ELSA/Getty images/Profimedia
NOVE TITULE U DŽEPU

Hrvatska 19-godišnjakinja u Danskoj osvojila najveći turnir karijere, s novim se trofejom kući vraća i Matej Dodig

Prije Estonije je Lucija bila 480. tenisačica svijeta, dakle preletjela je 150 mjesta u 14 dana
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 16:21

Lucija Ćirić Bagarić pobjednica je ITF turnira u danskom Kogeu iz kategorije W25, čime je 19-godišnja Dubrovkinja ostvarila najveći uspjeh karijere.

U finalu je svladala vršnjakinju, 19-godišnju Belgijanku Hanne Vandewinkel (WTA 461) sa 6:3, 7:5.

U prvom je setu Dubrovkinja gubila 0:2, ali brzo je potom vratila izgubljeno, pa u petom gemu napravila novi break, prednost izgubila u šestom, ali potom s nova dva breaka, u sedmom i u devetom gemu okončala set.

Isti scenarij zbio se na početku drugog - od 0:2 do 3:2. Izgubila je opet Lucija svoj servis, pa je Belgijanka servirala za set kod 5:4, ali ostala praznih ruku. Potom je opet naša tenisačica morala spašavati dvije break-lopte na svom početnom udaru, a kada je uspjela u maratonskom 12. gemu na servis Belgijke, izborila se meč-loptu i odmah je iskoristila.

Zahvaljujući trijumfu na "25-ici" na njen račun je "uplaćeno" 50 svjetskih bodova. U Dansku je doputovala s rankingom karijere, budući da se zahvaljujući finalu u Estoniji, na turniru iste kategorije, od prije dva tjedna, našla se na 418. mjestu WTA ljestvice. Trijumf u Danskoj dignut će je na najnovijoj WTA rang listi negdje oko 330. mjesta. Prije Estonije je bila 480. tenisačica svijeta. Preletjela je Lucija 150 mjesta u 14 dana!

Ukupno je za Ćirić Bagarić ovo četvrta ITF titula u karijeri. Prvi turnir osvojila je u studenom prošle godine, u grčkom Heraklionu (W15), a potom je u dva uzastopna tjedna u Austriji osvojila dva turnira u tamošnjem Oberpullendorfu.

Matej Dodig osvojio Novi Sad

Matej Dodig, 18-godišnji Osječanin, kući se vraća s novim trofejom. Mladi hrvatski tenisač osvojio je, naime, ITF turnir u Novom Sadu, čiji je nagradni fond bio 15.000 dolara.

U finalu je Dodig preokretom slavio protiv Srbina Stefana Popovića (ATP 627) sa 4:6, 6:2, 6:3. U meču koji je potrajao gotovo dva i pol sata Matej je zabio tri asa uz 50 posto pogođenog prvog servisa, a iskoristio je četiri od 13 break-lopti (Popović dvije od pet).

Matej je tako stigao do drugog pobjedničkog trofeja na ITF Touru, premijerni je osvojio u ožujku u Rovinju, drugom turniru iz ovogodišnjeg ciklusa Istarske rivijere. Bio mu je to tada tek drugi profesionalni turnir u životu, a ovaj u Novom Sadu mu je, i dalje se može reći, tek deveti. A dvije titule već je pospremio u džep...

U međuvremenu je od Rovinja do Novog Sada upisao na šest turnira najmanje četvrtfinale na svima, uz tek jedan izuzetak.

Dodig je početkom prošlog tjedna bio 753. tenisač svijeta, a nakon ovog rezultata bit će bolji za stotinjak pozicija na ATP listi. (ij)

Linker
07. svibanj 2024 17:11