VINCENZO PINTO Afp
FANTASTIČNA 2021. GODINA

Hrvatska je teniska velesila! Nitko nema više ATP naslova, Hrvati čak i ispred Novaka Đokovića

Računajući i singl i parove, wimbledonskim i olimpijskim pobjednicima nitko nije ni blizu
Piše: V. Zrinjski/JLObjavljeno: 23. studeni 2021. 15:30

Hrvatska je zemlja s najviše osvojenih ATP titula u 2021. godini. Nakon sezone u kojoj smo dobili najbolji par svijeta, dva Grand Slama, olimpijsko zlato i broncu te nove dvije titule Marina Čilića, podatak će ostati zapisan kao blistava fusnota u brojnim postignućima hrvatskog tenisa.

Za njega su, dakako, prvenstveno zaslužni Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su s devet zajedničkih naslova privatizirali pozornicu u svijetu parova. Računajući i singl i parove, wimbledonskim i olimpijskim pobjednicima nitko od kolega s Toura nije ni blizu - sljedeći na "all-around" ljestvici su Đoković, Salisbury, Zverev, Sinner i Ruud s po pet naslova. Talijan Jannik Sinner pritom je jedini među navedenim igračima ove sezone osvajao trofeje i u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima.

Kad je riječ o redoslijedu zemalja, Hrvatska s 13 osvojenih naslova drži prvo mjesto ispred Italije (12), Njemačke (11) i Velike Britanije (11), a ujedno je i jedina koja je prošla granicu od 10 titula u parovima. Osim Mektiću i Paviću, zasluge za to idu Ivanu Dodigu koji je s Filipom Polášekom trijumfirao na Australian Openu, ali i blizancima Ivanu i Mateju Sabanovu koji su u Beogradu u travnju osvojili svoj premijerni ATP naslov. Sabanovi, podsjetimo, od prošlog tjedna više ne nastupaju pod hrvatskom nego pod srpskom zastavom.

Da dojam uspješne sezone bude potpun, pobrinuo se Marin Čilić koji je titulama u Stuttgartu i Sankt Peterburgu dosegao jubilej, postavši tek šesti aktivni igrač sa 20 osvojenih turnira. Marinu je ovo bila 12. sezona karijere s najmanje jednim naslovom, a kuriozitet je i da je ušao u Top 10 vječne ljestvice igrača s najviše titula na ATP-jevim "250-icama". Trenutačno ih ima 16; od aktivnih igrača više su osvojili tek Federer (25) i Murray (17).

I dok su Pavić i Mektić sezonu završili na broju jedan Race ljestvice parova (pojedinačno je Pavić prvi, Mektić drugi, Dodig 12.), Čilić se u singlu vratio u Top 30. Borna Ćorić, koji je zadnji meč odigrao početkom ožujka, drži 73. mjesto.

Hrvatsku ovaj tjedan čeka prvi Davis Cup nastup nakon gotovo dvije godine. U grupnoj fazi u Torinu prvi suparnik našima bit će Australija, u četvrtak od 16 sati, dok će u nedjelju Čilić & co. igrati protiv Mađarske. Plasman u četvrtfinale izborit će pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.


Zemlje s najviše titula na ATP Touru (singl + parovi)

13 Hrvatska (2 singl, 11 parovi)

12 Italija (7 singl, 5 parovi)

11 Njemačka (5 singl, 6 parovi)

11 Velika Britanija (3 singl, 8 parovi)

9 Španjolska (6 singl, 3 parovi)

9 Argentina (2 singl, 7 parovi)

8 Rusija (7 singl, 1 parovi)

8 SAD (3 singl, 5 parovi)

Igrači s najviše titula (singl + parovi)

9 Nikola Mektić (Hrv)

9 Mate Pavić (Hrv)

5 Novak Đoković (Srb)

5 Joe Salisbury (VBR)

5 Alexander Zverev (Njem)

5 Jannik Sinner (Ita)

5 Casper Ruud (Nor)

Linker
26. travanj 2024 05:57