PATRICK HAMILTON Belga Via Afp
BRAVO KRALJICE

Hrvatsko čudo je već 114 dana bez poraza! Petra Marčinko do 24. pobjede u nizu i titule nakon velikog preokreta

Najbolja svjetska juniorka je nakon dva sata i 34 minute nadigrala Talijanku Elisabettu Cocciaretto
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. ožujak 2022. 12:02

Petra Marčinko je plesala na rubu poraza nakon 114 dana nepobjedivosti, ali pronašla je način iščupati se i održati se, te u čudesnom preokretu u trećem setu od 2:4 sa četiri uzastopna gema doći do druge titule u dva tjedna na ITF turnirima od 25.000 dolara u Antalyji. Najbolja svjetska juniorka je nakon dva sata i 34 minute nadigrala Talijanku Elisabettu Cocciaretto (WTA 242) s 1:6, 6:4, 6:4 za svoju 24. uzastopnu pobjedu (četrnaest u juniorskoj konkurenciji, posljednjih deset na profesionalnoj razini) od konca studenog prošle godine.

Cocciaretto je bila na putu revanširati se za poraz u četvrtfinalu s prvog turnira u Turskoj kad je bilo 6:2, 6:1 za 16-godišnju Zagrepčanku.

Talijanka (u lipnju prošle godine bila je 108. na svjetskoj ljestvici, potom zbog ozljede nije igrala od srpnja do siječnja, pa joj je renking propao) je silovito krenula u finale, triput je oduzimala servis za uvjerljivih 6:1. Uslijedio je odgovor Marčinko u drugom setu, no trebala je tri breaka i tri set-lopte za poravnanje na 1:1. Naime, Cocciaretto je uporno poništavala prednost mlade Hrvatice, kod 3:5 je spasila i dvije set-lopte na servis Marčinko, ali to joj svejedno nije bilo dovoljno. U sljedećem gemu Marčinko je napravila break za 6:4, finale je ušlo u dramatičnu završnicu. U tom setu odluke 16-godišnja Zagrepčanka je morala izvući maksimum, sve najbolje iz sebe u ova dva fenomenalna tjedna u Antalyji. Morala je stalno loviti Cocciaretto, kod 2:4 je izvukla break-loptu da ne potone na 2:5, a u sljedećem gemu je Talijanka imala loptu za 3:5, ali Petra ni to nije dopustila i izjednačila je na 4:4.

image
BRANDON MALONE Afp

Dva gema kasnije slavila je drugu titulu na ITF profesionalnoj razini, pritom je izvela još jedan podvig, jer je pet godina starija Talijanka imala 40:0 na svom servisu, no Marčinko je s pet poena u nizu zaključila ovu fantastičnu priču.

Tako je Petra Marčinko četvrti put u ovoj strašnoj seriji pobjeda (24) dobila meč nakon što je izgubila prvi set. Prve tri takve pobjede bile su među juniorkama, u 3. kolu Orange Bowla protiv Evialine Laskevič iz Bjelorusije (1:6, 6:2, 6:3) i u finalu istoga turnira protiv Diane Šnajder iz Rusije (3:6, 6:1, 6:3). Treća je bila u 1. kolu Australian Opena protiv Amerikanke Alexis Blokhine (3:6, 6:3, 6:3). Mentalna snaga naše tenisačice očito je na zavidnoj razini, nema izgubljenog meča za nju. Nije to bio ni onaj u četvrtfinalu prije tri dana kad je Nicole Khirin iz Izraela vodila 4:1 u trećem setu.

Sto četrnaest dana je prošlo otkako je izgubila posljednji meč u pojedinačnoj konkurenciji, bilo je to u Meridi u Meksiku od Čehinje Linde Fruhvirtove u polufinalu. Dvotjedni trijumfalan boravak u Antalyji u konačnici je Petri donio sto bodova za WTA rang-listu. U Tursku je došla na 928. mjestu, a u sljedeći ponedjeljak nalazit će se oko 415. mjesta. Ne da je prepolovila renking, poboljšala ga je za više od 500 mjesta. Apsolutno čudesno!

Petra se sada vraća u Zagreb, sljedeći nastup trebala bi imati početkom travnja u portugalskom Oeirasu na turniru vrijednom 80.000 dolara, gdje je pravo igranja stekla kao najbolja juniorka svijeta. To se zove "junior exempt". Na tom turniru tenisu bi se trebala vratiti Donna Vekić, koja je zbog ozljede desnog koljena posljednji turnir odigrala na Australian Openu. (db)

Linker
07. svibanj 2024 09:38