Donna Vekić

 Zumapress.com/Mega/the Mega Agency/Profimedia
MAESTRALNA OSJEČANKA

Dan za pamćenje Donne Vekić: upisala dvije pobjede, izbacila Top 10 igračicu i ušla u finale!

Za naslov će se boriti protiv pobjednice meča između Ruskinje Aleksandrove i Čehinje Kvitove
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. lipanj 2023. 17:31

S dvije pobjede u jednom danu, Donna Vekić plasirala se u finale WTA 500 turnira u Berlinu. Nakon što je jutros izbacila Ruskinju Avanesjan, u poslijepodnevnom programu nadigrala je veliku prijateljicu i osmu tenisačicu svijeta Mariju Sakkari sa 6:4, 7:6(8).

Treća joj je to pobjeda nad Top 10 igračicom ove sezone i druga na turniru, nakon što je prije tri dana svladala prošlogodišnju wimbledonsku pobjednicu Jelenu Ribakinu, aktualni svjetski broj tri.

Donna će se u nedjeljnom finalu boriti protiv pobjednice dvoboja između Ruskinje Ekaterine Aleksandrove i Čehinje Petre Kvitove. Kako god završio taj okršaj, nesumnjivo je čeka težak posao u pokušaju da osvoji drugu titulu na travi (Nottingham 2017.), a petu ukupno. U svakom slučaju, i više je nego očito zbog čega joj je trava omiljena podloga. Tjedan dana prije Wimbledona, u kratkom je razdoblju uspjela i igru i samopouzdanje dovesti na vrlo visoku razinu.

Iskoristila četvrtu meč-loptu

Rivalstvo između Vekić i Sakkari već je pustilo korijenje na WTA Touru; ovo im je bio deveti međusobni okršaj i šesta pobjeda naše tenisačice, koja očito ima tajni recept za "Sak Attack". Iako berlinski meč nije otišao u odlučujući set, bio je jedan od izjednačenijih, o čemu govori i činjenica da je Osječanka u tie-breaku realizirala tek četvrtu meč-loptu. Na njoj je potegnula forhend dijagonalu kojom je Grkinju izbacila s terena i otvorila si prostor za "smrtonosni" udarac.

image
TOBIAS SCHWARZ/Afp

Prije toga, publici su ponudile igru mačke i miša u kojem je Sakkari češće zaostajala. U prvom je setu Donna napravila break za 3:2, a onda odmah izgubila servis iako je imala dvije lopte za 4:2. Sakkari je u sljedećem gemu opet popustila i našla se u novom zaostatku, no najviše će žaliti za posljednjim gemom. U njemu je imala četiri break-lopte za povratak u set koje nije realizirala.

Iz Berlina u Bad Homburg?

U drugom setu je i povela, imala 2:0, kasnije i 5:3 sa servisom koji bi je odveo u treći set. Vekić, međutim, nije htjela raditi prekovremeno, vratila je break te odvela borbu do tie-breaka u kojem je zaključila stvar s 10:8.

Prvi dio posla Donna je, podsjetimo, odradila u jutarnjim satima, kad je morala igrati četvrtfinalni meč koji je dan ranije odgođen zbog kiše. Formula je bila slična protiv Sakkari, izuzev tie-breaka: sa 6:2, 7:6(0) svladala je 20-godišnju Elinu Avanesjan.

Nakon što je prvi set glatko otišao na Donninu stranu, u drugom je Avanesjan prvo uspjela dostići zaostatak od dvostrukog breaka (Vekić je imala 3:0), a onda napravila još jedan "rebreak" u situaciji kad je naša tenisačica servirala za pobjedu.

Iako se trudila što prije dovršiti posao kako bi se mogla odmoriti uoči poslijepodnevnog meča, Donna je ipak morala otići do tie-breaka, koji je odradila savršeno, pomevši suparnicu bez izgubljenog poena. Čistih 7:0 u odlučujućem gemu za prvu od dvije subotnje pobjede u Berlinu.

Dodajmo i da je Vekić za idući tjedan prijavila travnati turnir u Bad Homburgu (kategorija 250), gdje joj je ždrijeb u prvom kolu dodijelio Amerikanku Navarro. Tek treba vidjeti hoće li zbog natrpanog programa u Berlinu presložiti raspored i izabrati nekoliko dana odmora.

Linker
28. travanj 2024 08:28