WANG LEI Nurphoto Via Afp
OPET U IGRI ZA TROFEJ

Čilić lovi 21. titulu i Hewittov rekord, a zatim ga čeka stari znanac iz finala US Opena: ‘Nevjerojatan tjedan‘

U posljednjih 20 mjeseci naš Grand Slam pobjednik praktički kao da “nije postojao” u teniskom svijetu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. rujan 2024. 18:32

Marin Čilić ponovo je u finalu ATP turnira! Najbolji hrvatski tenisač unazad 15-ak godina u kineskom gradu Hangzhou kao da je otkrio vremenski stroj i namjestio sat na putovanje nekoliko godina unatrag.

U posljednjih 20 mjeseci naš Grand Slam pobjednik praktički kao da “nije postojao” u teniskom svijetu, kuburio je s ozljedom koljena, prošao dvije operacije, pokušao se dva puta vratiti, ali to su bili kratkotrajni i neuspješni istupi (pet mečeva, pet poraza), da bi sada u trećem povratku i 20 mjeseci od inicijalne ozljede napokon, čini se, došao na trag nekadašnjeg sjaja.

U Hangzhouu će igrati svoje 37. finale na ATP razini, prvo nakon pune dvije godine, ali što je puno važnije, prvo nakon svih spomenutih peripetija s koljenom, što će mu svakako dati itekakvu injekciju samopouzdanja ne samo za današnje finale (13.30), već za kompletan nastavak procesa povratka. Jer nije tu samo stvar povratka fizičke kondicije, već i povratak teniske kondicije, onog pravog, teniskog osjećaja koji je moguće dobiti samo odigravanjem mečeva.

Četiri uzastopne pobjede

Čilić je upravo zato ovog puta za povratak bio izabrao dva turnira iz Challenger serije, gdje je odigrao mečeve ipak nešto manjeg intenziteta i protiv manje zahtjevnih suparnika, skupio tri pobjede i tek se onda otisnuo u Kinu i Hangzhou. A tu sada opet pokazuje tenis s kojim nesumnjivo može biti zadovoljan.

Jer skupio je sad već četiri uzastopne pobjede, a toliko ih nije imao od ljeta 2022., odnosno da budemo posve precizni, otkako je stigao do polufinala Roland Garrosa.

U Hangzhouu, koji je prvi put domaćin ATP turnira, pobjedama nad Amerikancem Svajdom (ATP 131), Japancima Nishiokom (ATP 59) i Uchiyamom (ATP 136) dodao je i ovu nad Amerikancem Brandonom Nakashimom (ATP 36). Riječ je o tenisaču koji je ranije ove sezone uzeo mjeru, primjerice, Rubljovu, Fritzu, Runeu, Musettiju, Paulu, a to su aktualni Top 10, Top 20 igrači. Razlog više zbog kojeg Čilić može biti sretan pobjedom.

- Nevjerojatan tjedan za sada za mene - rekao je Marin nakon meča polufinala.

Za turnir je, inače, Međugorac dobio pozivnicu, jer njegovo ime u teniskom svijetu još itekako ima značenje, ali je i opravdao.

- Hvala direktoru turnira na tome. Užitak je doći ovdje, uživam u gradu, u cijeloj atmosferi.

Osjeti se i na njegovom tenisu, koji u proteklih nekoliko dana izgleda kao da stanke od 20 mjeseci nije ni bilo. Bez problema (u smislu pokretljivosti) drži osnovnu liniju, forhend je razoran kao i uvijek, bekhend ništa lošiji, spreman je uvijek povući kontre, servis je tu kad treba spašavanje...

U četvrtfinalu je spašavao meč-lopte Uchiyame, sad je u tie-breaku spašavao set-lopte Nakashime i spriječio da meč ode u treći set. Imao je Amerikanac 6:4 i dva servisa kod 6:5 u tie-breaku, no Marin je sjajno odigrao poen za izjednačenje, pa dočekao i poklon Nakashime te onda odmah realizirao prvu meč-loptu.

- Meč je dugačak i valja biti fokusiran na svaki poen. Bila je kritična situacija za mene u tie-breaku, ali nije lako zatvoriti set, no i ja sam odigrao sjajan poen na njegovu set-loptu te pokazao sjajan borbeni duh, ali i sjajan tenis kroz cijeli meč - dodao je Čilić.

Ovime je Marin postao drugi tenisač s najnižim renkingom koji je došao do finala ATP turnira. Prije početka turnira bio je 777. tenisač svijeta, a samo je Raemon Sluiter do ATP finala - s’Hertogenbosch 2009. - stigao s nižim renkingom, odnosno kao tada 866. reket svijeta.

Pobijedi li, pak, Čilić u finalu, postat će najniže rangirani tenisač s osvojenom ATP titulom. Zasad taj rekord pripada Lleytonu Hewittu koji je 1998., s tek 16 godina, osvojio Adelaide kao 550. tenisač svijeta.

Drugi kineski ATP finalist

Inače, posljednje Marinovo finale bilo je u Tel Avivu u rujnu 2022. (poraz od Đokovića), a posljednja titula datira iz St. Peterburga i listopada 2021. Dosad je u karijeri ukupno osvojio 20 turnira.

Suparnik u finalu bit će mu domaći tenisač Zhizhen Zhang (ATP 43), koji je u polufinalu svladao sunarodnjaka Bua Yunchaoketea (ATP 96) sa 7:6 (3), 6:4. Zhang je time postao tek treći Kinez u povijesti s finalom na ATP razini, a samo malo prije njega drugi je postao Shang Juncheng, koji će danas u Chengduu, još jednom turniru u Kini koji se paralelno igra s Hangzhouom, također igrati finale.

Prethodni i jedini kineski ATP finalist bio je Wu Yibing, koji je i osvojio Dallas prošle godine.

Zanimljivo, finale Čilića i Zhanga bit će dodatno obojano hrvatskim bojama, jer su u stožeru najbolje rangiranog Kineza u povijesti naši bivši tenisači - trener mu je Antonio Veić, a teniski agent Dino Marcan.

Marin Čilić u utorak će igrati svoje 37. finale u karijeri, ali već zna i što ga čeka na sljedećem turniru. Odrađen je, naime, ždrijeb za jaki turnir u Tokiju (ATP 500) koji počinje već od srijede.

Tamo je Čilić također ušao u glavni ždrijeb, ali ovoga puta korištenjem zaštićenog renkinga, na koji ima pravo zbog višemjesečne stanke radi ozljede. Zanimljivo je, međutim, da će mu protivnik u 1. kolu biti tenisač s pozivnicom, odnosno njegov stari znanac - Kei Nishikori.

Japanca, danas 34-godišnjaka na 200. mjestu ATP renkinga, pobijedio je u svom najvećem meču u karijeri, u finalu US Opena 2014. i upisao se na listu Grand Slam pobjednika. Otad su igrali još sedam puta, četiri je puta slavio Nishikori, koji i u ukupnom omjeru vodi 9-6. No, ta jedna Marinova pobjeda vrijedi više nego svih devet Japanca...

Linker
23. rujan 2024 19:05