Carlos Alcaraz stiže u Umag po drugi puta u karijeri
 

 MIRKO FERLIN Cropix
NOVO IZDANJE CROATIA OPENA

ATP turnir koji je već ugostio brojne velikane, ove sezone će biti u znaku nadolazećih svjetskih velikana

Umag je već ugostio brojne zvijezde kao što su Nadal, Đoković, Ferrero, Ivanišević, Wawrinka...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. srpanj 2022. 11:55

Glavni turnir Plava Laguna Croatia Opena počinje danas u Umagu, bit će to 32. izdanje jedinog hrvatskog ATP turnira koji je kroz svoju povijest stekao svjetsko ime i ugled. Između ostalog i zbog teniskih velikana - Rafael Nadal, Novak Đoković, Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero, Goran Ivanišević, Thomas Muster, Stan Wawrinka... - koji su dolazili u Hrvatsku, a prije i kasnije u svojim karijerama pisali povijest.

Ovo godina će opet biti posebna, jer među najvećim zvijezdama u ždrijebu mahom su mladi tenisači, koji su tek prošli tinejdžerski “staž” i koji su tek zagazili u društvo “velikih dečki”, ali koji unatoč svojoj nježnoj dobi imaju sve predispozicije da sljedećih desetak godina aktivno kreiraju poredak u vrhu svjetskog tenisa. Neki su od njih, zapravo, tu misiju već i počeli....

CARLOS ALCARAZ

Godine: 19

Nacionalnost: Španjolac

Aktualni ATP renking: 5.

Najbolji ATP renking: 5.

ATP titule u karijeri: 5

Nastupi u Umagu: 1

Najbolji rezultat u Umagu: pobjednik 2021.

Prošle je godine pri dolasku u Umag najavljivan kao jedan od skupine mladih i nadolazećih budućih zvijezda svjetskog tenisa, ali Carlos Alcaraz više nije “u dolasku”, on je već tu, u društvu onih s vrha ATP liste jer u međuvremenu je postao punopravna svjetska zvijezda.

Jedan od prvih koraka u stvaranju “tinejdžerske senzacije iz Španjolske” bio je upravo Umag. Na lanjskom je turniru u laguni Stella Maris podigao pobjednički pehar, svoj prvi ATP trofej u karijeri, dva mjeseca nakon što je postao punoljetan i tako postao najmlađi osvajač ATP turnira od 2008. I poslije toga nastavio je gigantskim koracima krčiti svoj uspon prema eliti, a prepreke po putu rušiti vratolomnom brzinom.

Na US Openu je, u svom tek četvrtom Grand Slam pokušaju, postao najmlađi četvrtfinalist u povijesti tog turnira u Open eri (pobijedio tada 3. na svijetu Stefanosa Tsitsipasa u 3. kolu), a godinu završio osvajanjem Next Gen ATP Finalsa, čime se i formalno dokazao predvodnikom svoje, nove generacije tenisača.

I u 2022. krenuo je žestoko - osvojio je Rio de Janeiro te postao najmlađi pobjednik bilo kojeg ATP 500 turnira u povijesti, igrao polufinale Indian Wellsa pa u Miamiju osvojio prvi Masters 1000 turnir, pobijedivši pri tome tri Top 10 igrača (Tsitsipas, Hurkacz, Ruud). Osvojio je i Barcelonu, a onda je na red došao i dosad najfascinantniji tjedan u mladom teniskom životu Carlosa Alcaraza.

Samo godinu dana nakon što ga je u Madridu “školovao” njegov idol Rafael Nadal (6:1, 6:2), na istom je mjestu dječarac iz Murcije sada nadigrao svog “učitelja” (6:2, 1:6, 6:3). Dan kasnije u jednom od već sada ga se može proglasiti epskih mečeva, pobijedio je i Novaka Đokovića (6:7 (5), 7:5, 7:6 (5)) u dvoboju sjajnih poteza, nabijen silnim emocijama, i koji je trajao 3 sata i 35 minuta. I kad su svi mislili da poslije tako iscrpljujućeg okršaja neće imati energije za finale već sljedećeg dana, Alcaraz je za jedva sat vremena doslovce pomeo branitelja naslova Alexandra Zvereva (6:3, 6:1).

Osim što je time jedini u povijesti koji je pobijedio i Nadala i Đokovića na istom turniru na zemljanoj podlozi, taj trijumf u Madridu doveo ga je i do 6. mjesta na ATP ljestvici. No, uoči dolaska u Umag skočio je i još jednu stepenicu pa će na Stadionu Goran Ivanišević igrati kao peti igrač svijeta.

JANNIK SINNER

Godine: 20

Nacionalnost: Talijan

Aktualni ATP renking: 10.

Najbolji ATP renking: 9.

ATP titule u karijeri: 5

Nastupi u Umagu: 1

Najbolji rezultat u Umagu: 2. kolo 2019.

image

Italy‘s Jannik Sinner reacts as he competes against Serbia‘s Novak Djokovic during their men‘s singles quarter final tennis match on the ninth day of the 2022 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 5, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE

SEBASTIEN BOZON Afp

Jedan od najboljih mogućih epiteta o Talijanu iz San Candida, selu na granici s Austrijom, nedavno je dao Novak Đoković.

"Vidim malo sebe u njegovoj igri", rekao je Srbin prije koji tjedan u Wimbledonu, uoči međusobnog meča u četvrtfinalu trećeg ovosezonskog Grand Slama.

I nije da je to bila samo kurtoazna pohvala rekordera po broju tjedana na svjetskom broju 1 jer u tom sudaru na Centralnom terenu All England Cluba 20-godišnji Jannik prohujao je u prva dva seta i pripremio teren za najveću senzaciju ovogodišnjeg Wimbledona. Međutim, znamo da se nije dogodila, da se Novak “regrupirao” i sedmi put u karijeri zaostatak od 0:2 u setovima pretvorio u svoju pobjedu. Sinner je na najvećoj pozornici morao proći dio školovanja kakvo je jednostavno dio odrastanja. No, tko zna kako će završiti u možda već sljedećem dvoboju istih suparnika.

Jer, nema Talijan još mnogo lekcija za naučiti budući da je već sada blizu toga da bude gotovo proizvod, odnosno kompletan paket. U životopisu mu stoji brojka pet u kategoriji osvojenih turnira, sedam pobjeda nad Top 10 igračima, a 2021. je i sâm zaključio kao član elitnih deset na svijetu i najmlađi kojem je to uspjelo od Juana Martina del Potra od 2008. godine. U 2021., kao 19-godišnjak, također je postao i prvi tinejdžer u povijesti koji je osvojio ATP 500 turnir (Washington) te debitirao na ATP Finalsu kao zamjena, ali odmah upisao i pobjedu (Hurkacz). Sve to još fascinantnije zvuči kada se doda da je Janniku Sinneru tenis zapravo bio treći sport, odnosno treći izbor. Prvi je bio nogomet, onda se paralelno prebacio na skijanje i tenis.

"Skijanje je čest izbor iz kraja odakle potječem", rekao je Sinner koji je odrastao na padinama talijanskih Alpa i koji je na snijegu bio vrlo uspješan u mlađim dobnim kategorijama.

Dapače, bio je najveća talijanska nada u razdoblju kada je imao između 8 i 12 godina, nizao uspjehe, skupljao trofeje, međutim sa 13 godina odlučio je posvetiti se tenisu. Element opasnosti u skijanju je daleko veći nego li u tenisu, no Jannik kaže da strah nije bio presudan faktor u konačnom izboru karijere.

"Bilo je dosta padova na snijegu, i nekih većih, opasnijih, no to ne znači da me postalo strah skijati. Bojim se samo zmija i horor filmova."

Ove godine je osim spomenutog četvrtfinala Wimbledona igrao i četvrtfinale Australian Opena (Tsitsipas), a ono što je još jedno zanimljivo obilježje njegove sezone jest da je igrao ukupno pet četvrtfinala i da je svih pet - izgubio. To je statistika koju će sigurno htjeti promijeniti u Umagu, gdje će igrati drugi put (2019, 2. kolo), ali nadamo se ne i posljednji.

HOLGER RUNE

Godine: 19

Nacionalnost: Danac

Aktualni ATP renking: 27.

Najbolji ATP renking: 27.

ATP titule u karijeri: 1

Nastupi u Umagu: 1

Najbolji rezultat u Umagu: 1. kolo 2021.

image

Denmark‘s Holger Rune returns the ball to Britain‘s Ryan Peniston during their round of 16 men‘s singles tennis match on day three of the Eastbourne International tennis tournament in Eastbourne, southern England on June 21, 2022. (Photo by Glyn KIRK/AFP)

GLYN KIRK Afp

Danska i tenis u istoj su se rečenici u 21. stoljeću uglavnom koristili samo kada je u pitanju bila Caroline Wozniacki, Grand Slam pobjednica (Australian Open 2018) i svjetski broj 1 te dugogodišnja članica svjetske elite, No, to će se u budućnosti definitivno promijeniti jer Holger Rune još je jedan od “onih koji dolaze”, mladić koji je već sada, sa 19 godina, napravio neke stvari koje nikad nisu uspjele generacije danskih tenisača.

Neki stariji će se sjetiti Kennetha Carlsena, ljevorukog tenisača s prijelaza iz 20. u 21. stoljeće sa servisom kao najjačim oružjem, dok u danskoj teniskoj povijesti posebno mjesto ima Kurt Nielsen, finalist Wimbledona iz 1953. i 1955. Spominje se tu i tamo Torben Ulrich (rođen 1928), ali koji je vjerojatnije poznat kao otac bubnjara Metallice, Larsa Ulricha.

No, u posljednje dvije godine svoju priču, koja bi u godinama koje dolaze mogla biti prilično uspješna, počeo je graditi Holger Rune. Juniorski pobjednik Roland Garrosa i juniorski broj 1 iz 2019. u siječnju ove godine ušao je u Top 100 na ATP listi, već u svibnju je bio Top 50, a sada je 27., što je najbolji renking nekog danskog tenisača u povijesti.

Skrenuo je pozornost na sebe ove godine osvajanjem Challengera u Sanremu i onda istoga dana igrao (i pobijedio) 1. kolo kvalifikacija za Monte Carlo. Potom je osvojio München ostvarivši pri tome najveću pobjedu karijere, protiv Alexandera Zvereva (ATP 3), da bi u Roland Garrosu izbacio lanjskog finalista, Tsitsipasa, i postao prvi Danac s četvrtfinalom na pariškom Grand Slamu i prvi koji je dohvatio četvrtfinale na bilo kojem GS u Open eri (od 1968.)

E, tamo mu sa na putu ispriječio Norvežanin Casper Ruud, a nakon meča ostali su repovi i svađa, u koju su se uključili i roditelji s obje strane, a padale su optužbe za laganje, vrijeđanja, nepoštivanje fair-playa... Rune je, ne samo zbog tog meča, već i zbog nekih ranijih situacija, pokazao da mu kontrola emocija nije najjača strana.

"Federer je bio 40 puta gori od mene u ovim godinama, a danas je jedan od najomiljenijih igrača. Dakle, imam dovoljno vremena za popraviti imidž, no imam ekstremnu strast prema tenisu pa je ponekad pokazujem previše. No, tek mi je 19 godina i radim na tome da ističem najbolje u svom ponašanju, ali to je proces", rekao je mladac iz Gentoftea.

LORENZO MUSETTI

Godine: 20

Nacionalnost: Talijan

Aktualni ATP renking: 31.

Najbolji ATP renking: 31.

ATP titule u karijeri: 1

Nastupi u Umagu: -

Najbolji rezultat u Umagu: -

image

23 July 2022, Hamburg: Tennis: ATP Tour, Singles, Men, Semifinals: Musetti (Italy) - Cerundolo (Argentina). Lorenzo Musetti cheers. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

DANIEL BOCKWOLDT Dpa Picture-alliance Via Afp

Taman prije nego će prvi puta doći u Umag, Lorenzo Musetti ostvario je svoj najbolji rezultat karijere osvajanjem ATP 500 turnira u Hamburgu. I pokazao kako bi mogao izgledati i tjedan u laguni Stella Maris. Jer on i Alcaraz postavljeni su na suprotne strane ždrijeba i na umaškom turniru.

"Ovo je i za mene iznenađenje jer nisam igrao svoj najbolji tenis tjedan ranije u Bastadu - rekao je 20-godišnjak iz Carrare, koji je dohvatio i, zasad, najbolji renking karijere, 31. mjesto.

Bio je juniorski pobjednik Australian Opena i juniorski broj 1 iz 2019., a već 2020. postao je prvi tenisač rođen 2002. koji je ostvario pobjedu na ATP Touru, a među onima koje je pobjeđivao su bili Wawrinka i Nishikori. U 2021. je na Roland Garrosu držao Novaka Đokovića u šaci, vodio 2:0 u setovima, ali onda morao predati u petom setu i ostao bez velike senzacije.

FABIO FOGNINI

Godine: 35

Nacionalnost: Talijan

Aktualni ATP renking: 54.

Najbolji ATP renking: 9.

ATP titule u karijeri: 9

Nastupi u Umagu: 11

Najbolji rezultat u Umagu: pobjednik 2016.

image

Italy‘s Fabio Fognini reacts as he plays against Netherlands‘ Tallon Griekspoor during their men‘s singles tennis match on the first day of the 2022 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 27, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE

SEBASTIEN BOZON Afp

Lavinu mladih nadolazećh zvijezda pokušat će u ime “seniora” zaustaviti jedan od najčešćih i najupornijih gostiju Umaga, Fabio Fognini. Znameniti talijanski prgavac zagazio je u drugu polovicu četvrtog desetljeća života, ali još uvijek ima što za reći na svjetskoj sceni.

Nakon brojnih pokušaja i nekoliko godina u kojima je bio jako blizu (finale 2013., polufinala 2008. i 2011.), Fognini se napokon dohvatio velikog plavog pehara namijenjenog umaškog pobjedniku 2016. godine. To mu je jedna od devet ATP titula u karijeri, sve osim jedne (Los Cabos, beton) osvojene su na zemljanoj podlozi, a najveća je svakako ona iz Monte Carla od prije tri godine.

SEBASTIAN BAEZ

Godine: 21

Nacionalnost: Argentinac

Aktualni ATP renking: 32.

Najbolji ATP renking: 32.

ATP titule u karijeri: 1

Nastupi u Umagu: -

Najbolji rezultat u Umagu: -

Argentina je poznata velika teniska nacija, a među jedne od potencijalnih nasljednika velikana poput Guillerma Vilasa, Davida Nalbandiana, Juana Martina del Potra i ostalih, ubraja se i Sebastian Baez.

Zemljana podloga mu je forte, bio je uostalom 2018. juniorski finalist i u singlu i u parovima na Roland Garrosu, a proboj na ATP ljestvici ostvario je upravo na turnirima s narančastom podlogom. Dapače, samo u 2021. godini probio je granice Top 300, Top 200 i Top 100 sjajnim nastupima na challengerima - šest osvojenih u devet finala, a svoje prve mečeve na tvrdoj (betonskoj) podlozi odigrao je tek na Next Gen ATP Finalsu na koncu te godine. To mu svejedno nije smetalo da pobijedi Musettija i Huga Gastona te dohvati polufinale.

Ove je godine upisao premijernu Grand Slam pobjedu u Australiji (Ramos-Vinolas), pa vrlo brzo igrao svoje prvo ATP finale (Santiago), a onda dva mjeseca kasnije, u travnju, ugrabio i prvi naslov u Estorilu.

U Bastadu je nedavno igrao novo finale, a po putu je pri tome pobijedio Fogninija, Thiema i Rubljova...

MILI POLJIČAK, DUJE AJDUKOVIĆ, DINO PRIŽMIĆ Revija i hrvatske teniske budućnosti

Neće samo najveće mlade svjetske zvijezde igrati ovoga tjedna u Umagu, već će naš jedini ATP turnir biti pozornica i za “reviju hrvatske budućnosti”, kako je to zgodno opisao jedan od kolega novinara.

Jer u ždrijebu su trojica hrvatskih tenisača koji zajedno imaju tek 55 godina. Među njima je aktualni juniorski pobjednik Wimbledona, 18-godišnji Mili Poljičak, kojem će ovo biti i prvi mečevi među “velikim dečkima”, na ATP Touru, pa Dino Prižmić, 16-godišnjak koji je od jučer europski doprvak u konkurenciji tenisača do 18 godina, te Duje Ajduković, 21-godišnjak koji je i prošle godine igrao Umag, dapače i njemu je to, kao mnogim Hrvatima, bio debi na ATP Touru. Pozivnicu je tada opravdao pobjedom u 1. kolu nad Andreom Collarinijem, prije nego je ispao od Alberta Ramos-Vinolasa. (ij)

Linker
27. travanj 2024 01:35