ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NOVA POBJEDA

Čilić će se boriti za finale: ‘Bio je ovo triler, ali važno je pronaći izlaz i u teškim mečevima‘

U nevjerojatnom dvoboju punom preokreta, hrvatski veteran izašao je kao pobjednik
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. rujan 2024. 16:08

Nakon dvije godine Marin Čilić je u polufinalu jednog ATP turnira. Hrvatski teniski veteran, koji nakon dugotrajne borbe s ozljedama i dvije operacije koljena traži povratak na nekadašnju razinu, plasirao se među četvoricu najboljih na ATP 250 turniru u kineskom gradu Hangzhouu. U nevjerojatnom dvoboju punom preokreta, u kojem je u jednom trenutku bio na rubu ispadanja, Marin je nakon dva sata i 45 minuta svladao Japanca Yasutaku Uchiyamu sa 6:2, 6:7 (4), 7:6 (5).

- Uf, bio je ovo veliki triler - bila je prva Marinova reakcija nakon okršaja u kojem je spasio dvije meč-lopte i drugi put u karijeri nadigrao Uchiyamu, danas 160. igrača svijeta.

Naš tenisač je u Hangzhou stigao s pozivnicom koju je u potpunosti opravdao. Otvorio je turnir pobjedom nad Amerikancem Zacharyjem Svajdom (ATP 135), potom je izbacio osmog nositelja, Japanca Yoshihita Nishioku (ATP 54), a u nedjelju i njegova sunarodnjaka Uchiyamu. Sada mu slijedi i najteži izazov, još jedan suparnik koji ima japanske krvi, ali igra pod zastavom SAD-a. Radi se o 39. igraču svjetske ljestvice i četvrtom nositelju ovog turnira Brandonu Nakashimi protiv kojeg dosad nije igrao.

Kako smo i spomenuli, Čilić je posljednji put u polufinalu bio prije dvije godine, a tada je u Tel Avivu dogurao i do završnog meča u kojem ga je svladao Novak Đoković. U Hangzhouu je naš tenisač, koji će za nekoliko dana napuniti 36 godina, stigao do 67. polufinala u karijeri, a u ponedjeljak će pokušati prokrčiti put i do 37. finala. Došao je na Daleki istok kao 777. igrač svijeta, a na novoj će ATP ljestvici biti najmanje na 372. mjestu.

Marin je profesorski odigrao prvi set protiv Uchiyame. Servis ga je služio gotovo savršeno, dovoljno će reći podatak da je u cijeloj toj prvoj dionici izgubio samo jedan poen na početnom udarcu. Istovremeno je stvarao stalni pritisak na suparnikov servis i prvi put ga slomio u četvrtom gemu, da bi u osmom došao do još jednog breaka i ekspresno, za samo 31 minutu, pospremio set u džep.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nije, međutim, Međugorac uspio nastaviti u istom ritmu i u drugom setu se slika na terenu malo po malo počela mijenjati. Već u prvom gemu druge dionice Čilić se našao u ozbiljnim problemima, Uchiyama je imao tri vezane break-lopte, ali naš se tenisač odličnim servisima uspio iščupati iz nevolje. U šestom gemu Marin je odličnim reternima došao do dvije prilike za oduzimanje servisa Japancu. Da ih je uspio realizirati, došao bi i na prag pobjede, ali Uchiyama se izvukao i to mu je dalo snažan vjetar u leđa za nastavak meča.

Čilić je istovremeno počeo poklanjati sve više poena i to ga je kod 5:5 opet gurnulo u velike probleme. Jedan lagani forhend zabio je u mrežu, dva izbacio u aut i ponudio Japancu nove tri break-lopte. Pronašao je ipak izlaz i iz toga, a ključnim su se opet pokazali kvalitetni servisi, pa je gem tako zaključio s dva vezana asa. U tie-breaku je, međutim, nastavio s nesigurnostima, puno je čistih lopti izbacio izvan terena i Uchiyama je to iskoristio da se u potpunosti vrati u život.

U trećem se setu vodila izjednačena borba, bez nekih ozbiljnijih šansi za oduzimanje servisa, sve do osmog gema kada je Marin prvi put u meču pokleknuo na svom početnom udarcu. Napravio je u tom gemu i jednu dvostruku pogrešku, dulje su izmjene završavale na strani njegova suparnika, i Japanac je napravio break, poveo s 5:3 te stigao milimetar do pobjede. No, to je konačno trgnulo Čilića koji je morao ići na sve ili ništa, odigrao je znatno agresivnije sljedeći gem i ekspresno vratio izgubljeni servis.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ni tu ipak nije bio kraj drame. Japanac je poveo sa 6:5 i onda došao do nove dvije vezane lopte za break, ali ovaj put i za meč. Marin se našao na konopcima, ali spasio se i iz ove situacije, najneugodnije u cijelom meču, te izborio novi tie-break. Tu je ponovno plesao na rubu jer je dopustio Uchiyami da pobjegne na 4:1, ali nije japanski tenisač uspio iskoristiti ni tu prednost. Čilić je osvojio sljedeća četiri poena, poveo s 5:4, a onda je napravio dvostruku pogrešku. Nije ga to, ipak, poljuljalo, u sljedećem je poenu izborio meč-loptu i iskoristio je na suparnikov servis.

- U prvom sam setu igrao nevjerojatan tenis, bio sam na fantastičnoj razini. Drugi je set očito bio puno neizvjesniji, Uchiyama je servirao sjajno i pronašao je način za osvojiti tie-break. Imao je više šansi i u trećem setu, ali ipak sam se uspio vratiti i doći do velike pobjede. Presretan sam i nadam se da su svi uživali - rekao je nekadašnji treći tenisač svijeta koji je za pobjedu ispalio 19 asova.

- Važno je kroz turnir pronaći izlaz i u teškim mečevima i pružiti si još jednu šansu. Sveukupno, bila je ovo jako dobra izvedba - zaključio je Marin.

Linker
22. rujan 2024 16:09