MATTHEW STOCKMAN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Matthew Stockman/Getty Images/Profimedia
USPJEH KARIJERE

Fantastični Ćorić osvojio naslov u Cincinnatiju! Srušio Tsitsipasa i okrunio tjedan iz snova

Borna Ćorić pobijedio je Grka Stefanosa Tsitsipasa sa 7:6(0), 6:2 u finalu ATP turnira u Cincinnatiju
Piše: Hina/SNObjavljeno: 22. kolovoz 2022. 01:10

Stigao je tako do trećeg naslova u karijeri i prvog na turnirima iz serije ATP 1000. Prva dva naslova osvojio je u Marrakechu 2017. i Halleu 2018. godine.

Ćorić je propustio dobar dio prošle sezone zbog ozljede ramena, a u turnir u Cincinnatiju je ušao kao 152. tenisač svijeta i tako postao najniže rangirani igrač koji je osvojio Masters 1000 trofej.

Prije njega su te naslove osvajali Goran Ivanišević (Stockholm 1992., Pariz 1993.), Ivan Ljubičić (Indian Wells 2010.) i Marin Čilić (Cincinnati 2016.).

Bio mu je ovo treći međusobni meč protiv Tsitsipasa i druga pobjeda u meču u kojem je napravio svega 14 neforsiranih pogrešaka.

Za svoju drugu pobjedu u trećem dvoboju protiv Tsitsipasa hrvatski tenisač je trebao jedan sat i 57 minuta.

Na putu do naslova u Cincinnatiju Ćorić je nanizao Lorenza Musettija, Rafaela Nadala, Roberta Bautistu Aguta, Felixa Auger-Aliassime i Camerona Norriea prije pobjede protiv Tsitsipasa koji je u polufinalu izbacio najboljeg tenisača svijeta Danila Medvedjeva.

Ćorić je, kao i protiv Camerona Norrieja u polufinalu, lošije ušao u meč od svog suparnika pa je Stefanos Tsitsipas u drugom gemu došao do svog prvog ‘breaka‘ i poveo sa 3-0. Grk je vodio i 4-1 prije nego što je Ćorić započeo svoj veliki povratak.

Sedmi i osmi gem meča pokazali su se ključnima za prvi set. Borna je prvo u sedmom gemu došao do 0-40 i treću priliku pretvorio u ‘break‘, da bi u sljedećem gemu spasio tri ‘break-lopte‘ i izjednačio na 4-4. Grk se morao spašavati u 11. gemu, kad je Ćorić imao još jednu priliku za oduzimanje servisa, ali ju nije iskoristio pa je odluka o osvajaču prve dionice meča ostavljena za ‘tie-break‘.

Tsitsipas ga je otvorio dvostrukom pogreškom i to je sve što je bilo potrebno Ćoriću. Ostavio je suparnika bez poena, slavio u odlučujućem gemu prvog seta sa 7-0. Na kraju prvog seta Ćorić je nanizao devet poena.

Još je jedan njegov niz bio vrlo važan na početku druge dionice, kad je Grk imao 0-40. Ćorić je s pet uzastopnih poena izvukao gem, a onda je na početku sljedećeg spektakularnom obranom i lobom razoružao Tsitsipasa. No, Grk je taj gem na kraju osvojio.

Prava je šteta što je Ćorić ostao bez ‘breaka‘ kod vodstva 2-1, kad je Tsitsipas uspio izvući 15-40 i još jednu Borninu prednost, jer je već tada mogao do kraja slomiti sedmog tenisača svijeta.

U istu se poziciju Ćorić doveo i dva gema poslije, ali je Tsitsipas prve dvije ‘break-lopte‘ (15-40) spasio dobrim servisom te dobro pripremljenim napadom i izlaskom na mrežu. No, na treću je napravio dvostruku pogrešku, svoju četvrtu u meču, i pogurnuo Bornu prema najvećem trofeju u profesionalnoj karijeri.

U sljedećem, destominutnom gemu, hrvatski reprezentativac je ostao čvrst kad je suparnik prijetio. Imao je Borna 40-0, ali je trebao još tri prednosti za zaključenje gema i vodstvo od 5-2, dok su se nad Cincinnatijem počeli nadvijati olujni, crni oblaci.

Kod 15-40, nakon još jednog promašaja Tsitsipasa, Ćorić je došao do meč-lopte. Prvu nije realizirao, jer ga je Grk natjerao na pogrešku forhendom. No, na drugu je odlično vratio prvi servis, a Tsitsipas svojom 22. neiznuđenom pogreškom u meču učinio Bornu Ćorića najniže rangiranim pobjednikom u povijesti turnira Masters 1000 serije, koja se računa od 1990.

Pobjeda je 25-godišnjem Zagrepčaninu donijela treći, najveći naslov u profesionalnoj karijeri, pomak od 123 mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici i status nositelja na nadolazećem US Openu, jer će Borna Ćorić u ponedjeljak biti 29. tenisač svijeta.

Stefanos Tsitsipas će unatoč finalnom porazu također skočiti sa sedmog na peto mjesto.

Borni je ovo bilo drugo finala na Masters 1000 turnirima. Prije četiri godine nije mogao preko Novaka Đokovića doći do naslova u Šangaju, ali u Cincinnatiju nije naišao na suparnika koji bi ga mogao zaustaviti na putu ispisivanja jedne od najljepših povratničkih priča u svijetu tenisa posljednjih godina.

Borna je nakon velikog trijumfa na terenu izjavio:

"Nisam ni svjestan što sam napravio. Bio je težak meč, u početku nisam dobro igrao, a zatim sam se krenuo dizati. Počeo sam servirati sve bolje i igrati sve bolje. Trebat će mi par dana da mi se slegnu dojmovi. Nisam dobro počeo, a on je odigrao stvarno fantastično, ali ja mislim da sam odigrao najbolje u životu."


BORNA ĆORIĆ - STEFANOS TSITSIPAS 7:6 (0), 6:2

PRIJENOS UŽIVO

DRUGI SET 6:2

- Gotovo je, Borna Ćorić je osvojio naslov u Cincinnatiju. Opet je breaknuo Tsitsipasa za konačnih 7:6(0), 6:2.

- Ćorić je osvojio svoj servis gem i poveo sa 5:2. Dakle, samo ga jedan gem dijeli od osvajanja prvog naslova iz serije ATP 1000 u karijeri.

image
MATTHEW STOCKMAN Afp

- Break Borne Ćorića u šestom gemu za vodstvo 4:2, sada ga samo dva gema dijele do naslova u Cincinnatiju.

- Šteta, šteta... Imao je Borna kod 2:1 break za 3:1, međutim uspio se izvući Tsitsipas i doći do spasonosnih 2:2.

image
MATTHEW STOCKMAN Afp

- Ćorić bez poteškoća čuva svoj servis i dolazi do 2:1.

- Nakon osvojenog prvog seta Ćorić će biti prvi na servisu u drugom setu.

image
MATTHEW STOCKMAN Afp

PRVI SET 7:6(0)

- Fenomenalan tie-break Borne Ćorića kojeg je dobio bez izgubljenog poena i tako osvojio prvi set. Još ga jedan set dijeli od osvajanja naslova u Cincinnatiju.

- Pobjednika prvog seta u velikom finalu Cincinnatija odlučit će tie-break.

- Žestoka se bitka vodila u osmom gemu. Pritiskao je Tsitsipas servis Ćorića, došao do break lopti, ali hrvatski tenisač je sve spasio i izjednačio na 4:4.

- Sjajan gem i break za Ćorića. U sedmom gemu oduzeo je početni udarac Tsitsipasu i ima se priliku u potpunosti vratiti u egal.

- Grk u dosadašnjem dijelu meča nije Ćoriću dao niti jednu priliku za oduzimanje servisa.

- Tsitsipas je bolje otvorio meč i Ćorića je breaknuo već u njegovom prvom servis-gemu.

- Sve je spremno za početak meča. Tsitsipas će prvi servirati.



Evo kako je izgledao Ćorićev put do Tsitsipasa i drugog finala na Masters 1000 turniru...

image

Rafael Nadal čestita Borni Ćoriću na pobjedi.

MATTHEW STOCKMAN Afp

1. kolo

LORENZO MUSETTI 7:6 (2), 6:3

Musetti je poveo s 3:0 i imao jednu priliku za dvostruki break. Od 1:4 je Zagrepčanin nanizao tri gema i vratio se u set. Odluka je pala u tie-breaku u kojem je od 2:2 Borna nanizao 5 gemova za osvajanje prvog seta.

U drugom setu nije bilo prilike za oduzimanje servisa u prvih sedam gemova. Musetti je kod Ćorićevog vodstva 4:3 zatražio pomoć fizioterapeuta zbog problema s lijevim kvadricepsom. Po povratku na teren 20-godišnji Talijan je uspio osvojiti još samo jedan poen pa je Ćorić nakon 113 minuta došao do pobjede.

2. kolo

RAFAEL NADAL 7:6 (9), 4:6, 6:3

Bio je to peti dvoboj Ćorića i Nadala u kojem je hrvatski tenisač ostvario treću pobjedu i drugu u Cincinnatiju, gdje je od Španjolca bio bolji i 2016.

Ćorić je prvi set osvojio u dramatičnom tie-breaku nakon što je zbog kiše, pri vodstvu Nadala 5:4, dvoboj prekinut na sat vremena. U odlučujućem gemu je Ćorić poveo s 4:2, potom je Nadal nanizao četiri poena i došao do prve od dvije set-lopte, na koju je promašio drive-volej. Imao je i Ćorić dvije set-lopte i propuštenu prilku kod 9:8 kad je loše odigrao skraćenu loptu. No, Nadal mu je pomogao da dođe do početne prednosti kad je kod 10:9 za Ćorića napravio dvostruku pogrešku.

image

Felix Auger-Aliassime i Borna Ćorić

MATTHEW STOCKMAN Afp

Španjolac je prvi došao do breaka i poveo 4:3 u drugom setu, a prednost je obranio i odveo meč u treći set. Ćorić je u njemu agresivnom igrom došao do breaka u 6. gemu, a istim je pristupom ostavio Nadala bez prilike za povratak, izgubivši samo jedan poen u sljedeća dva gema, kad je bio na početnom udarcu. Na prvu meč-loptu Ćorić je izbacio Španjolca iz terena i završio poen neobranjivom forhend dijagonalom.

3. kolo

ROBERTO BAUTISTA AGUT 6:2, 6:3

Zagrepčanin je sjajno krenuo u dvoboj, dva puta oduzeo servis Španjolcu za prednost od 3:0. Uslijedio je jedini problematični gem u dvoboju na njegovom servisu, no spasio je pet break-lopti i poveo sa 4:0.

I u drugom setu je Ćorić brzo stekao break prednosti oduzevši servis Bautisti kod rezultata 1:1, a da bi se bez stresa plasirao među najboljih osam još je jednom oduzeo servis suparniku za konačnih 6:3 u drugom setu.

Četvrtfinale

FELIX AUGER-ALIASSIME 6:4, 6:4

Ćorić je odigrao odličan meč u kojem suparniku nije dopustio priliku za break i u kojem je izgubio samo jedan poen kad je pogodio prvi servis. S druge strane je Auger-Aliassime gotovo u svakom gemu na početnom udarcu bio suočen s pritiskom Ćorićevih dubokih i preciznih reterna te odlično građenih poena.

Zagrepčanin je do prvog breaka došao već u trećem gemu, a u petom je Kanađanin morao spašavati 0:40. Do kraja seta više nije bilo prilika za break.

Već u prvom gemu drugog seta Kanađanin je izvukao 15:40, a još jednu Ćorićevu priliku za break spasio je u petom gemu. No, u sedmom gemu, kad je dobio i četvrtu break-loptu u drugom setu, Ćorić je došao do ključne prednosti.

image

Cameron Norrie čestita Borni Ćoriću na pobjedi.

MATTHEW STOCKMAN Afp

Polufinale

CAMERON NORRIE 6:3, 6:4

Norrie je poveo 3:1, a onda je Ćorić nanizao pet gemova i tako došao do 1:0 u setovima. U drugom setu je Ćorić nastavio dominirati u svojim servis gemovima. Držao je Britanca na velikoj udaljenosti, dok je s druge strane suparniku često prijetio breakom. Do njega je došao kod 2:2 te je nakon toga čuvao prednost i mirno priveo meč kraju.

WTA Cincinnati: Garcia stigla do najvećeg trijumfa u karijeri

Francuska tenisačica Caroline Garcia u nedjelju je na WTA 1000 turniru u Cincinnatiju stigla do najvećeg trijumfa u karijeri pobijedivši u finalu Čehinju Petru Kvitovu sa 6-2, 6-4 nakon 102 minute igre.

Iako je u ovom tjednu bila na 35. mjestu pojedinačne WTA ljestvice, Garcia je morala do glavnog turnira doći kroz kvalifikacije i tako je postala prva kvalifikantica u povijesti koja se probila do finala jednog WTA 1000 turnira, a u nedjelju je postala i prva koja je osvojila naslov.

Za Garciju je to bilo treće finale u ovoj godini i njen treći naslov, a u svom 13. finalu u karijeri došla je po deseti put do naslova.

"Teško je vjerovati da stojim ovdje nakon ovakvog tjedna", rekla je nekadašnja četvrta tenisačica svijeta kad je u ruke primila pobjednički trofej.

Iako rezultatski djeluje uvjerljivo, 28-godišnja Francuskinja do pobjede nije došla tako lako, ali je u ključnim trenucima bila bolja od 32-godišnje ljevoruke Čehinje koja nije uspjela iskoristiti nijednu od osam prilika za ‘break‘, po četiri u svakom setu. Za razliku od nje, Garcia je od svoje četiri prilike za oduzimanje servisa tri iskoristila.

Kvitova je u Cincinnatiju igrala 40. finale u karijeri, a ostala je na 29 naslova.

Trijumf u Cincinnatiju donio je Garciji napredak od 18 pozicija te će u tjednu uoči US Opena doći na 17. mjesto pojedinačne WTA ljestvice. Za naslov je zaradila 412.000 američkih dolara. Petra Kvitova će napredovati za sedam mjesta i kao 21. tenisačica svijeta biti najbolje rangirana Čehinja u ovom trenutku.

WTA Cincinnati - finale

Caroline Garcia (FRA) - Petra Kvitova (ČEŠ) 6-2, 6-4

Linker
29. travanj 2024 03:50