Dino Prižmić pored Gorana Ivaniševića, na fotografiji su i Andre Agassi i Juan Carlos Ferrero (2016.)

 GORAN SEBELIC Cropix
MLADA ZVIJEZDA

Dino je s 10 godina u Umagu igrao uz Agassija i Ivaniševića, sada na istom mjestu traži nastavak bajke

Uoči četvrtfinala, protiv australskog tenisača, Prižmić je odradio lakši sparing s 50-ak djece
Piše: Andro PolićObjavljeno: 28. srpanj 2023. 12:56

Iako u tekućem tjednu ponovno pokazuje obrise spektakularne karijere u budućnosti, Dino Prižmić blještavu je sudbinu najavio još 2016. godine. I to baš u Umagu. S nepunih 11 godina izašao je na teren s - Goranom Ivaniševićem i Andreom Agassijem. Bila je to upečatljiva večer na zapadu Hrvatske, u kojoj je umaški stadion i službeno ponio naziv vlasnika Wimbledona iz 2001. Na istom mjestu, Dino je u srijedu režirao podvig karijere, ulazak u prvi ATP četvrtfinale, osiguravši si još jednu nezaboravnu noć u Istri.

- Koji mi je draži trenutak? Taj meč s Goranom i Agassijem bio je nešto posebno, ali ovo je ipak definitivno bolji trenutak jer sam prvi put na ATP turniru pobijedio u dva kola, tako da ću ipak izabrati ovu večer - rekao nam je Dino nakon slavlja protiv Zsombora Pirosa u osmini finala.

image

Dino Prižmić

GORAN SEBELIC Cropix

Dok je Splićanin kao dijete zabavljao publiku u društvu velikana, u četvrtak ujutro je, na terenu broj pet u zaleđu stadiona, upravo on postao zvijezda egzibicije. U sklopu "kids weeka", na kojemu tenisači, praktički, svakodnevno dolaze na druženja s djecom na obližnjim terenima, Dino je odradio lakši sparing s 50-ak djece. Ujedno, raritet je da se na ATP turnirima tijekom cijelog tjedna održavaju takva druženja s djecom, obično se takve poslastice za najmlađe svedu na kratki program u jednom danu.

image

Dino Prižmić na druženju s djecom

GORAN SEBELIC Cropix

Kada smo večer prije saznali da nova hrvatska teniska senzacija stiže na događaj, zapitali smo se hoće li na druženje stići kao kid (dijete) ili, pak, kao zvijezda eventa, s obzirom na to da tek idućeg tjedna postaje punoljetan. Šalu na stranu, strpljivo je Prižmić upućivao slabašne udarce prema zaigranoj djeci, koja su loptice vraćala u svim mogućim smjerovima. Dok su neki imali problema s koordinacijom reketa, promašajući lopticu, dio njih lansirao ju je na tribine među roditelje, koji su s mobitelima bilježili svaki trenutak druženja s aktualnim pobjednikom juniorskog Roland Garrosa.

Dva juniorska Grand Slam pobjednika

I po dolasku, i po odlasku, Dino je morao proći kroz dječji špalir, potpisati ogromne žute teniske lopte i pozirati sa svakim od njih, ali i s nešto starijim obožavateljima u stvaranju. Uz zezanciju s klincima, 17-godišnji tenisač odgovarao je na pitanja, pa je tako istaknuo kako mu je trijumf u osmini finala na Plava Laguna Croatia Openu, protiv Zsombora Pirosa, dosad najvrjednija pobjeda u karijeri. No, odgovor bi mogao korigirati već danas, kada će mu s druge strane terena stajati Alexei Popyrin.

image

Alexei Popyrin

FOTO OLIMPIK/DDP USA/PROFIMEDIA

Australac, trenutačno 90. igrač svijeta, ima dvije zanimljive dodirne točke s Dinom. Osim što su obojica rođena 5. kolovoza, ali u šest godina razmaka, obojica se mogu pohvaliti osvajanjem jednog juniorskog Grand Slama. Po lijepim uspomenama pamtit će avanture na pariškoj zemlji, a kao i rođendan, taj su podvig također režirali sa šest godina razmaka: Popyrin 2017., Prižmić 2023. Tenisač iz Sydneyja, čiji su roditelji Rusi, na putu do četvrtfinala prvo je iz Umaga ispratio Francuza Bonzija, a zatim i Austrijanca Ofnera, trećeg nositelja turnira. S obzirom na to kako je ranije okončao svoj meč, stigao je i skautirati bitku između Prižmića i Mađara s tribina.

- Nisam ga gledao dosad, samo preko televizije - priznao je Dino nakon ulaska u četvrtfinale i nastavio - Odličan je igrač, sigurno će mi to biti dosad najteži suparnik na turniru i moram odigrati stvarno odigrati jako dobro, svoj najbolji tenis, da bi imao neke šanse za pobjedu. Igra vrhunski, posebno dobar mu je servis - s puno poštovanja pričao je o idućem suparniku.

Navijač Evertona

Popyrinova visina od 196 centimetara potvrđuje Prižmićevu premisu kako se radi o odličnom serveru, a stasiti Australac karijeru je mogao potražiti i u košarci, s obzirom na to da je i osvjedočeni fan NBA lige i Portland Trail Blazersa, dok mu je najdraži igrač - sasvim jasno - Damian Lillard. Glede nogometa, navijač je Evertona, naravno, zbog kultnog australskog nogometaša Tima Cahilla, koji je na Goodison Parku proveo osam godina. Dok se klub iz Liverpoola prošle sezone za dlaku spasio od ispadanja iz Premier lige, Popyrinu će danas u Umagu prijetiti takav scenarij, a on će ozbiljno morati zasukati rukave da izbaci novu hrvatsku zvijezdu na horizontu.

Prođe li Prižmić u polufinale, ponovit će uspjeh Ivana Dodiga, koji je 2017. bio posljednji Hrvat na stepenici do finala u Umagu, kada ga je svladao Andrej Rubljov.

Linker
12. svibanj 2024 03:05