JULIAN FINNEY Getty Images Via Afp
NA PUTU DO ZVIJEZDA

Čudesni Španjolac pomeo sve pred sobom i u velikom stilu zasjeo na tron: ‘Ovo je za mene nešto potpuno ludo‘

Uz Nadala je jedini tinejdžer koji je osvojio najmanje tri Masters 1000 trofeja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. ožujak 2023. 11:38

Dok je jedan Španjolac ispao iz Top 10 uz gotovo nestvaran rekord od 912 uzastopnih tjedana u tom društvu, istovremeno se drugi Španjolac ponovo penjao na teniski tron. Rafael Nadal još nije rekao svoju konačnu riječ, planira se vratiti na velikom turniru u Monte Carlu, koji počinje 9. travnja, ali Carlos Alcaraz tek je na početku onoga što bi po svemu trebala biti još jedna grandiozna karijera.

Tek 19-godišnji Alcaraz pomeo je konkurenciju u Indian Wellsu i sa šest pobjeda bez izgubljenog seta osvojio turnir, ali istovremeno vratio i poziciju svjetskog broja 1 skinuvši s nje Novaka Đokovića.

- Puno mi to znači. Biti ponovo broj 1 za mene je potpuno ludo - rekao je mladi Španjolac.

Slijedi obrana Miamija

U finalu je pobijedio Danila Medvedjeva, koji je pak u meč ušao s nizom od 19 uzastopnih pobjeda, što će reći da je u itekako dobroj formi. I upravo se zato očekivao spektakularan dvoboj, ali umjesto toga bila je to skoro pa neravnopravna borba. Jer Alcaraz je isprašio Rusa sa 6:3, 6:2 za sat i deset minuta i ispalo je da mu je to bila najuvjerljivija pobjeda na turniru, izuzme li se odustajanje Jacka Drapera u osmini finala početkom drugog seta.

image
JULIAN FINNEY Getty Images Via Afp

- Obožavam ovaj turnir, uživam biti ovdje jer osjetio sam povezanost s publikom od prvog dana i sretan sam što sam ovih deset dana završio na ovakav način - rekao je Alcaraz.

Za mladića iz Murcije ovo je treća Masters 1000 titula u karijeri, a kako je već prošle godine osvojio Miami (kojeg će, jasno, braniti u sljedećih deset dana) postao je deveti tenisač koji je spojio Sunshine Double, dakle osvojio oba Masters 1000 turnira u američkim sunčanim saveznim državama, Kaliforniji i Floridi. K tome, najmlađi je kojem je to uspjelo.

Uz Nadala je jedini tinejdžer koji je osvojio najmanje tri Masters 1000 trofeja, s time da ih je Rafa do svog 20. rođendana, što se uzima kao granica tinejdžerske dobi, osvojio ukupno šest. Alcaraz ima priliku izjednačiti ga, ali mora osvojiti sva tri sljedeća takva turnira, počevši od Miamija, pa preko Monte Carla, do Madrida. Doduše, finale u španjolskoj prijestolnici igrat će se dva dana nakon njegova 20. rođendana (5. svibnja), no sigurno neće nitko zbog toga cjepidlačiti...

image
FREDERIC J. BROWN Afp

Uostalom, teško da će Alcarazu to uopće biti na pameti jer, kako stvari izgledaju, to je tenisač koji bi zapravo mogao i trebao razmišljati o onim najposebnijim rekordima koje je postavio Nadal, odnosno Roger Federer i Novak Đoković. Još je malo prerano stavljati ga u istu rečenicu s Velikom trojkom, međutim već je dokazao da ima sve potrebno da krene njiihovim putem i prvo, kada se veterani jednoga dana oproste, preuzme štafetu teniskog lidera i bude zaštitino lice sporta, a onda u nešto daljoj budućnosti možda se i približi njihovim dometima.

I nije samo stvar u tome što pobjeđuje, već način na koji to čini. Udarci iz nemogućih pozicija, snaga udaraca, agresivnost, eksplozivnost, brzina kretanja... sve je tu, plus zarazni osmijeh i sjajna komunikacija s publikom, kojoj nije teško zavoljeti ga.

- Carlos Alcaraz teniski je genijalac i sretna sam što sam živa da ga mogu gledati. On je dar za svijet tenisa - kratko ga je opisala legendarna Billie Jean King.

image
JULIAN FINNEY Getty Images Via Afp

Finale nije bilo nimalo neizvjesno jer je aktualni osvajač US Opena poveo 3:0 u prvom setu, a u drugom osvojio prvih deset poena na putu do vodstva od 4:0 i time praktički odmah slomio Medvedjeva. Španjolac je upisao 18 izravnih poena (Rus samo pet) i nije dopustio niti jednu break-loptu na svom servisu za vrlo upečatljivu i znakovitu pobjedu. Jer nije se samo vratio na broj 1, već je to napravio u raskošnom stilu. Doduše, da bi ostao i dalje na vrhu morat će obraniti titulu u Miamiju ili će opet zamijeniti mjesta s Đokovićem.

- Ovakvo osvajanje turnira daje puno samopouzdanja. Osjećam se sjajno, mogu biti jako sretan kako igram i svakako se veselim novim mečevima u Miamiju - rekao je Španjolac, koji je prvi nakon 2017. i Rogera Federera koji je Indian Wells osvojio bez izgubljenog seta.

Medvedjev se ne žali

Ovo je Alcarazu i Medvedjevu bio tek drugi međusobni meč, ali zanimljivo prošle godine, kada su obojica bili po 16 tjedana broj na ATP listi, nisu igrali ni jednom. Rus je glatko dobio prethodni meč u Wimbledonu 2021., ali sada je Carlos bio dominantna sila.

Medvedjevu, koji se kroz cijeli turnir žalio na sporu podlogu u Kaliforniji, prekinuta je serija od 19 uzastopnih pobjeda, u kojima je ugradio i titule u Rotterdamu, Dohi i Dubaiju. No, brojka 19 zbog još nečega je fascinantna kod Medvedjeva: ovo mu je bilo 19. finale u karijeri i svako je igrao na različitim turnirima, odnosno niti da jednom turniru dosad nije dva puta igrao finale.

- Puno se pozitivnog događalo posljednjh tjedana, tako da se neću previše žaliti. Lijepo je imati takve nizove, šteta što je ovaj sada prekinut, ali nadam se na sljedećem turniru započeti novi - rekao je Rus.

Linker
18. travanj 2024 23:07