INDEPENDENT PHOTO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Independent Photo Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
PET PITANJA UOČI UMAGA

I nakon Carlosa - Carlos? Može li Alcaraz ponoviti Moyu ili će ga spriječiti Talijani, te koliko mogu Hrvati?

ATP u Umagu će odgovoriti na pitanja koja se nameću uoči novog izdanja, a sve su oči uprte u Alcaraza
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. srpanj 2022. 14:36

Ako nekoga muči pitanje kako izgleda svjetski vrh sljedeće teniske generacije, one koja će naslijediti Nadala, Đokovića i Federera, ovaj bi se tjedan trebao nacrtati u Umagu. Petorica od šestorice najboljih igrača svijeta do 21 godine stižu na jedini hrvatski ATP turnir. Nedostaje im samo Félix Auger-Aliassime, a i on je već upoznao ovaj dio Istre, i to prije četiri godine. Alcaraz, Sinner, Rune, Baez, Musetti: sve to, i mnogo više, nudi ovogodišnji Umag, uoči kojeg čekamo pet odgovora.

1. Što može hrvatska teniska budućnost?

Tek treći put u povijesti turnira, Hrvatska u glavnom ždrijebu ima dvojicu tinejdžera. Nakon Čilića i Belića 2006. te Delića i M. Pavića 2011., ove godine svoju premijernu ATP pobjedu love Mili Poljičak (18) i Dino Prižmić (16). Pokraj njih se Duje Ajduković (21), koji je lani u osmini finala namučio Ramosa Viñolasa, već osjeća kao veteran, premda je i njegovo probijanje tek počelo.

Domaći "line-up" Umaga nikad nije bio tako mlad, a organizatori nikad odvažniji u prezentaciji hrvatskih talenata. Istini za volju, na mjestu Ajdukovića i Prižmića trebali su biti Borna Ćorić i Luca Nardi, ali u svakom zlu nešto dobro - za očekivati je da će publika biti jak vjetar u leđa Duji, Dini i Miliju. Što god finalist Europskog prvenstva do 18 godina i osvajač juniorskog Wimbledona naprave protiv Zapate Mirallesa, odnosno kvalifikanta, za njihovo će tenisko sazrijevanje biti golemi bonus.

2. Hoće li Alcaraz ponoviti Moyu?

U trenutku dok se u Umagu slagao ždrijeb, Carlos Alcaraz u Hamburgu se počeo pripremati za mali nedjeljni blockbuster protiv Lorenza Musettija. Španjolski teniski dragulj ponovno je u izdanju u kojem je ove godine osvajao Rio, Miami, Barcelonu i Madrid i to je loša vijest za sve koji su stigli u Stella Maris.

Carlos Moyá zadnji je igrač koji je u Umagu obranio naslov - 2003. je uzeo treći zaredom (i četvrti ukupno) - a osim njega je to učinio još samo Thomas Muster. Društvo Grand Slam osvajača i bivših brojeva jedan prirodno je okruženje za Alcaraza, no posao će biti teži nego lani. U polufinalu ždrijeb vodi prema Holgeru Runeu, a finale bi mogao biti generacijski okršaj s Jannikom Sinnerom.

3. …ili će ga zaustaviti netko od Talijana?

Alcaraz je s pravom uzeo svu pozornost, no donja polovica ždrijeba izgleda kao "sneak peak" nekog Grand Slama za tri ili pet godina. Musetti kao osmi i Sinner kao drugi nositelj usmjereni su prema međusobnom polufinalu, premda obojicu 20-godišnjaka na putu čekaju ozbiljni izazovi. Musetti bi se mogao sudariti s novom argentinskom senzacijom Sebastianom Baezom (21), dok je Sinnerova prva "mina" Slovak Alex Molčan, koji je pod trenerskom palicom Mariána Vajde u razmaku od dva mjeseca izborio finale Lyona i polufinale Hamburga.

Talijanski navijači u svakom slučaju nikad nisu imali čvršći razlog hodočastiti u Umag. Sinner je danas Top 10 igrač, a Musetti je jednako uzbudljiv potencijal. Obojica garantiraju spektakl, kao i njihov 15 godina stariji sunarodnjak…

4. Koji će se Fognini pojaviti ove godine?

Umag je upoznao sva lica Fabija Fogninija. Od hladnokrvnog šampiona koji je 2016. na putu do naslova izgubio tek jedan set, do nezainteresiranog turista koji je prije tri godine nešto malo prebacivao loptu protiv Travaglije, a onda izgubio živce i predao meč. Nesporno je da je 35-godišnji Fogna umaška ikona, i da s 11 nastupa i 20 pobjeda u povijesnim knjigama turnira ima status prvog pratitelja Moye. Ulaznice za njegove mečeve imaju dodatnu vrijednost jer se na njima uvijek nešto događa. Ako nema svoj dan u kojem će uništiti suparnika trkom, forhendima i dropshotovima, onda će pronaći neku metu - ili suca ili samog sebe - i prirediti drugu vrstu showa. Fogninijeva priča s Umagom traje od 2008. i približava se epilogu, ali nadamo se da je najbolje ostavio za kraj.

5. Mogu li Hrvati (konačno) do trofeja u parovima?

Nakon 31 izdanja, Umag i dalje čeka prvog domaćeg osvajača turnira parova. Šest puta su Hrvati bili u finalu, uključujući i Franka Škugora (s Lajovićem) i Antonija Šančića (s Mektićem) koji ove sezone zajedno mogu iznenaditi favorite. Ždrijeb ih u prvom kolu vodi na slovački dvojac Molčan/Zelenay. Drugi tandem s pozivnicom su Mili Poljičak i Nino Serdarušić, obojica vrlo talentirani igrači parova, koje čekaju Musetti i Zapata Miralles.

Linker
27. travanj 2024 06:15