GORAN SEBELIC Cropix
PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

Duje Ajduković: ‘Darderi je na višoj razini nego što sam ja u ovom trenutku. Servira nemoguće...‘

Na jedinom našem ATP turniru ostali smo bez najvećeg domaćeg aduta, koji nije uspio ponoviti sjajan tjedan iz Bastada
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. srpanj 2024. 07:34

Duje Ajduković (ATP 110), nažalost, nije uspio u svom četvrtom umaškom nastupu doći do druge pobjede, jer je u prvom kolu ovogodišnjeg izdanja turnira naletio na vrlo raspoloženog i čvrstog talijanskog predstavnika Luciana Darderija (ATP 33), koji ga je pobijedio za 69 minuta sa 6:1, 6:4.

- Dao sam sve od sebe, ali nije lako igrati kad slabije kreneš. On je počeo vrlo agresivno, dosta brzo. Servirao je nevjerojatnom brzinom, precizno. Nije bilo lagano naći ritam - rekao je Splićanin nakon meča u kojem ga je Darderi u prvom setu potpuno razoružao svojom igrom.

- Nisam ušao toliko loše, ali kad ti ne daje nikakav ritam, servira nemoguće, igra užasno brze poene, igra ‘dropshot’ prvim udarcem nakon servisa, nije lako naći rješenje - priznao je Ajduković.

Rubljov prvi četvrtfinalist

No, početak drugog seta je bio obećavajuć. Kad je u drugom gemu spojio tri iznimno precizna i snažna reterna na prve servise igrača koji je rođen u Argentini, došao do ‘breaka’, a potom vodio i 4:1, činilo se da je na pomolu velik preokret. Nažalost, nije se dogodio. Darderi je ponovno postao neprobojan i nizom od pet gemova završio posao u dva seta.

- Pronašao sam ritam u drugom setu, imao sam taj “break”, pokušao sam nametnuti svoju igru, pokušati više forsirati njegov bekend, ali on je iz prebacivanja imao rješenje. Ima bolju razinu od mene u ovom trenutku. Igra odlično cijelu godinu na zemlji. Ulazi stalno u četvrtfinala, polufinala na ATP Touru, to je ozbiljna razina - zaključio je Duje.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Darderi je bio zadovoljan svojom izvedbom, ali je nahvalio i Ajdukovića, koji je u Umag stigao nakon svog prvog ATP polufinala te vrlo dobrog meča protiv Rafaela Nadala u Bastadu.

- Duje je odličan igrač, ima iza sebe odličan tjedan i nije bilo lako protiv njega igrati u Hrvatskoj, gdje je na domaćem terenu - rekao je Darderi.

Andrej Rubljov prije sedam godina osvojio je u Umagu svoj prvi naslov na ATP Touru, a nakon petogodišnjeg izbivanja vratio se u Stella Maris kako bi pokušao još jednom osjetiti slast osvajanja trofeja na Plava Laguna Croatia Openu.

U utorak je odigrao prvi meč i svladao Argentinca Camila Uga Carabellija te tako postao prvi četvrtfinalist 34. izdanja umaškog ATP turnira. U Umagu se uvijek osjećao dobro, pa je i ova pobjeda skinula dio tereta koji je osjećao zbog nešto lošijih rezultata posljednjih mjeseci, odnosno čak devet turnira na kojima je gubio već u 1. ili 2. kolu.

- Ne znam je li to olakšanje. Olakšanje ću osjetiti kad opet napravim neki velik rezultat. Znao sam da ću u ovim tjednima, u Bastadu ili Umagu, doći do pobjeda, jer sam se puno bolje psihički osjećao. Nešto se u meni promijenilo. Nisam bio zabrinut da ću nastaviti gubiti u prvim kolima - rekao je Rubljov na konferenciji za medije.

Odlučio preskočiti Pariz

Imao je već takav period u ovoj sezoni, a onda ga je presjekao iznenadnim naslovom na turniru Masters 1000 serije u Madridu.

- Mučio sam se s mnogo stvari i stres se samo povećavao. Došlo je to razdoblje u kojem nisam imao dobre rezultate, a onda, naravno, odmah gubiš i samopouzdanje. Madrid je bio lekcija. Pokazao mi je koliko dobro mogu igrati, kad nisam pod stresom. A nisam bio pod stresom, jer sam se tamo dosta ozbiljno razbolio i moj se mozak fokusirao samo na to da ozdravim, ništa drugo mi nije bilo u mislima. Zato sam mogao tako dobro igrati, iako sam bio bolestan. Kad sam ozdravio, vratio se i stres, a ja se vratio u realnost.

Rubljov je jedan od onih igrača koji iz Umaga neće put Pariza na OI, iako je na početku godine plan bio drugačiji.

- Planirao sam igrati na OI, ali sam nakon niza loših rezultata zaključio da nije dobro za mene da idem u Pariz. Odluka je bila da veću važnost imaju turniri na tvrdoj podlozi, koji dolaze odmah iza Pariza i da ću možda imati malu prednost ako odem tamo prije onih koji će biti na Olimpijskim igrama - rekao je 26-godišnji Rus te zaključio:

- Uostalom, već sam osvojio zlatnu medalju (u mješovitim parovima u Tokiju). Uspjeh bi za mene bio samo zlato u pojedinačnoj konkurenciji, a za to se u ovom trenutku nisam osjećao spreman.

REZULTATI

1. KOLO: Darderi (5) - AJDUKOVIĆ 6:1, 6:4, Fognini - Van Assche 6:4, 6:3.

OSMINA FINALA: Cerundolo (4) - DODIG 6:3, 6:4, Rubljov (1) - Ugo Carabelli 6:4, 7:5, Maroszan - Monteiro 6:2, 7:6 (7), Sonego - Muler 7:5, 6:1.

Linker
08. rujan 2024 01:21