Peng Shuai

 KENA BETANCUR Afp
AFERA ‘SHUAI PENG‘

Brutalan udarac Kini, otkazani su svi turniri u 2022. godini! ‘Ja i dalje sumnjam da je ona slobodna‘

‘Ništa od ovoga do sada nije prihvatljivo, niti će biti prihvatljivo‘, poručio je direktor WTA Toura
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. prosinac 2021. 20:38

Predsjednik i izvršni direktor WTA Toura, Steve Simon, izdao je priopćenje u kojem uz podršku Vijeća direktora suspendira sve turnire pod njihovim patronatom u Kini, a razlog je, naravno, još uvijek neizvjesna situacija sa Shuai Peng. Simon je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se njen slučaj od 2. studenog, datuma kad je bivša kineska tenisačica objavila optužbe o seksualnom napastovanju od strane bivšeg kineskog vicepremijera Zhanga Gaolija, tretira u Kini.

- Kinesko vodstvo nije se ovom ozbiljnom slučaju posvetilo na primjeren način. Iako sada znamo gdje je Shuai Peng, ja i dalje sumnjam da je ona slobodna, sigurna, da nije subjekt cenzure, prisile i zastrašivanja. WTA Tour je bio vrlo jasan što želi da se poduzme, ponavljamo poziv za punu i transparentnu istragu, bez cenzure, onoga što je Shuai Peng napisala o seksualnom zlostavljanju. Ništa od ovoga do sada nije prihvatljivo, niti će biti prihvatljivo. Ako bismo popustili tome, ugrozili bismo osnovu onoga na čemu je WTA Tour utemeljen, a to je jednakost za žene. Ja to neću dopustiti.

Stoga su svi turniri u Kini za 2022. godinu otkazani, uključujući i onaj u Hong Kongu.

- Ne znam kako bih mogao pustiti naše tenisačice u Kinu kad Shuai Peng nije dopušteno slobodno komunicirati i pod pritiskom daje kontradiktorne izjave o svojim optužbama. Mi ćemo učniti sve da zaštitimo naše igračice, nadam se da će nas podržati lideri širom svijeta.

Inače, u kalendaru WTA Toura za 2020. godinu bilo je jedanaest turnira u Kini, pa i onaj najveći pod njihovom ingerencijom, WTA Finals s nagradnim fondom, koji je obilato nadmašio onaj njihovih kolega. I to prvi put u povijesti. Ove godine se u Kini nije igrao niti jedan turnir, jer je najmnogoljudnija zemlja svijeta ostala zatvorena za sportske priredbe zbog korona virusa.

Linker
26. travanj 2024 10:23