Borna Ćorić

 Dubreuil Corinne/Abaca Press/Profimedia
OKRŠAJ U VJEČNOM GRADU

Ćorić se večeras može jako približiti Top 10 društvu. Uoči četvrtfinala Rima već ima važnu prednost

Najbolji hrvatski tenisač u međusobnom omjeru protiv Stefanosa Tsitsipasa vodi 3-2
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 12:30

Borna Ćorić večeras će protiv Stefanosa Tsitsipasa (20.30) prvi put u karijeri igrati četvrtfinale Rima. Plasmanom među najboljih osam u Vječnom gradu još je malo dopunio kolekciju vrijednih rezultata na velikim turnirima. Od devet Masters 1000 turnira u kalendaru, sada ima (najmanje) četvrtfinale na njih sedam (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rim, Cincinnati, Šangaj).

Nedostaju mu još plasmani među osam najboljih u Kanadi (Montreal/Toronto) te u Parizu/Bercyju. No ne bismo se iznenadili da već ove godine (i kanadski i pariški Masters 1000 tek se trebaju igrati) stavi kvačicu uz oba ta turnira.

- Radio sam iznimno naporno proteklih nekoliko mjeseci, u kojima možda nisam igrao najbolje, ali sada sam se u posljednja dva tjedna napokon počeo osjećati bolje na terenu i sada taj rad, čini se, dolazi na naplatu - izjavio je Borna nakon pobjede protiv Fábiána Marozsána.

Uoči Madrida bio je u negativnom nizu od četiri uzastopna poraza u 1. kolima, a jednako je ekspresno bio završio i Australian Open. No stvari se u tenisu znaju brzo okrenuti, pa je Borna sada ušao u pozitivan niz, a koji mu potencijalno nudi i šansu za novo veliko ostvarenje u karijeri.

Naime, već sljedeća mu pobjeda garantira proboj na 13. mjesto ATP ljestvice, sa sadašnje 16. pozicije, što bi bilo samo jedno mjesto slabije od njegovog dosad najboljeg plasmana (12. mjesto iz 2018.). Eventualno osvajanje Rima gurnulo bi ga, pak, prvi puta u karijeri u Top 10 društvo na svijetu.

Za to, dakle, mora dobiti još tri meča, što neće biti nimalo lagan zadatak, počevši od prvog sljedećeg. Tsitsipas je ipak peti tenisač svijeta.

image
Foto: Profimedia/Ilustracija: SN

Ipak, to i ne mora zvučiti tako loše za Ćorića. Jer hrvatski je Davis Cup reprezentativac taj koji vodi u međusobnim ogledima s 3-2. Prvi su se puta susreli upravo u Rimu prije pet godina, ali meč nisu dovršili jer je Ćorić predao Grku nakon samo pet odigranih gemova. Uslijedile su tri pobjede našeg tenisača, uključujući i triler od pet setova na US Openu 2020. kada je spasio šest meč-lopti te pobjedu u finalu Cincinnatija prošle godine čime je došao do najvećeg uspjeha u karijeri. Tsitsipas, finalist Roland Garrosa iz 2021., početkom ove godine na United Cupu upisao je jedinu “pravu” pobjedu nad Bornom.

Tsitsipas je, inače, u Rimu u utorak imao “dvostruki Lorenzo” program. Prvo je u popodnevom dijelu dokrajčio Lorenza Sonega (ATP 48.) u meču započetom dan ranije pa prekinutom zbog kiše, da bi onda u noćnom terminu izbacio i drugog Lorenza, ujedno i posljednjeg Talijana na turniru, Musettija (ATP 19.). Oni su zbog natrpanog rasporeda meč počeli tek iza ponoći, a završili ga kada su kazaljke pokazivale na 1:43.

Ove godine je ATP Tour sve Masters 1000 turnire rastegnuo na deset dana, upravo kako bi tenisači dobili više dana i vremena za odmor između mečeva, a onda se opet dogodi da meč počne i završi tek iza ponoći. Da, ovdje je kiša odigrala ulogu, ali svejedno se moglo drugačije prilagoditi raspored.

Linker
25. travanj 2024 13:31