THOMAS KIENZLE Afp
PITANJE SVIH PITANJA

Federer za oproštajni meč trenira sa šestim tenisačem svijeta, evo kako je odgovorio hoće li se predomisliti

Od početka 2020. godine igrao je na samo šest turnira, a iza njega su čak tri operacije koljena
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. rujan 2022. 18:45

Oproštaj Rogera Federera predviđen za vikend 23. do 25. rujna na londonskom Laver Cupu, bit će teniska vijest godine, kao i nedavni odlazak Serene Williams, a što se može očekivati od legendardnog Švicarca na ovom poluekshibicijskom turniru europskih protiv tenisača ostatka svijeta, još je teško za prognozirati. Od početka 2020. godine igrao je na samo šest turnira, a iza njega su čak tri operacije koljena u tom razdoblju.

U ponedjeljak navečer Federer je trenirao u Londonu s Grkom Stefanosom Tsitsipasom, ali u utorak se oglasio njegov kondicijski trener Pierre Paganini, koji je čak doveo u pitanje igranje Lever Cupa. Spektakl bi time naravno propao kao i "last dance" Švicarca, ali Paganini kaže:

- Odlučit ćemo u posljednjem trenutku jer iako je Roger trenirao nekoliko dana, tek treba vidjeti kako se osjeća i kako podnosi napore. Svi smo jako uzbuđeni zbog turnira u Londonu, a nadamo se da će publika imati priliku pozdraviti ga posljednji put kao igrača.

Otkrio je i još jedan zanimljivi detalj.

- Još u srpnju smo znali da je gotovo! Pokušali smo kombinacijom različitih elemenata u treningu produžiti Rogerovu karijeru, ali nije išlo - pojasnio je kondicijski trener tenisača, koji je osvojio 20 Grand Slam naslova, a u izjavi za NBC i Federer je potvrdio da povratak više nije moguć.

- Definitivno sam završio s profesionalnim igranjem tenisa i ne planiram izaći iz mirovine u budućnosti - kazao je 41-godišnji Švicarac, koji je proveo 310 tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice, a osvojio ukupno 103 turnira u pojedinačnoj konkurenciji.

Osvajao je sva četiri najveća turnira, prvi je bio Wimbledon 2003. godine, a zadnji Australian Open 2018. kada je u finalu pobijedio Marina Čilića. Mnogi će pak reći da je stvarni kraj njegove grandiozne karijere, u kojoj je igrao "najprofinjeniji tenis ikada", bio 2019. kada je izgubio antologijsko finale Wimbledona od Novaka Đokovića. Kod rezultata 12:12 u petom setu, odlučio je tie-break, ali kod ranijeg vodstva 8:7 imao je Federer dvije meč-lopte na svom servisu, ali na obje je dopustio da se Đoković izvuče iz praktički izgubljene situacije.

U Londonu će mu Đoković biti jedan od suigrača u momčadi Europe, koju će još činiti Rafael Nadal, Andy Murray, Kasper Ruud i Stefanos Tsitsipas, dok će boje ostatka svijeta u O2 Areni braniti Amerikanci Taylor Fritz, Jack Sock i Frances Tiafoe, Australac Alex De Minaur, Argentinac Diego Schwartzman i Kanađanin Felix Auger-Aliassime.

Linker
15. travanj 2024 02:08