Duje Ajduković
 

 Božidar Vukičević/Cropix
VELIKA PRILIKA

Hrvatski tenisač igra meč karijere: Neće mu ‘propasti‘ Umag, a za nagradu može dobiti - Nadala

Duje Ajduković danas (11.00) u Bastadu igra svoje prvo ATP četvrfinale protiv Thiaga Monteira
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. srpanj 2024. 06:04

Kako god završio njegov današnji meč protiv Thiaga Monteira, sigurno je da će ovaj tjedan Duji Ajdukoviću ostati u posebnom pamćenju. Splitski je tenisač već sada ostvario najbolji rezultat u karijeri gledamo li turnire samo ATP razine, a sve više što napravi bit će dodatni bonus, odnosno više njih. Pri čemu ti bonusi mogu biti prilično primamljivi i zahvalni.

Krenimo redom. Ajduković (ATP 130) je u srijedu pobjedom nad Rusom Pavelom Kotovim u švedskom Bastadu prvi puta u karijeri izborio nastup u četvrtfinalu nekog ATP turnira. Ovo mu je, inače, tek šesti nastup u karijeri u glavnom ždrijebu na ovoj razini, pri čemu je tri puta imao pozivnicu (sve u Umagu), jednom ušao na temelju renkinga (Houston ove godine), a sada je, nakon Barcelone ranije ove sezone, drugi puta uspješno prošao i kvalifikacije. Ono što nije uspio u Kataloniji, gdje je doduše i rang turnira bio viši (ATP 500), uspio je sada u Bastadu (ATP 250) te na trijumfe u kvalifikacijama nadodao i ove u glavnom ždrijebu.

Štoviše, u gradu na jugu Švedske, gdje je ovih dana temperatura zraka sasvim ugodnih i osvježavajućih 20 stupnjeva Celzijusa, odmah je otišao korak dalje te prvi puta povezao i dvije ATP pobjede. Do sada je imao tek jednu, onu iz 1. kola Umaga 2021. protiv Argentinca Andree Collarinija.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zakoračio je tako Duje u društvo posljednjih osam na turniru, a sljedeći suparnik mu je Monteiro (ATP 85), iskusni Brazilac koji se kroz karijeru može pohvaliti i pobjedama nad Top 10 tenisačima (Tsonga, Tsitsipas, Rune), a dodao je tom popisu, upravo u srijedu u Bastadu, i Caspera Ruuda (ATP 9).

Bit će stoga ljevoruki 30-godišnjak iz Fortaleze u ulozi favorita u današnjem ogledu protiv 23-godišnjeg Splićanina, ali s druge strane Duje je u pozitivnom naletu s četiri pobjede i svakako će imati svoje adute za dodati još jednu u tu seriju. Uostalom, Kotov je najbolje plasirani tenisač (ATP 60) kojeg je dosad pobijedio u životu, makar ne nužno i najzvučniji. Jer ima on pobjede i nad, primjerice, Gillesom Simonom, Paolom Lorenzijem, Martinom Kližanom... pa i nad Holgerom Runeom. Doduše, od prije četiri godine kada je Danac još kao junior tek kretao s ITF turnirima.

Uspije li Duje pobijediti Monteira donijet će mu to i najbolji renking u karijeri, jer će nadmašiti 115. mjesto na ATP listi kojeg je dohvatio u travnju ove godine.

Za nagradu stiže - Rafa Nadal

Drugu stvar koju bi mu mogao donijeti današnji trijumf jest meč s - Rafaelom Nadalom. Jer prođe li i Španjolac, koji je u četvrtak sredio Camerona Norrieja (6:4, 6:4), svoju četvrtfinalnu prepreku, a to je Argentinac Mariano Navone (ATP 36), eto onda u polufinalu dvoboja Splićanina s jednim od najvećih tenisača u povijesti. A to bi, nema sumnje, bila Duji svojevrsna nagrada za ovaj tjedan, pa kako god taj potencijalni okršaj s Nadalom završio.

Također, koliko god dugo Ajdukovićev boravak u Bastadu trajao, neće mu ni u kom slučaju "propasti" nastup u Umagu i jedinom hrvatskom ATP turniru, koji počinje već u nedjelju. Jer sigurno će igrati i tamo u glavnom ždrijebu, samo ostaje za vidjeti pod kojim okolnostima.

Prođe li u Bastadu u (najmanje) polufinale, Ajduković će upasti u ždrijeb Plava Laguna Croatia Opena kao "specijalna iznimka" (eng. Special Exempt = SE), jer ne bi stigao igrati kvalifikacije, koje je namjeravao i želio igrati. Izgubi li, pak, danas, direktor Umaga, Tomislav Poljak, uručit će mu pozivnicu za glavni turnir.

To je, doduše, i bio prvotni plan, međutim Ajduković je rijetko viđenim fair-play potezom bio spreman odreći se svoje pozivnice u korist nekih mlađih tenisača, obrazlažući to činjenicom da je već dobivao pozivnicu posljednje tri godine i da su sada priliku zavrijedili neki drugi dečki, a da će on radije igrati kvalifikacije.

No, kako je u međuvremenu zbog ozljede otpao Dino Prižmić, oslobodila se jedna pozivnica, a direktor Poljak je u razgovorima s Ajdukovićem te Milijem Poljičkom usuglasio da će ona pripasti jednom od njih. Odnosno, dobit će je Ajduković izgubi li danas u Bastadu - jer onda bi trebao žurno napustiti Švedsku te već u subotu igrati kvalifikacije u Umagu, što uopće ne bi imalo smisla ni za jednu stranu - a Poljičak će je dobiti pobijedi li Duje danas, jer će onda Ajduković imati garantirani "ulaz" kao SE i neće mu ni trebati pozivnica.

To bi bio apsolutno najpovoljniji rasplet za sve jer Ajduković bi dobio i polufinale ATP turnira i mjesto u Umagu, Poljičak bi dobio veliku priliku na velikoj pozornici, a naš bi turnir dobio još jednog, odnosno najmanje četiri Hrvata u glavnom turniru (Luka Mikrut i Matej Dodig sigurni su vlasnici dviju pozivnica).

Za početak, sve kreće od terena i tamo će danas trebati pobijediti Thiaga Monteira...

Linker
19. srpanj 2024 06:04