MICHAEL OWENS Afp
SAN DIEGO

Donna Vekić nakon dva dana velike borbe stigla do 10. finala karijere, tamo je čeka najbolja na svijetu!

Osječanka je u finalu prvi put ove sezone i prvi put nakon godinu dana!
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. listopad 2022. 22:52

Poslije dva dana igranja Donna Vekić (WTA 77) stigla je pobjede i u polufinalu velikog turnira u San Diegu. Meč protiv Danielle Collins (WTA 19) počeo je još u subotu kasno poslijepodne, ali završen je tek u nedjeljno rano poslijepodne po američkom vremenu, budući da ga je već prvoga dana kiša nekoliko puta prekidala.

Na kraju su Osječanka i Amerikanka prenoćile s rezultatom 1:1 u setovima, 4:2 u trećem za Collins i 0:30 za Vekić. Na povratku na teren sljedećeg dana, Donna je uspjela dobiti dva od prva tri poena i tako vratiti break. Bila je, međutim, odmah u sljedećem gemu u novoj opasnosti, ali spasila je tri break-lopte s kojima je bila suočena i vratila meč u potpuni egal.

U sljedeća četiri gema kombinirano su Vekić i Collins izgubile jedan poen na svom servisu pa je odluka pala u tie-breaku.
Tu je, pak, Donna bila potpuno dominantna, dopustila je finalistici ovogodišnjeg Australian Opena tek dva poena i tako došla do nove velike pobjede (6-4, 4-6, 7-6 (2) u San Diegu. Jer, prije Collins, Donna je već sredila dvije aktualne Top 10 igračice, Mariju Sakkari i Arinu Sabalenku, te bivšu broj 1 i dvostruku Grand Slam finalisticu Karolinu Pliškovu.

Ujedno se i revanširala Collins za poraz u jedinom prijašnjem međusobnom ogledu, u 2. kolu Miamija 2018. Međutim, ova pobjeda daleko više vrijedi s obzirom da je donijela plasman u finale. Njega je Donna morala igrati samo koji sat kasnije, a tamo je, pak, već od subote čekala Iga Swiatek. Prva tenisačica svijeta je, naime, u prvom polufinalu pobijedila još jednu američku nadu, Jessicu Pegulu, sa 4:6, 6:2, 6:2 i tako 63. pobjedom sezone izborila i deveto finale u 2022.

Za 26-godišnju Osječanku, pak, bilo je to deseto finale u karijeri, prvo u 2022. i prvo nakon pune godine dana, od Courmayeura gdje je i osvojila titulu pobjednice. Prethodna dva naslova uzimala je u Kuala Lumpuru 2014. i Nottinghamu 2017.

Linker
27. travanj 2024 01:10