Richard Gasquet
 MIRKO FERLIN/CROPIX
ČETVRTFINALA UMAGA

Branitelj predao titulu, francuski veteran u svom 66. polufinalu, zakazan i veliki španjolski okršaj

Gasquet je stigao do 559. pobjede. Još uvijek je jedini Francuz s barem 500 pobjeda na Touru
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. srpanj 2021. 22:48

Branitelj naslova Dušan Lajović je predao titulu osvojenu prije dvije godine u Umagu (lani se Plava Laguna Croatia Open nije igrao zbog suspenzije teniske sezone kao posljedica pandemije korona virusa), 31-godišnji Srbin je prvi put bio u takvoj ulozi, ali nije se snašao.

Čini se i da je Lajović imao problema sa žuljevima na ruci, no to ne umanjuje najveći uspjeh u karijeri 22-godišnjeg Daniela Altmaiera na ATP Touru. Ovo je Nijemcu (ATP 152) prvo polufinale, a prije dvije godine je iz kvalifikacija dospio do osmine finala Roland Garrosa.

Viloas lako s Travaglijom

Albert Ramos Vinolas se puno lakše obračunao sa Stefanom Travaglijom, nego što je to bio slučaj protiv našeg ATP debitanta Duje Ajdukovića. Iskusni Španjolac je osigurao polufinale za 68 minuta uz gubitak samo tri gema. To mu je 20. pobjeda u sezoni u kojoj je u portugalskom Estorilu osvojio treću titulu u karijeri. Kako je igrao protiv Travaglije, nije isključeno da i u Umagu ode do kraja.

Richardu Gasquetu kao da se nije htjelo na jednostavan način doći do polufinala 31. izdanja Plava Laguna Croatia Opena u Umagu. Francuski veteran, 35-godišnjak, mirno je plovio prvim četvrtfinalom na centralnom terenu do 4:3 u drugom setu. Rani break u prvom (za 2:0), rani break u drugom setu (za 2:1) protiv Damira Džumhura. Onda je Gasquet, posve iznenada, prvi put izgubio servis i to bez osvojenog poena. Ništa, nema veze, napravio je odmah break za 5:4, samo da bi još jednom ispustio početni udarac bez ijednog poena.

Potom je Džumhur na 5:5 izvukao 15:40 i sve je upućivalo da bi se u ovom susretu mogao dogoditi veliki preokret. Ipak, Francuz se uvukao u tie-break, no i tamo je bilo problema dovršiti posao. Kliknulo je tek na treću meč-loptu kad je najbolji bosanski tenisač svih vremena (bio je 23. na rang-listi prije tri godine) poslao lopticu u mrežu.

Tako se Gasquet plasirao u svoje 66. polufinale u karijeri uz 559. pobjedu, što nekada sedmog igrača svijeta drži na visokoj 37. poziciji u Open eri. Još uvijek je jedini Francuz s najmanje 500 pobjeda na Touru. Prvu pobjedu upisao je davne 2002. godine u Monte Carlu protiv Franca Squillarija još kao 15-godišnjak i ostao je najmlađi pobjednik na Touru od 1990. godine.

0-17 s Nadalom

Bio je s pravom smatran teniskim čudom od djeteta, “Nadal prije Nadala”, a svi znamo da se to nije ostvarilo. Vršnjak iz Španjolske (rođeni su s petnaest dana razmaka) je postao kralj Roland Garrosa i jedan od najvećih svih vremena, a u međusobnim susretima je dominirao (17-0). Posljednji put ga je dobio baš u Roland Garrosu ove godine sa 6:0, 7:5, 6:2, a Gasquet je u tih 17 mečeva uhvatio tek četiri seta, posljednji put 2008. u Montrealu.

Alcaraz posljednji izborio polufinale nakon velike borbe

Španjolski 18-godišnji tenisač Carlos Alcaraz (ATP - 73.) postao je posljednji polufinalist Croatia Opena u Umagu, nakon što je u četvrtfinalu nadigrao Srbina Filipa Krajinovića (ATP - 34.) sa 7-6 (3), 2-6, 6-1 nakon dva sata i 18 minuta borbe.

Alcaraz će u polufinalu igrati protiv sunarodnjaka i prvog nositelja umaškog ATP turnira Alberta Ramos-Vinolasa.

Prvi polufinalni meč bit će odigran u subotu od 18 sati na stadionu Gorana Ivaniševića, a sastat će se Gasquet i Altmaier, dok Ramos-Vinolas i Alcaraz na teren neće prije 20 sati.

Altmaieru će ovo biti prvo polufinale na ATP turnirima u karijeri, a Alcarazu drugo nakon što se ove godine probio do polufinala i u Marbelli. Gasquet će se pokušati izboriti za svoje 32. finale u karijeri, a Ramos-Vinolas će u 21. polufinalu tražiti put prema 11. meču za naslov.


ATP Umag - četvrtfinale

Albert Ramos-Vinolas (Špa/1) - Stefano Travaglia (Ita) 6-2, 6-1

Carlos Alcaraz (Špa/7) - Filip Krajinović (Srb/3) 7-6 (3), 2-6, 6-1

Richard Gasquet (Fra/4) - Damir Džumhur (BIH) 6-3, 7-6 (7)

Daniel Altmaier (Njem) - Dušan Lajović (Srb/2) 6-2, 6-4

Linker
04. svibanj 2024 16:30