Alexander Zverev

 AFP
STIŽU STROŽE KAZNE

Dosta je divljanja! ‘On uopće ne bi trebao biti na terenu, takav bijes i zastrašivanje više ne želimo gledati‘

Nekadašnja najbolja svjetska tenisačica zgrožena je brojnim ovosezonskim incidentima na turnirima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. travanj 2022. 10:03

Zaredali su se ove sezone incidenti na teniskim terenima, mnogi su igrači očito vrlo tankih živaca. U glavnim su ulogama bili Alexander Zverev, Jenson Brooksby, Danil Medvedjev, naravno i dežurni teniski "bad boy" Nick Kyrgios, a bilo je tu doista svega - od svađanja s publikom, preko mlaćenja reketom po sudačkom stolcu, pa do za dlaku izbjegnutog ozljeđivanja skupljača loptica.

Zverev je u Acapulcu doživio napad ludila u zapravo prilično nebitnom meču parova. Udarao je reketom po sučevom stolcu i vikao mu da je idiot za što je u konačnici kažnjen sa 65.000 dolara te uvjetnom suspenzijom s Toura na osam tjedana, uz rok kušnje od godinu dana. Brooksby je, pak, trebao je biti automatski diskvalificiran u Miamiju, nakon što je u meču protiv Federica Corije u bijesu bacio reket koji se odbio od terena i umalo pogodio skupljača loptica. Nesumnjivo bi ga i pogodio da se mladić nije spasio podižući noge u zrak. Sudac ga ipak nije diskvalificirao, tvrdeći da Brooksby nije imao namjeru pogoditi skupljača. Kyrgios je, pak, na sličan način umalo pogodio skupljača u Indian Wellsu, a nanizao je proteklih tjedana još ispada.

image

Nick Kyrgios

MATTHEW STOCKMAN Afp

Bilo je incidenata čak i na juniorskoj razini, pa je tako Francuz Michael Kouame na turniru u Gani ošamario suparnika na mreži. Sve je to nagnalo predsjednika ATP-a Andreu Gaudenzija da pripremi promjene kodeksa ponašanja i disciplinskih postupaka kako bi se osigurale primjerene kazne za ozbiljne prijestupe, a posebno za ponavljače.

Nekadašnja najbolja svjetska tenisačica Justine Henin nije, međutim, zadovoljna time i tvrdi da su teniski čelnici još ranije morali nametnuti strože kazne prekršiteljima. Slavnoj Belgijki posebno smeta što je Zverev prošao "lišo".

- Vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere kako bi se ove krajnosti zaustavile. Ne možete urlati na suca. Čak i ako nema namjere, problem je kad netko razbije reket i kad taj reket doleti do skupljača loptica. Ne smijemo više nikad vidjeti onakvo zastrašivanje i bijes kakav je pokazao Zverev, to treba strože kažnjavati. Zverev danas ne bi trebao biti na terenu - jasno je u razgovoru za Eurosport poručila osvajačica sedam Grand Slam naslova.

Dotaknula se Henin i drugih igrača, uključujući Medvedjeva koji se u gotovo svakom meču na Australian Openu svađao s gledateljima i sucima.

- Kyrgios na trenutke igra prekrasno i divim se tome, ali postoje krajnosti koje ne možemo prihvatiti. To se odnosi i na Medvedjeva i njegovo ponašanje u Melbourneu. Jer gdje ćemo postaviti granicu? Brooksby se nije ni ispričao skupljaču loptica. Mislim da je vrijeme da se zaustavi razbijanje reketa jer to su slike koje ne želimo gledati na televiziji. Ljudski je griješiti, ali vrhunski sportaši moraju ostati uzori.

Dotaknula se Henin i nedavnih slučajeva iznenadnog napuštanja terena. Aleksander Bublik je ovaj tjedan u Monte Carlu predao Pablu Carrenu Busti bez ikakvih vidljivih znakova ozljede, a Viktorija Azarenka je u Miamiju nakon 45 minuta meča protiv Linde Fruhvirtove odjurila s terena bez objašnjenja.

- Postoje ljudi koji plaćaju ulaznice, televizije koje plaćaju prava na prijenose, sponzori koji ulažu puno novca... Neprihvatljivo je tako se ponašati. (vb)

Linker
19. svibanj 2024 18:35