Novak Đoković

 FILIPPO MONTEFORTE/Afp
KRAJ NEVJEROJATNE SERIJE

Đoković ispadanjem u Rimu srušio rekord koji nikako nije htio. Dosad ga je držao Sampras

Srbinu je ovo bio okrugli 70. poraz kao aktualnom broju jedan ATP ljestvice
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. svibanj 2023. 17:33

Porazom od Holgera Runea u četvrtfinalu Mastersa u Rimu, Novak Đoković postavio je jedan negativni rekord kad su u pitanju igrači koji su stolovali na prvome mjestu ATP ljestvice.

Danac mu je, naime, nanio okrugli 70. poraz kao aktualnom broju jedan, čime je Đoković s prvog mjesta "detronizirao" Petea Samprasa (69), s kojim je dosad bio izjednačen. Ipak, valja istaknuti da je Pistol Pete na prvom mjestu proveo 286 tjedana, dok je Đoković trenutačno u 387. tjednu na vrhu. Njegov će se brojčanik zasad zaustaviti, budući da će ga u ponedjeljak prestići Carlos Alcaraz.

Od bivših brojeva jedan, treće mjesto po broju poraza drži Roger Federer (56), a slijede Lendl i Nadal (obojica po 44 poraza) te Connors (41).

Drugi statistički kuriozitet iz Vječnog grada je kraj nevjerojatne serije čiji su suautori zajedno bili Đoković i Rafael Nadal. Od 2005. naovamo, svake je godine u finalu Rima igrao ili Đoković ili Nadal, a šest puta su se međusobno boril za trofej.

Ovaj put se ozlijeđeni Nadal nije ni pojavio u Rimu, a Đoković se oprostio već u četvrtfinalu. Novi signal da u predvečerje Roland Garrosa doista stižu nova vremena na Touru.

Linker
26. travanj 2024 19:31