SEAN M. HAFFEY Afp
PORAZ U FINALU

Donna Vekić impresionirala i samu sebe: ‘Ovo je najbolji tjedan karijere, išla sam preko svojih granica!‘

Hrvatska tenisačica je u San Diegu izgubila tek od prve igračice svijeta Ige Swiatek
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. listopad 2022. 23:30

Na pitanje gdje bi i kako smjestila nastup na WTA turniru u San Diegu među osobnim ostvarenjima u karijeri, Donna Vekić nije puno razmišljala.

"Ovo je bio daleko moj najbolji tjedan karijere. Osjećam se kao da sam igrala Grand Slam turnir", rekla je 26-godišnja Osječanka nakon finala San Diega, u kojem je bolja od nje bila Iga Swiatek sa 6:3, 3:6, 6:0.

Ova usporedba s Grand Slamom vrijedi zbog dvije činjenice. Prva što je igrala sedam mečeva u San Diegu, budući da je morala igrati i kvalifikacije (dva meča), pa onda pet mečeva glavnog turnira. Druga što je igrala i pobjeđivala elitne suparnice budući da je ždrijeb bio doista nakrcan top tenisačicama baš kao da se igra Grand Slam - sedam iz Top 10, 13 iz Top 20. Uostalom, hrvatska je tenisačica na putu do finala morala svladati dvije Top 10 igračice (Sakkari, Sabalenka) i još dvije iz svjetskih Top 25 (Pliškova, Collins). Čak se ni na Grand Slamovima ne poklopi tako jak ždrijeb.

Odmah u Guadalajaru

Kako god, nikada prije u karijeri nije Donna u istom tjednu rušila tako zvučna imena. S time da je sve ovo bilo stiješnjeno u osam dana, ne 14 kao Grand Slam.

"Mrtva sam umorna, potpuno iscrpljena. Pokušat ću se nekako oporaviti jer odmah ovaj tjedan igram u Guadalajari. Nakon tog turnira doista ću moći uživati u ovom uspjehu, ali svejedno ću se morati malo počastiti pa ću uživati u jednoj margariti", s osmijehom je rekla Donna.

Posljednja dva dana u San Diegu bila su prilično stresna, prije svega jer se meč polufinala protiv Danielle Collins protegao na dva dana zbog kišnih prekida. Počele su u subotnje kasno poslijepodne, završile u nedjeljno rano prijepodne. A kada je napokon pobijedila Amerikanku, “za nagradu” je Vekić morala igrati i finale samo nekoliko sati kasnije. I to ne protiv bilo koga nego protiv najbolje na svijetu, Ige Swiatek.

"Definitivno sam išla preko svojih granica u nedjelju, ali sam s druge strane impresionirana i samom sobom, odnosno time kako sam se nosila sa svime. Pogotovo s prekidima u subotu, zbog kiše, to je baš bilo za čupanje živaca."

Malo su igrale, pa morale u svlačionicu, pa se vratile, odigrale par gemova, pa opet u svlačionicu na čekanje. Čak i kada je napokon odlučeno da se u subotu više neće igrati, Donna, kako je sama rekla, nije uspjela zaspati sve do 3 sata ujutro.

"Živci su radili, ni melatonin za spavanje mi nije mogao pomoći jer sam se od silne nervoze i napetosti baš mučila da zaspim. No, kad sam se probudila ujutro imala sam dobar osjećaj, ali onda imala i najgore zagrijavanje cijelog tjedna, nisam mogla staviti lopticu u teren. I onda sam pomislila “ma, baš krasno, ode sad sve nizbrdo”. Ali, uspjela sam nekako ostati mirna na početku nastavka meča. Pa onda još i taj tie-break... Uh, bilo je baš puno tenzija."

Subotnji prekid nastupio je kod 1-1 u setovima, te 4:2 za Collins i 0:30 za Vekić. Prije toga je Donna uzela prvi set 6:4 iskoristivši tek devetu set-loptu, a nakon što je pet propustila kod rezultata 5:1, pa još dvije kod 5:2. U drugom setu je Donna vodila 4:2, ali izgubila sa 4:6. Na povratku na teren u nedjelju, Donna je uspjela osvojiti dva od prva tri poena i tako vratiti break. Bila je, međutim, odmah u sljedećem gemu u novoj opasnosti, ali spasila je tri break-lopte s kojima je bila suočena i vratila meč u potpuni egal (4:4). U sljedeća četiri gema kombinirano su Vekić i Collins izgubile jedan poen na svom servisu pa je odluka pala u tie-breaku. Tamo je Amerikanka ostala na samo dva poena...

‘Zid’ u trećem setu

Izborila je time Donna finale protiv prve igračice svijeta, koja je finale u odnosu na nju dočekala odmorna, em što je polufinale počela i završila u subotu, em što je ukupno na turniru prije toga igrala samo tri meča jer je kao prva nositeljica bila slobodna u prvom kolu.

Samim time su u finalu već bile neravnopravne. Swiatek je uzela prvi set zahvaljujući jedinom breakom na jedine break-lopte s obje strane u setu, a dogodio se u šestom gemu, odnosno za 4:2. Po potpuno identičnom scenariju raspleo se drugi set, ali u Donninu korist.

"Vjerovala sam više u sebe u tom drugom setu, ali nisam razmišljala o pobjedi u tom trenutku. Doduše, držim se filozofije da je svatko pobjediv, čak i Iga. Imala je ona velike serije ove godine, ali je svejedno izgubila tu i tamo jer i ona je ljudsko biće, ne može biti savršena uvijek. Iako, većinom jest. No, eto, donekle sam bila blizu, ali u trećem setu mi je jednostavno pobjegla."

Swiatek je zaključila meč osvajanjem šest gemova zaredom, odnosno da 6:0, no Donna si nema što za zamjeriti.

"Jednostavno sam u trećem setu udarila u zid, a ona je igrala kao da nije s ovog svijeta. Mislim sam da sam odigrala najbolja dva seta, ali ona je bila predobra u trećem i pokazala zašto je najbolja na svijetu. Sve što sam “bacila” na nju, ona mi je vratila s još boljim udarcima, a mislim da su moji udarci bili prilično dobri."

Renking nije prioritet

Protiv nekoga bi ti udarci bili dovoljni, ne i za Igu.

"Ona te tjera da moraš igrati dodatni udarac, jer sjajno se kreće i vraća lopte i stalno te pritišće da igraš rizičnije. Zato sam i više griješila nego u prijašnjim mečevima."

Vekić je ostala na tri osvojene titule u karijeri, ali joj je ovo finale iz San Diega donijela punu vreću bodova s kojima je skočila za 30 mjesta na WTA ljestvici. Sada je opet u Top 50, preciznije na 47. poziciji, ali i relativno daleko od svog najboljeg renkinga - 19. mjesta iz 2019.

"Sretna sam što idem prema gore, ali još uvijek sam daleko od onoga gdje želim biti. Renking nije mi prioritet trenutačno, želim biti zdrava i spremna kako bih sljedeću godinu mogla početi jako. O renkingu ću možda onda razmišljati, ove sam godine samo htjela vratiti se u formu i na svoju razinu igre prije ozljede. Sada kada znam da to mogu i ako nastavim raditi dobre stvari kao dosad, onda će i renking doći."

Kako je i sama rekla, u San Diegu je možda i prebacila limite koje je mislila da ima, a rezultat i iskustvo iz proteklog tjedna koje kaže da može pobjeđivati Top 10 tenisačice u niz, sada će i njoj promijeniti vlastito mišljenje o tome gdje su joj granice.

"Definitivno. Jako sam sretna što opet igram na ovoj razini. Već sam bila ranije rekla da nisam bila siguran hoću li ikad moći to ponoviti nakon operacije koljena prošle godine. No, završiti sezonu na ovako snažan način daje mi veliku motivaciju za napraviti dobre pripreme i onda biti još bolja u sljedećoj sezoni", podvukla je Donna Vekić.

10 DONNINIH FINALA

2012. Taškent (tvrda podloga)

Irina-Camelia Begu - Donna Vekić 6:4, 6:4

2013. Birmingham (trava)

Daniela Hantuchova - Donna Vekić 7:6 (5), 6:4

2014. KUALA LUMPUR (tvrda podloga)

Donna Vekić - Dominika Cibulkova 5:7, 7:5, 7:6 (4)

2015. Taškent (tvrda podloga)

Nao Hibino - Donna Vekić 6:2, 6:2

2017. NOTTINGHAM (trava)

Donna Vekić - Johanna Konta 2:6, 7:6 (3), 7:5

2018. Washington (tvrda podloga)

Svetlana Kuznjecova - Donna Vekić 4:6, 7:6 (7), 6:2

2019. St. Peterburg (tvrda podloga)

Kiki Bertens - Donna Vekić 7:6 (2), 6:4

2019. Nottingham (trava)

Caroline Garcia - Donna Vekić 2:6, 7:6 (4), 7:6 (4)

2021. COURMAYEUR (tvrda podloga)

Donna Vekić - Clara Tauson 7:6 (3), 6:2

2022. San Diego

Iga Swiatek - Donna Vekić 6:3, 3:6, 6:0

Linker
08. svibanj 2024 14:04