JULIO CESAR AGUILAR/Afp
TRIJUMF U MEKSIKU

Donna Vekić srušila prvu nositeljicu i osvojila Monterrey, na korak je do ulaska u top 20: ‘Kakav ludi meč!‘

Osječanki je ovo četvrti naslov karijere i od jutros je ponovno najbolja hrvatska tenisačica
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 06. ožujak 2023. 05:55

Donna Vekić ponovno osvaja titule na WTA Touru. Godinu i pol dana nakon posljednjeg trijumfa u Courmayeuru, u talijanskim Alpama, 26-godišnja Osječanka stigla je do naslova u Monterreyu, gdje je nakon dva i pol sata u finalu sa 6:4, 3:6, 7:5 srušila petu igračicu svijeta Caroline Garciju.

Četvrta je to titula u karijeri za povratnicu u top 25 društvo i od jutros opet najbolju hrvatsku tenisačicu. Donna se zahvaljujući bodovima u Meksiku (kategorija WTA 250) na ljestvici uspela za osam pozicija, sa 31. na 23. mjesto, i tek je manje od 200 bodova dijeli od ulaska među 20 najboljih na svijetu.

- Kakav ludi meč, od početka do kraja. Fantastičan početak godine za mene - rekla je Donna.

image
JULIO CESAR AGUILAR/Afp

Drugi je set izgubila nakon što je propustila vodstvo 2:0 i dopustila suparnici da uzme pet gemova zaredom, dok je u trećem spasila čak osam break-lopti. Ključan je bio maratonski gem pri rezultatu 3-3, kad je Garcia prokockala četiri prilike za break. Donna je izdržala pritisak i natjerala prvu nositeljicu na kapitulaciju dok je servirala za ulazak u tie-break.

- Igrala je jako dobro, pogađala duboke lopte, ali trudila sam se osvojiti što više poena. Presretna sam što sam uspjela. Da titula nije došla sad, vjerujem da bih je osvojila vrlo brzo. Igram dobar tenis i samo moram nastaviti naporno raditi i ostati zdrava. Sigurna sam da će biti još dobrih rezultata - dodala je naša tenisačica.

Dvoboj je završila s 13 asova, dva manje od Garcije, ali i nevjerojatnom učinkovitošću kad se suočila s break-loptama. Od njih 18 spasila je 16, pokleknuvši samo u toj "crnoj rupi" od pet izgubljenih gemova tijekom drugog seta. Pritom je na svojim break-loptama bila stopostotna: tri od tri. Meč je završila s 33 winnera i 26 neforsiranih pogrešaka, dok je Garcia skupila 47 izravnih poena (od toga 15 asova), ali i 34 promašaja.

image
JULIO CESAR AGUILAR/Afp

Donna je sada na omjeru 14-2, što joj je najbolje otvaranje sezone u karijeri. Jedine tenisačice koje u 2023. imaju više pobjeda su upravo Garcia te Belinda Benčić. Iz Monterreya će preseliti u Kaliforniju, u Indian Wells, na prvu od dvije postaje američkog "Sunshine Doublea". Ždrijeb tamošnjeg WTA 1000 turnira bit će obavljen danas.

image
JULIO CESAR AGUILAR/Afp



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
23. travanj 2024 15:47