Marin Čilić

 MICHAEL ERREY Afp
PRED AUSTRALIAN OPEN

Čilić izgubio u ludom trileru koji je završio iza ponoći: Spasio je 6 meč-lopti i na kraju ispao u polufinalu

Hrvatski tenisač prikazao je dobru formu u uvertiri za prvi Grand Slam turnir sezone.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. siječanj 2022. 15:30

U najdramatičnijim mogućim okolnostima Marin Čilić je ostao bez 36. finala u karijeri, drugi put u dva tjedna izgubio je polufinale turnira u Adelaideu. Ovoga puta iza ponoći okončan je triler u kojem je slavio Thanasi Kokkinakis (ATP 145) iskoristivši svoju sedmu meč-loptu u tie-breaku trećeg seta, dok je 33-godišnji Međugorac svoje dvije propustio (prvu na svom servisu) nakon što je 2:6 preokrenuo u 7:6. Sreća se na kraju osmjehnula 25-godišnjem Australcu u njegovom rodnom gradu, dva sata i 41 minutu se borio za svoje drugo finale (Los Cabos 2017) u možda i najvećoj pobjedi karijere, makar je 2018. godine u Miamiju svladao tada prvog tenisača svijeta i branitelja naslova Rogera Federera. Semafor je na kraju pokazao 6:2, 3:6, 7:6(10) za oduševljenog Kokkinakisa, dok su gledatelji na nogama pozdravljali njegovu pobjedu kad je Čilićev bekhend završio u mreži.

Kokkinakis je odavno bio označen kao vrhunski talent, no njegova je karijera prožeta ozljedama, posljedično depresijom, pa gotovo namjerom da digne ruke od svega. Između 2019. i 2021. dobio je samo pet mečeva na ATP Touru, osuđen u najvećoj mjeri na challenger razinu (u travnju prošle godine igrao je u Splitu, tom prilikom je dao ekskluzivni intervju za Sportske novosti), ali konačno zdrav dočekao je već sedam pobjeda na početku 2022. godine. Život doista piše romane, nekada lijepe, nekada ružne, pa tako i za Kokkinakisa, popularnog "4K".

U konačnici je malo toga bilo između pobjednika i poraženog. Kokkinakis je imao deset asova (dva u tie-breaku, jedan na meč-loptu Čilića), naš tenisač tri manje. Australac je bio nešto uspješniji u realizaciji poena na prvom servisu, Hrvat na drugom, ali Kokkinakis je imao 70 posto pogođenih prvih servisa naspram 59. Možda je u tome bila razlika kad su se sveli računi. Ono što će Čilića sigurno proganjati jest da je poveo 2:0 u trećem setu i dopustio Kokkinakisu da se vrati. Kao i to da je kod 3:3 propustio još dvije break-lopte.

Protivnik Australcu u finalu bit će Arthur Rinderknech koji je bio uvjerljiv protiv sunarodnjaka Corentina Mouteta.

- Bio je ovo težak meč unutar naših glava, siguran sam da svi znaju koliko je teško igrati protiv sunarodnjaka. Bilo je malo tenzija, ali sretan sam što sam pobijedio i to prilično brzo. Za mene je ovo sjajan doseg. Presretan sam ulaskom u finale, za mene je to novi korak, jer sam prošlog ljeta u Kitzbühelu igrao u prvom polufinalu.

Kod tenisačica igrat će se američko finale što je osigurano odustajanjem Tamare Zidanšek od dvoboja s Alison Riske uslijed problema s ozljedom trbušnog mišića. Za Riske je ovo 12. finale u karijeri, a igrat će protiv Madison Keys, koja je sa 7:5 u trećem setu nadmašila 17-godišnju Coco Gauff. Keys je poprilično potonula (87) na rang-listi i ovo bi mogla biti najava njenog uspona. Bit će joj ovo 11. finale.

ATP, polufinale: Kokkinakis – Čilić 6:2, 3:6, 7:6(10), Rinderknech – Moutet 6:1, 6:3.

Parovi, polufinale: Koolhof, N. Skupski – Dodig, Melo 6:4, 6:1.

Andy Murray u finalu Sydneyja // HINA

Bivši prvi tenisač svijeta Škot Andy Murray, koji je pao iza 100. mjesta na ATP ljestvici zbog ozljeda, plasirao se u petak u finale teniskog turnira u Sydneyu.

To je za 34-godišnjeg Murraya (ATP-135.) prvo finale nekog turnira nakon dvije godine . U polufinalu je svladao 25. tenisača svijeta Amerikanca Reillyja Opelku sa 6-7 (6/8), 6-4, 6-4. Prije ovog je turnira Murray u karijeri osvojio 46 naslova od čega zadnji u Antwerpenu u listopadu 2019.

Murray, trostruki osvajač grand slam turnira, u finalu će u subotu igrati protiv Rusa Aslana Karatseva (ATP-20.) koji je u polufinalu eliminirao Britanca Daniela Evansa (ATP-26.) sa 6-3, 6-7 (13/15), 6-3.

"Bilo bi nevjerojatno otvoriti pobjedom, ovo je već sada veliki tjedan za mene", kazao je nakon pobjede škotski tenisač koji smatra "da je igrao sve bolje i bolje iz meča u meč".

Linker
19. travanj 2024 02:51