Borna Gojo

 COLIN MURTY Afp
PROBIO SE

Hrvat u reprezentaciji igra sjajno i pobjeđuje favorite, a sad ga čeka meč karijere i velika prilika

Borna Gojo će na ‘petom Grand Slamu‘ igrati protiv iskusnog Francuza Richarda Gasqueta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. ožujak 2023. 11:10

Hrvatski tenisač Borna Gojo plasirao se u glavni ždrijeb jakog ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu, nakon što je u posljednjem kolu kvalifikacija pobijedio Španjolca Pabla Andujara sa 6:1, 6:4.

Za Goju će to biti, što će vjerovatno djelovati iznenađujuće, prvi nastup u karijeri u glavnom ždrijebu turnira takve razine, koja je zapravo prva ispod Grand Slamova.

Jer za tenisača koji vas jedne godine dovede do finala Davis Cupa i koji u reprezentaciji pruža nevjerojatne partije te u nacionalnom dresu redovito pobjeđuje bolje rangirane tenisače od sebe, a sada su to već u pravilu igrači iz Top 100, pomislili biste da je već iskusan tenisač ATP razine. Ali, ne i Borna Gojo.

Dobar tenis i ‘za sebe’

Dapače, Splićanin, koji je prije nekoliko dana napunio 25 godina, zasad je izrazito skroman što se tiče broja nastupa na turnirima ATP razine, a još skromniji što se tiče rezultata na istima. Doduše, treba uzeti u obzir da je njegova karijera imala malo drugačiju putanju od onoga što bismo zvali uobičajnom jer kao tinejdžer se nije posve obvezao samo na tenis već je studirao u SAD-u. I makar je kao sveučilištarac Wake Foresta napravio sjajne stvari - bio je NCAA finalist 2018. godine, nizao pobjede kao na traci, završio zbog svojih teniskih studentskih uspjeha i na prijemu u Bijeloj kući - ipak to nije ista stvar kao profesionalni tenis.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

I dok mu u Davis Cupu nije uopće problem pronaći strast, energiju i motivaciju kada izlazi na teren, i dalje ne uspijeva sve to prenijeti na individualnu karijeru.

- Ne znam što bih više mogao reći odakle takvo nadahnuće kad sam u reprezentaciji, samo bih volio da tako ostane i dalje, a lako ću ja već za svoje mečeve. Makar, u zadnjih pola godine mislim da sam igrao stvarno dobar tenis i “za sebe” - govorio je Borna nedavno tijekom Davis Cup vikenda u Rijeci.

Njegove riječi potvrđuje i konstantan uspon na ATP ljestvici, pa je početkom veljače stigao do 116. mjesta, no sada će uspjehom u Indian Wellsu i taj plasman vrlo vjerojatno nadmašiti. Na virtualnom, “live” poretku prolazak kvalifikacija podigao ga je do 110. mjesta, a hoće li tamo ostati ili još napredovati ovisi, jasno, i o tome koliko će on sâm daleko otići na kalifornijskom turnir i hoće li ga eventualno preskočiti oni koji su trenutačno iza njega, a također su kao kvalifikanti izborili glavni ždrijeb (Riedi, Struff, Hijikata, Marterer, Vukić...).

- Nadam se da se mogu probiti u najboljih 100 na svijetu, to mi je nekakav cilj za ovu godinu i mislim da je realan - rekao je također nedavno Gojo.

- S time će mi sada biti lakše ulaziti i u turnire, imati više prilika na ATP razini, što meni paše jer uvijek sam bolje igrao na većim turnirima i protiv jačih suparnika, samo nisam imao priliku ulaziti na takve turnire. Nadam se da će se taj uzlazni trend nastaviti jer ne treba tu još puno, jedan-dva dobra turnira guraju me u Top 100 i nadam se da će to biti uskoro.

Ovaj rezultat u Indian Wellsu svakako je korak prema tome. Gojo je, inače, dosad gotovo 90 posto svojih bodova za ATP poredak osvajao na Challengerima, odnosno doprinos s turnira više razine bio je gotovo nezamjetan. Iz razloga što ih je, kao što je i rekao, i mogao igrati vrlo malo zbog nedovoljno visokog renkinga. I dok je odigrao 80 Challengera uz omjer pobjeda i poraza 124-82 - samo kao fusnota može se spomenuti da je Borna Ćorić, primjerice, odigrao tek 14 Challengera uz omjer 26-12 prije lansiranja na ATP razinu (još pet ih je odigrao lani primoran isključivo ozljedom ramena) - Gojo je u karijeri igrao tek 11 ATP turnira (devet ATP 250 razine i dva ATP 500 razine), ali od toga je u glavnom ždrijebu skupio svega šest mečeva.

image
COLIN MURTY Afp

Andujar bez šanse

Pri tome je prva tri nastupa imao u američkom Winston-Salemu zahvaljujući pozivnicama, koje je zaslužio zbog spomenutih studentskih rezultata. Sveučlište Wake Forest smješteno je, naime, u gradu Winston-Salemu.

Prvu ATP pobjedu ostvario je tek prošlog ljeta u Washingtonu (ATP 500), nakon što je prošao kvalifikacije, svladao je Australca Jamesa Duckwortha. Na devet turnira razine ATP 250, tri je puta prošao kvalifikacije, jednom čak imao izravan ulazak (Melbourne 2 u 2021.), ali u sva četiri pokušaja ostao je bez pobjeda.

Štoviše, poklopilo se da je prije pobjedu upisao na Grand Slam turnirima - Roland Garros 2022. - nego li na nižim ATP razinama. To mu je bio jedini uspješni od sedam pokušaja prolaska kvalifikacija na četiri najveća turnira, a pobjedu je upisao protiv Talijana Alessandra Giannessija u svom klasičnom, ratničkom stilu - 6:4, 6:7 (3), 6:7 (4), 7:6 (4), 6:4.

Sada je napokon došao red i na Masters 1000 turnire i odmah je Gojo položio test. Prvo je svladao Argentinca Collarinija (ATP 190), pa sada Andujara (ATP 249), nekad 32. igrača svijeta i osvajača četiri ATP turnira između 2011. i 2018.

Splićanin je sjajno ušao u meč, uz dva oduzeta servisa poveo je 4:0. Andujar je u petoj igri vratio jedan izgubljeni break smanjivši, no Gojo je potom dobio iduća dva gema za uvjerljivih 6:1 u prvom setu. U drugom se malo čvrš’će držao početni udarac, do 4:4, a tada je Gojo napravio break te potom odservirao za 6:4 i ukupnu pobjedu.

Goji će protivnik u njegovu premijernom nastupu na Masters 1000 turniru biti Francuz Richard Gasquet, sada 43., a nekad i Top 10 na svijetu. Zvučan suparnik, ali Borna Gojo takve najviše voli...

GOJO NA SVIM RAZINAMA

GRAND SLAM TURNIRI

7 turnira

7-6 kvalifikacije

1-1 glavni turnir

MASTERS 1000 TURNIRI

1 turnir

2-0 kvalifikacije

ATP 500 TURNIRI

2 turnira

2-1 kvalifikacije

1-1 glavni turnir

ATP 250 TURNIRI

9 turnira

7-5 kvalifikacije

0-4 glavni turnir

ATP CHALLENGER

80 turnira

1 titula

2 finala

34-13 kvalifikacije

90-69 glavni turnir

ITF TURNIR

28 turnira

2 finala

32-29 glavni turnir

DAVIS CUP

6-5 pojedinačni mečevi

UNITED CUP

3-0 pojedinačni mečevi

UKUPNO

185-134

Linker
19. travanj 2024 01:29