SAEED KHAN Afp
ZOI U PEKINGU

Diplomatski rat Kine i SAD-a zbog Olimpijskih igara: Kinezi osudili bojkot i zaprijetili protumjerama

SAD je najavio da neće slati diplomate u Peking zbog zabrinutosti u pogledu stanja ljudskih prava
Piše: HinaObjavljeno: 07. prosinac 2021. 12:07

Kina je osudila planirani američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu i zaprijetila osvetom, rekavši da će poduzeti "odlučne protumjere", objavio je u utorak BBC.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da će Kina poduzeti "odlučne protumjere", no nije dao više detalja.

SAD je u ponedjeljak rekao da neće slati diplomate na ZOI u Peking zbog zabrinutosti u pogledu stanja ljudskih prava u Kini.

Dodao je da će američki sportaši otići i da će imati punu vladinu podršku.

Na brifingu za medije u utorak, Zhao je optužio SAD za kršenje "političke neutralnosti u sportu" i rekao da je predloženi bojkot "temeljen na lažima i glasinama".

Napetosti su visoke između te dvije zemlje. SAD optužuje Kinu za genocid zbog represije nad pretežno muslimanskom manjinom Ujgura u zapadnoj regiji Xinjiang - što je Kina odlučno demantirala.

Odnosi su također zategnuti zbog kineskog gušenja političkih sloboda u Hong Kongu, te zbog zabrinutosti za kinesku tenisačicu Peng Shuai, koja nije bila viđena tjednima nakon što je optužila visokoga državnog dužnosnika za seksualni napad.

Ženska teniska udruga prošlog je tjedna suspendirala sve turnire u Kini zbog "ozbiljnih sumnji" u sigurnost sportašice.

Na Olimpijskim igrama obično su prisutni visoki predstavnici vlada - iz SAD-a i drugih zemalja. Ranije ove godine, prva dama Jill Biden predvodila je američko izaslanstvo na ljetnim olimpijskim igrama održanim u Tokiju.

No, u ponedjeljak je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla da SAD neće pridonijeti slavljenju Olimpijskih igara. Rekla je da bi neslanje službenog izaslanstva na Igre 2022. "moglo poslati jasnu poruku".

"Diplomatsko i službeno predstavništvo SAD-a ne može tretirati igre kao da je sve uobičajeno suočeno s... nevjerojatnim kršenjem ljudskih prava i zločinima u Xinjiangu", rekla je i dodala: "To jednostavno ne možemo".

Međutim, Psaki je istaknula da američka vlada ne smatra ispravnim kažnjavati sportaše koji se pripremaju za igre.

Nakon što su Sjedinjene Države u ponedjeljak objavile diplomatski bojkot ZOI u Pekingu, odnosno da neće slati vladine dužnosnike, povodom tog pitanja oglasili su se i Japan, Australija i Novi Zeland.

Japan je objavio da će sam odlučiti hoće li poslati diplomatske predstavnike na Igre u Pekingu, što će ovisiti o nizu čimbenika. Australija još nije odlučila, a Novi Zeland je naveo koronavirus kao razlog zbog kojeg neće slati diplomatske predstavnike na ministarskoj razini.

Linker
01. travanj 2023 00:05