WTA Makarska

 WTA MAKARSKA
WTA MAKARSKA

Direktor turnira Feliks Lukas: ‘Izgleda da je teže igrati u Makarskoj, nego u Parizu‘

Nikad jači turnir u gradu pod Biokovom zagarantirat će najveći teniski spektakl do sada
Piše: Domagoj KoprivnjakObjavljeno: 24. svibanj 2023. 15:57

Za nekoliko tjedana očekuje nas novi spektakl u Dalmaciji – WTA Makarska Open. Nakon prošlogodišnje premijere podno Biokova ove godine nastupit će 13 tenisačica s Top 100 liste. U pojedinačnom ždrijebu među 32 tenisačice od hrvatskih predstavnica naći će se Petra Marčinko, Tena Lukas i Antonija Ružić. Promjena je došlo u samoj organizaciji, stoga će zbog Roland Garrosa turnir započeti u utorak kako bi djevojke koje nastupaju u Parizu mogle stići na turnir u Makarskoj. Na press konferenciji održanoj u zagrebačkom Hotelu Esplanade direktor turnira Feliks Lukas najavio je da do sada nisu imali toliko prijava iz Top 50, što dodatno daje na značaj ovom turniru.

- Prošlogodišnja pobjednica Jule Niemeier nakon Makarske za par tjedana igrala je četvrtfinale Wimbledona. Aleksandra Krunić, Olga Danilović, Bernarda Pera, to su cure koje su netom nakon Makarske na turnirima WTA 250 serije došle do finala, tako da evo što da kažem, teže je u Makarskoj nego u Parizu izgleda – rekao je Lukas.

Turnir iz godine u godinu raste uz pokroviteljstvo grada Makarske i Ministarstva turizma i sporta. Teniski spektakl najavio je i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je istaknuo i turističke aspekte ovog projekta.

- Ovaj turnir prigrlili smo od početka kao partnerski projekt i zaista ulažemo i vrijeme i novac i trud jer je na neki način Makarska Open globalno prepoznat brend. Makarska je poznata kao turistička destinacija, usudio bih se reći kao kolijevka turizma u Hrvatskoj, a ima i dugu tradiciju sporta, a ovaj turnir vraća gradu tu sportsku tradiciju i fokus u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Paunović.

Ministarstvo turizma i sporta napravilo je strategiju održivog turizma do 2030. godine među kojima je WTA turnir u Makarskoj prepoznat kao jedan od posebnog oblika koji turizam i sport. Ravnatelj uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija vjeruje da će se turnir s gradom i dalje širiti i rasti kako na sportskom tako i na turističkom planu.

- U proteklih sedam godina uložili smo 25 milijuna eura u organizaciju velikih sportskih manifestacija. Vrijednost ovog turnira u sportskom aspektu prije svega je razvoj naših sportašica, razvoj mladih talenata koji će proizaći na svjetlo WTA scene, razvoj tenisa kao sporta, kao brenda. Ako smo u svijetu po nečemu prepoznatljivi i ako smo na nešto ponosi to su turizam i sport – poručio je Šamija.

WTA Makarska uskoro bi trebala dobiti i novog sponzora, no Lukas nije previše otkrivao.

- Očekujte kroz možda pet, šest dana jedno veliko iznenađenje jer će kroz par dana jedan od najuglednijih međunarodnih sportskih i medijskih brendova vrlo vjerojatno napraviti suradnju s Makarska Openom kao prvim teniskim događajem na svijetu – kaže Lukas.

Organizatori su prikazali i poseban video koji je prikupio brojne zvijezde hrvatskog sporta poput Joška Gvardiola, Slavena Bilića, Nenada Bjelice, Filipa Ivića, Ivana Klasnića, Tee Pijević Ivana Dodiga i Marina Erlića. Kratkim videom turnir su najavile i hrvatske predstavnice na turniru, Tena Lukas, Petra Marčinko i Antonija Ružić.

- Nakon prošlogodišnjeg odličnog turnira kojeg sam odigrala u parovima jako mi je drago da i ove godine imam priliku igrati na domaćem terenu. Iza mene je jako dobra sezona i sam početak je jako dobar. Jako sam zadovoljna igrom i formom i nadam se što boljem rezultatu u Makarskoj – kratkim videom obratila se Tena Lukas.

Osim sportskog sadržaja, turnir će ponuditi i bogat kulturni sadržaj pa će tako na turniru nastupiti Klapa Cambi, Albina, ali i svjetski poznata pijanistica Lola Astanove koja će osim nastupa u finalu snimiti i video spot te i tako promovirati ljepote Dalmacije i Hrvatske. Ove godine određeni prihod od prodanih ulaznica odlazi u humanitarne svrhe, točnije za nabavku prvog terapijskog psa za rad s djecom s posebnim potrebama. Feliks Lukas najavio je kako će ove godine imati i prvog ozbiljnijeg konkurenta.

- Veliki izazov ove godine bit će nam i novi turnir u Kataloniji, iste kategorije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će to ispasti. Već sad vidimo da smo značajno snažniji u prijavnoj listi, što znači da je Dalmacija snažnija od Katalonije, a to smo uvijek govorili – kroz smijeh je zaključio Lukas.

Linker
20. travanj 2024 05:50