PAUL CROCK Afp
WTA TOUR

Furiozna Donna Vekić u finalu Courmayeura! U sutonu sezone pune problema ostvarila fantastičan uspjeh

U sutonu teniske sezone Osječanka izborila svoje deveto finale u karijeri na WTA Touru
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. listopad 2021. 20:28

Nakon sezone pune problema, prije svega zbog operacije desnog koljena u veljači zbog čega je pauzirala više od tri mjeseca, Donna Vekić je u sutonu teniske sezone izborila svoje deveto finale u karijeri na WTA Touru (više od nje od hrvatskih tenisačica odigrala je samo Iva Majoli - 17), prvo od Nottinghama 2019. godine. Osječanka je u polufinalu Courmayeura nadigrala domaću tenisačicu Jasminu Paolini (WTA 56) sa 6:2, 6:0 za 64 minute i tako joj uzvratila za poraz (6:7, 2:6) u jedinom međusobnom susretu, u kvalifikacijama Cincinnatija ovoga ljeta.

Paolini nije bezazlena suparnica, ovo je njena najbolja godina u karijeri ukrašena s titulama na Ladies Openu u Bolu (125K) i u Portorožu (WTA 250), ali sada je bila potpuno nemoćna protiv raspoložene Hrvatice.

Vekić je otvorila s 3:0, Paolini se primakla na 3:2, ali tu je bio njen kraj. Uslijedila je čudesna serija od devet gemova 25-godišnje Osječanke, ništa nije dala Paolini u furioznom naletu. Naša je tenisačica zabila šest asova uz pet duplih pogrešaka, no najveću štetu Talijanki radila je reternom. Svela je Paolini na 41 posto osvojenih poena nakon prvog i 38 posto nakon drugog servisa.

U svom devetom finalu Donna će igrati protiv 18-godišnje Clare Tauson (WTA 49), koja je sa 4:6, 7:6(8), 6:4 svladala Ljudmilu Samsonovu, ali ono što rezultat neće otkriti jest da je mlada Dankinja spasila čak pet meč-lopti u tie-breaku drugog seta. Četiri su bile vezane, Ruskinja je imala 6:2. Tauson je bila najbolja juniorka svijeta, njen uspon u profesionalnom svijetu išao je vrlo strelovito. Ove godine je osvojila Lyon iz kvalifikacija i Luxembourg.

Ovo će biti njihov prvi međusobni meč. Osječanka je u turnir ušla s 97. mjesta na rang-listi, sa finalom će skočiti dvadesetak mjesta, a u slučaju osvajanja napredovala bi još desetak.

Donna je dvaput bila pobjednica na Touru, u Kuala Lumpuru 2014. godine i u Nottinghamu tri godine kasnije, a šest finala je izgubila (Taškent 2012, 2015, Birmingham 2013, Washington 2018, Sankt Peterburg, Nottingham 2019).

Linker
25. travanj 2024 09:05