Mate Pavić, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Franko Škugor
 VLADO KOS/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Hrvati najbolji na svijetu!? ‘Bila je užasno neugodna situacija. Da sam ga odbio, to bi me proganjalo...‘

‘Mate je za mene broj jedan, najbolji svjetski igrač u paru, on nema slabu točku‘, priča Nikola Mektić
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. studeni 2020. 08:47

Rezultat je bio 5:5 u ‘match tie-breaku’ i onda je Nikola Mektić uzeo stvari u svoje ruke. Poput policijskog presretača je uhvatio poluvolej Roger-Vasselina na mreži i poslao neuhvatljivi volej kroz sredinu za 6:5. Potom je uputio dva prva servisa, koja su Melzer i Roger-Vasselin samo dotakli, 8:5. Četvrti poen u nizu bio je retern winner na servis Austrijanca, 9:5 i četiri meč-lopte. Tu je Melzer pukao, napravio dvostruku pogrešku, a Mektić i Wesley Koolhof su postali osvajači ATP Finalsa.


Ne, nismo zaboravili i Nikolin ‘play of the day’, također u ‘match tie-breaku’ kad je Melzerova loptica skliznula po mreži i nastavila ‘bježati’ prema sudačkoj stolici. Nikola je u sprintu stigao lopticu i odigrao sa strane, pored držača za mrežu, spektakularno. Da, 31-godišnji Zagrepčanin je zaslužio MVP nagradu za ono što je odigrao u finalu u Londonu.

image
GLYN KIRK

Poraz je bio presudan

- Nevjerojatan je ovo osjećaj. Ne, nije samo u tome na kakav smo način završili godinu. Ovo je nešto što ću pamtiti cijeli život. Ovo je definitivno moj najveći uspjeh, nešto što će vječno ostati u sjećanju.


Prije nego se uputio na aerodrom, Nikola se javio iz Londona, a na kompliment da su od prvog meča u skupini izgledali sjajno i kao mogući pobjednici, ako zanemarimo onaj nevažni poraz od Lukasza Kubota i Marcela Mela kad su već osigurali polufinale, efektno je poentirao:
- Možda je baš taj poraz bio presudan, jer očito da mi moramo izgubiti, da ne možemo završiti turnir bez poraza. Kad smo to izgubili, mogli smo opet pobjeđivati, haha...

image
Mektić i Koolhof nakon poraza u finalu na US Openu
AL BELLO


Prošli smo opet kroz sve one fantastične poene koje je odigrao od 5:5.
- Mislim da je jedna od mojih kvaliteta to što dobro reagiram pod pritiskom. Moj partner je prethodno napravio duplu pogrešku, vidio sam da se stegnuo, pa sam odlučio preuzeti odgovornost. Da, jedan volej, dva servisa i onda na kraju onaj retern za kojeg sam mislio da će biti jedan metar u autu.


Da bi doživljaj sreće i zadovoljstva bio potpun nedostajali su samo gledatelji u O2 Areni. Ovako su se Nikola i Wesley mogli radovati samo s trenerima Goranom Orešićem i Marcom Kroesom, te Nizozemčevom djevojkom, Julijom Görges, koja je prošli mjesec objavila da se povlači iz tenisa.
- Najgore od svega jest što smo se mi već navikli da nema gledatelja, tri mjeseca tako igramo. Šteta je utoliko veća što je za nas igrače u paru ovo zbilja poseban turnir, jedan od rijetkih, ako ne i jedini, kad je uvijek puna dvorana i na našim mečevima. Prije dvije godine kad sam prvi put igrao to je bio nevjerojatan doživljaj, 17.500 ljudi, pravi užitak. Nadam se da neće još dugo trajati ovaj tenis bez navijača.

image
Pavić i Soares osvajači US Opena
AL BELLO

Koolhof nije zamjerio

Mate Pavić je u ponedjeljak u Sportskim novostima objasnio kako vas je stavio pred gotov čin i da ste pristali igrati zajedno u 2021. godini. Prvi put hrvatski tenis ima tako jak par, dva igrača iz Top Tena.


- Meni je uvijek bila želja igrati s Matom, ali nikada prije se nije dogodilo da zaigramo. Gledajte, Mate je za mene broj jedan, najbolji svjetski igrač u paru, on nema slabu točku. Jak na servisu, jak na reternu, jak na mreži, a mislim da sam i ja u svemu tome dosta solidan. Iznad toga, mi smo veliki prijatelji, posljednje dvije godine se intenzivno družimo. Jednostavno ne vidim zašto to ne bi moglo funkcionirati.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Čini se da vam Koolhof nije zamjerio, na terenu ste djelovali skladno, bilo je tu i osmijeha…
- Bila je užasno neugodna situacija. Rekao sam Wesleyu da je Mate jedini tenisač zbog kojeg bih raskinuo partnerstvo s njim. Mate i ja jesmo razgovarali ove godine o tome, izrazili želju za zajedničkim igranjem, ali ništa dalje od toga. Onda je on došao, rekao da je prekinuo sa Soaresom i da me mora prvog pitati, a ja neka odlučim. Nije pritiskao, rekao je da će tražiti dalje, ali da sam ja prvi na listi. Imao sam osjećaj da bi me proganjalo do kraja karijere da sam ga odbio, jednostavno mi moramo probati igrati zajedno. Uvjeren sam da možemo postati najbolji par na svijetu.

Onsisque in te, nesis. La vissua nos es

Meni je uvijek bila želja igrati s Matom, ali nikada prije se nije dogodilo da zaigramo. Gledajte, Mate je za mene broj jedan, najbolji svjetski igrač u paru, on nema slabu točku. Jak na servisu, jak na reternu, jak na mreži, a mislim da sam i ja u svemu tome dosta solidan. Iznad toga, mi smo veliki prijatelji, posljednje dvije godine se intenzivno družimo. Jednostavno ne vidim zašto to ne bi moglo funkcionirati

Pavić četvrti, Mektić osmi

Mate Pavić je 2020. godinu završio na 4. mjestu pojedinačne rang-liste igrača u paru, dok je Nikola Mektić osvajanjem ATP Finalsa skočio šest pozicija i sletio na 8. mjesto. Hrvatska ima još Ivana Dodiga 16. i Franka Škugora na 30. mjestu.
Rang-lista, parovi: 1. Farah 8530, 2. Cabal 8440, 3. Zeballos 7180, 4. Pavić 6950, 5. Koolhof 6590, 6. Mehut 6430, 7. Soares 6430, 8. Mektić 6330, 9. Granollers 5775, 10. Kubot i Melo 5700, 16. Dodig 5100, 30. Škugor 3240.(db)

Wesley Koolhof u sjajnom društvu

Wesley Koolhof je postao četvrti Nizozemac s titulom na ATP Finalsu, Jacco Eltingh i Paul Haarhuis su dvaput (1993, 1998) otišli do kraja, dok je Jean Julien Rojer uspio jednom (2015). Eltingh i Haarhuis su posebna priča, oba su bila broj jedan, osvojili su po šest Grand Slam titula (pet zajedno). Eltingh je karijeru završio sa 44 titule, Haarhuis s deset više.


- Paul i Jacco su za mene bili najbolji svjetski par do pojave braće Bryan, toliko su toga zajedno ostvarili i vidjeti njihova imena na zidu dok izlaziš na teren je doista nešto posebno - rekao je Koolhof.


- Rojer je za moju generaciju puno značio, uvijek broj jedan u Nizozemskoj. (db)

Mate Pavić - Nikola Mektić 7:4

Od sljedeće godine će Mate Pavić i Nikola Mektić djelovati zajedno, a zanimljivo je da su se u posljednje četiri godine susreli 11 puta i da je Splićanin u vodstvu od 7:4. Prije svega zahvaljujući trima pobjedama ove godine, od kojih je najvažnija bila u finalu US Opena. Još je jedan njihov dvoboj bio za pamćenje, onaj u polufinalu Wimbledona 2017. godine kad su Pavić i Oliver Marach slavili protiv Mektića i Franka Škugora sa 17:15 u petom setu. (db)


2017. München, četvrtfinale: Mektić, Baker - Pavić, Marach 6:3, 6:4
2017. Wimbledon, polufinale: Pavić, Marach - Mektić, Škugor 4:6, 7:5, 7:6(4), 3:6, 17:15
2017. Stockholm, četvrtfinale: Pavić, Marach - Mektić, Erlich 6:3, 4:6, 10:5
2018. Acapulco, četvrtfinale: Mektić, Peya - Pavić, Marach 7:5, 7:5
2018. Cincinnati, 2. kolo: Mektić, Peya - Pavić, Marach 7:6(3), 6:2
2018. Peking, polufinale: Pavić, Marach - Mektić, Dodig 7:6(6), 6:2
2018. Šangaj, četvrtfinale: Pavić, Marach - Mektić, Dodig 3:6, 6:2, 10:6
2019. Indian Wells, polufinale: Mektić, Zeballos - Pavić, Marach 7:6(3), 7:6(3)
2020. US Open, finale: Pavić, Soares - Mektić, Koolhof 7:5, 6:3
2020. Hamburg, polufinale: Pavić, Dodig - Mektić, Koolhof 6:4, 6:4
2020. Pariz, četvrtfinale: Pavić, Soares - Mektić, Koolhof 6:1, 7:6(4)

Linker
19. travanj 2024 18:27