Dino Prižmić

 GORAN SEBELIC Cropix
IMPRESIVNA LISTA SUDIONIKA

Budućnost svjetskog tenisa okuplja se na slavnom hrvatskom turniru: Prižmić, Menšik, Darderi, Cobolli...

Ovogodišnje, 34. izdanje jedinog našeg ATP turnira na rasporedu je od 19. do 27. srpnja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 11:43

Tijekom više od trideset godina održavanja ATP turnira Plava Laguna Croatia Open Umag u Stella Marisu igrali su mnogi tenisači koji su ostavili dubok trag u profesionalnom tenisu, a iznimka neće biti ni ova sezona.

- Osim Andreja Rubljova, trenutačno šestog tenisača svijeta, te Talijana Lorenza Musettija, Mattea Arnaldija i Lorenza Sonega, nastup u Umagu sada su potvrdili i igrači za koje se bez zadrške može reći da su budućnost svjetskog tenisa. To su naš Dino Prižmić, 199. na ATP listi, Čeh Jakub Menšik (74.), te Talijani Luciano Darderi (46.) i Flavio Cobolli (56.). Dakle, već sada, dva mjeseca prije početka turnira možemo reći da ćemo imati izuzetno jaku postavu - rekao je direktor turnira, Tomislav Poljak.

U Umagu će tako nastupiti dvojica trenutačno najbolje rangiranih igrača na ATP listi do 19 godina, Jakub Menšik i Dino Prižmić, koji su automatski i kandidati za nastup na turniru Next Gen ATP Finalsu, turniru koji već nekoliko godina na kraju sezone okuplja najuspješnije mlade igrače do 20 godina. Na njemu su prethodnih godina titule osvajali neki od tenisača koji su danas u svjetskom vrhu, poput Španjolca Carlosa Alcaraza, Talijana Jannika Sinnera ili Grka Stefanosa Tsitsipasa.

Uz ovakav popis sudionika turnira ponovno će se potvrditi već dobro poznata činjenica da Plava Laguna Croatia Open Umag stvara pobjednike te da će gledatelji i ove sezone u Stella Marisu imati priliku vidjeti na djelu igrače koji će krojiti vrh ATP liste u sljedećih desetak godina.

Dino Prižmić nastupit će treću godinu zaredom u Umagu, odnosno na turniru koji mu je pružio priliku za njegov debi na ATP razini. Bilo je to 2022., a već prole godine mladi je Splićanin dogurao do četvrtfinala jedinog hrvatskog ATP turnira. Svijet tenisa u međuvremenu ga je bolje upoznao na ovogodišnjem Australian Openu, gdje je pružio sjajan otpor Novaku Đokoviću.

Jakub Menšik nije ni mjesec dana mlađi od Prižmića, a ove je godine ostvario ogroman napredak. Početkom godine igrao je finale u Dohi, njegovo prvo ATP finale u karijeri, a na putu do tamo pobijedio je i Andyja Murraya i Rubljova, za svoju prvu Top 5 pobjedu u karijeri. Nedavno je u Madridu nadigrao još jednog Top 10 igrača, Grigora Dimitrova.

Dva Talijana, Darderi i Cobolli, nešto su stariji (22), ali još uvijek u uzlaznoj putanji što se karijera tiče. Darderi je ove godine osvojio svoju prvu ATP titulu (Cordoba, zemljana podloga), a Cobolli je nedavno u Madridu (također zemlja) pobijedio Čileance Tabila i Jarryja. Zvučan podatak s obzirom na to da je Tabilo deset dana kasnije senzacionalno pobijedio Novaka Đokovića u Rimu, a Jarry igrao finale istog turnira. (

Linker
08. rujan 2024 01:17