finale.

Uskoro može probiti Top 100

Ipak, Duje Ajduković nema za čime žaliti. Odigrao je sjajan meč protiv legende svjetskog tenisa i sporta uopće. Prepoznao je to poslije meča i sam Nadal rekavši kako je njegov protivnik bio izvanredan. Možda i najveće priznanje Ajduković je doživio kroz Nadalove riječi da je njegov backhand jedan od najboljih protiv kojih je igrao.

Mladi Splićanin nema puno vremena za tugovanje, ako je to uopće potrebno nakon ovako odrađenog meča i tjedna u kojem je iz kvalifikacija prvo došao do glavnog ždrijeba, onda ostvario i rezultat karijere. Pet pobjeda u Bastadu donijelo mu je i puno bodova s kojima će skočiti dvadesetak mjesta na ATP ljestvici, u ponedjeljak “osvanuti” oko 110. mjesta.

image

Rafael Nadal

ADAM IHSE/TT Afp

Međutim, nema vremena za odmor jer ga već početkom tjedna očekuje prvi meč u Umagu, gdje ga u prvom kolu čeka peti nositelj, Talijan Luciano Darderi, 35. tenisač svijeta.

Sve ovo što se dogodilo u Švedskoj samo je potvrda dobre forme Duje Ajdukovića proteklih tjedana. Prije polufinala Bastada ušao je u četvrtfinale turnira u Braunschwigu. Švedska će mu sad sigurno biti draga destinacija, u Bastadu je ostvario rezultat karijere i odigrao meč karijere protiv možda i najvećeg svih vremena.

Profesionalnu karijeru započeo je 2018. godine, nastavi li ovim tempom ubrzo će probiti granicu Top 100. Glavu ima, to je možda i najvažnija komponenta tenisača. U igri je već pokazao da je sjajan, bit će još i bolji. Sljedeća stanica mu je Umag, ponovno zemlja, ubrzo potom vjerojatno i US Open. Zahtjevno ljeto, ali Duje Ajduković je spreman.

Linker
20. srpanj 2024 23:09