JUERGEN HASENKOPF/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
VELIKI PREOKRET

Donna o trenutku koji je prelomio meč sa Sabalenkom: ‘U tom sam trenutku već bila na plaži...‘

‘Ponekad jedan takav poen može okrenuti meč‘, kaže Osječanka
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. veljača 2024. 21:28

Znali smo da Donna Vekić ima recept za Arinu Sabalenku, pobjeđivala ju je u više navrata, ali nijednom otkad je Bjeloruskinja počela osvajati Grand Slam turnire i postala, uz Igu Swiatek, dominantna sila ženskog tenisa. U utorak je Osječanka riješila i tu zadaću, u 2. kolu WTA 1000 turnira u Dubaiju sredila je drugu igračicu svijeta sa 6:7 (5), 6:3, 6:0 u meču koji je trajao dva sata i 23 minute.

Sabalenka je igrala prvi meč otkad je u siječnju obranila naslov na Australian Openu, ali nije se dobro provela na Bliskom istoku. Donna je od starta radila veliki pritisak i pokazivala da će biti tvrd orah 25-godišnjoj suparnici. Prva je došla do break i povela s 2:1, ali Sabalenka se trgnula i preokrenula na 5:3. Nije time slomila Donnu koja je izborila tie-break, a na tom putu spasila i tri vezane set-lopte suparnice kod 5:6. U tie-breaku je, međutim, Bjeloruskinja pobjegla na 5:2 i povratka za našu tenisačicu nije bilo.

Osma protiv Top 5 suparnice

Kad je na početku drugog seta Sabalenka povela s 2:0 i odmah potom imala još jednu priliku za break, činilo se da Donnin brod polako počinje tonuti. No, od tog trenutka se situacija promijenila, 31. igračica svijeta je u potpunosti zagospodarila terenom i nemoćna Sabalenka je do kraja meča osvojila još samo jedan gem! Našoj je tenisačici sve polazilo za rukom i okončala je dvoboj s prednošću u gotovo svim statističkim kategorijama. Imala je više asova (14-8) i izravnih poena (42-39), te manje dvostrukih (5-8) i neforsiranih pogrešaka (20-32). Iskoristila je sedam od deset break-lopti u usporedbi s tri od 14 Bjeloruskinje.

- Ovo je jako velika pobjeda. Arina je imala nevjerojatan početak godine i sjajna je igračica. Bio je ovo jako težak meč i stvarno sam sretna zbog pobjede - istaknula je Donna.

image

Donna Vekić

MATHIAS SCHULZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Ovo joj je već šesta pobjeda u karijeri protiv Sabalenke.

- Istina je, pobijedila sam je pet puta prije ovog meča, ali ona je pobijedila u onom najvažnijem, lani u četvrtfinalu Australian Opena. To mi je bio jako bolan poraz. Znala sam da u ovom meču trebam igrati svoj najbolji tenis kako bih je pobijedila i sretna sam što mi je to uspjelo.

Otkrila je Donna i što je bio odlučujući trenutak dvoboja.

- Vjerojatno je to bio onaj “slice passing” na 0:2 i break-lopti u drugom setu. Već sam bila na plaži u tom trenutku, ali ponekad jedan takav poen može okrenuti meč.

Za Donnu je ovo osma pobjeda u karijeri protiv Top 5 suparnice i prva od trijumfa protiv Jelene Ribakine lani u Berlinu. Jedinu prethodnu protiv aktualnog svjetskog broja 2 ostvarila je 2019. protiv Petre Kvitove u Sankt Peterburgu.

U sljedećem kolu Vekić će igrati protiv Rumunjke Sorane Cirstee (WTA 22) koja je pobijedila 13. nositeljicu Veroniku Kudermetovu sa 6:1, 6:4. Prilika je to da Donna prvi put u karijeri dođe do četvrtfinala na jednom WTA turniru iz serije 1000.

Linker
03. svibanj 2024 00:38