CLIVE BRUNSKILL
VELIKA BORBA U BEČU

Ćorić namučio Đokovića, Srbin četvrti put u karijeri slavio i osigurao svjetski broj 1 za 2020. godinu!

Ćorić je u prvom setu imao tri break-lopte, bio je nadomak osvajanja... No, nije išlo.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. listopad 2020. 20:25

Borna Ćorić je odigrao fantastičan prvi set protiv Novaka Đokovića. Set u kojemu je imao tri break-lopte, dvije kod 4:4, jednu kod 5:5. Set u kojemu je u tie-breaku imao četiri set-lopte, ali ništa od toga nije uspio realizirati i onda ga je izgubio 11:13 nakon jednog sata i 15 minuta tenisa.

Prvi tenisač svijeta je na kraju četvrti put iz isto toliko mečeva nadigrao najboljeg hrvatskog tenisača sa 7:6(11), 6:3, četvrti put bez izgubljenog seta.

image
Statistika Ćorić - Đoković
SOFASCORE

Statistiku omogućio: Sofascore

Ovo je bila apsolutno najbolja prilika Ćorića za barem taj set, ovo je bio i njegov daleko najkvalitetniji tenis u sudaru s neprikosnovenim brojem jedan, ali Đoković ostaje posvemašnja enigma. Pobjeđivao je 23-godišnji Zagrepčanin po dva puta Rogera Federera i Rafaela Nadala, pa i Andyja Murraya (druga kad je bio broj jedan u Madridu 2017. godine), samo mu protiv Đokovića nikako ne ide. Dobro, ne ide mu ni protiv Marina Čilića od kojega je izgubio sedam puta, ali ovo je priča o mečevima s tenisačima koji jesu ili su bili broj jedan. Najbolji od najboljih.

image
HELMUT FOHRINGER

Đoković je jednostavno „ukrao“ taj prvi set, makar je i Borna zakazao u dvije, tri situacije kad je mogao zapečatiti uvodnu dionicu. Na 6:5 u tie-breaku je imao loptu na bekhendu i Đokovića na mreži, otvorenu jednu stranu terena i izabrao je onu u kojoj se protivnik nalazio. Na 7:6 je imao servis, izbacio je forhend u izmjeni, a na 10:9 je Đokovićeva loptica dodirnula crtu. Dakle, nije bio bezgrešan, no opet stoji da je odigrao fenomenalan prvi set. Bolji na servisu, bolji na reternu, ipak slabiji u ključnim trenucima. Đokoviću je to bio 14. tie-break ove godine, ispustio je samo jedan, od Kylea Edmunda na US Openu.

Đoković je s ovom pobjedom osigurao poziciju prvog na svijetu na kraju 2020. godine, bit će mu to šesta godina na vrhu i time se izjednačio s rekorderom Peteom Samprasom, a odmakao se od Federera, Nadala i Jimmyja Connorsa. Doduše, ATP Tour ga još službeno nije proglasio prvim na kraju godine, jer su ostavili mogućnost da će Nadal možda uzeti pozivnicu za turnir u Sofiji, koji se igra između Mastersa u Parizu i ATP Finalsa u Londonu. Naravno da je to nonsens i da se neće dogoditi, upravo je Španjolac ponovio da neće u Sofiju, ali ATP Tour se kruto drži pravila. Dok teorija postoji…

Borna se nastavio boriti i u drugom setu, s duplom pogreškom, prvom u meču, izgubio je servis kod 1:1, ali je izvukao tri break-lopte na 1:3 da bi ostao u igri do kraja. Prvi set će ga vjerojatno progoniti nekoliko dana. Da ga je uzeo, možda bi postao tek drugi čovjek koji je pobijedio Đokovića ove godine. Ovako je to ostao Nadal (Pablo Carreno Busta je dobio na US Openu diskvalifikacijom).

- Vrlo izazovan meč, Borna je veliki borac i moj veliki prijatelj – rekao je Đoković. – Dosta slično igramo, danas je odlično servirao u prvom setu, opet je tie-break presudio. Borna je imao lagani prolaz bekhendom kod 6:5, nije izabrao pravu stranu.

Linker
16. travanj 2024 14:56