Justin Setterfield/Getty Images
OPORAVAK ZA ŠVICARCA

FEDERER ĆE ZBOG PAUZE IZGUBITI PUNO BODOVA, ALI NEĆE ISPASTI IZ TOPA 10 Nakon posljednje operacije koljena imao je spektakularni povratak

Švicarac se podvrgnuo artroskopiji pa će izbivati s terena nekoliko mjeseci
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. veljača 2020. 10:07

Grom iz vedra neba! Roger Federer objavio je da se u srijedu u Švicarskoj podvrgnuo artroskopskoj operaciji desnog koljena i da će pauzirati do travnate sezone, dakle, do sredine lipnja.

- Moje desno koljeno me muči već neko vrijeme. Nadao sam se da će bol nestati, međutim, nakon pretraga i razgovora s mojim timom, odlučio sam se na operaciju. Nakon operacije doktori su potvrdili da je to bila dobra odluka i da su uvjereni u potpuni oporavak. Kao posljedica operacije, morat ću propustiti turnire u Dubaiju, Indian Wellsu, Miamiju i Roland Garrosu. Svima sam zahvalan na podršci. Ne mogu dočekati da ponovo zaigram, vidimo se na travi - poručio je 38-godišnji Švicarac.

Federer je trenutačno treći na rang-listi i u periodu oporavka će izgubiti dosta bodova, no ne toliko da bi ispao iz Top 10. Ako sve prođe prema njegovim očekivanjima, sigurno je da će igrati na turniru u Halleu, te u Wimbledonu. Možda će ubaciti i turnir u Stuttgartu (također se igra na travi) kao prije dvije godine, kad je preskočio sezonu na zemlji. To tek treba vidjeti. Federeru je u planu igrati i na Olimpijskim igrama u Tokiju krajem srpnja.

Prije četiri godine je Federer operirao lijevo koljeno, ono mu je stradalo dok se igrao kod kuće sa svojom djecom, a posljedice je osjećao i po povratku, tako da je nakon Wimbledona (izgubio polufinale od Milosa Raonica u pet setova) zaključio sezonu, odmorio koljeno i vratio se tenisu početkom 2017. godine. Povratak je bio spektakularan, jer je nakon četiri i pol godine osvojio prvu Grand Slam titulu, na Australian Openu. Pritom je Stana Wawrinku u polufinalu i Rafaela Nadala u finalu pobijedio u pet setova.

I ostatak sezone je bio jednako briljantan budući da je osvojio još šest turnira, drugim riječima sedam ukupno, a toliko ih u jednoj sezoni nije bio osvojio još od 2007. (8), kada je bio možda i na vrhuncu svoje moći. Među tih preostalih šest iz 2017. još je jedan Grand Slam, Wimbledon (u finalu svladao Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4), pa tri Masters 1000 turnira (Indian Wells, Miami, Šangaj) te Halle i Basel.

I godinu potom, 2018., osvojio je Australian Open (opet protiv Čilića u finalu, ali u pet setova 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6, 6:1) pa onda s pozivnicom osvojio i Rotterdam te se tako nakon pet godina opet vratio na svjetski broj 1, postavši sa 36 i pol godina najstariji tenisač u povijesti na tronu ATP liste.

Linker
24. travanj 2024 17:31