GORAN SEBELIC Cropix
PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

Imamo četiri jaka aduta na turniru, Ivanišević: ‘Umag piše čudne, ali uvijek su to i lijepe priče‘

Danas počinje 34. izdanje jedinog hrvatskog ATP turnira koji je opet okupio ugledno tenisko društvo
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 23:17

U 34 godine održavanja, umaški je ATP turnir prošao i preživio brojne izazove, počevši s ratnim godinama u ranim 90-ima, a ovo ljeto također spada u kategoriju delikatnih. Jer u olimpijskoj smo godini, a turnir se održava neposredno uoči Igara u Parizu, štoviše Umag neće ni završiti, a olimpijski mečevi već će početi. Takav vremenski tjesnac prisilno je otvorio vrata nekim novitetima, pa će tako turnir prvi puta početi u nedjelju, a finale imati u subotu, ali je jednako tako suzio organizatorima Plava Laguna Croatia Opena manevarski prostor za privlačenje igrača.

No, Umag je u svijetu tenisa doista već stekao zavidan status da je i unatoč tim otegotnim okolnostima pred nama zasigurno još jedan tjedan sjajnog tenisa i to s opet sa zavidnom listom tenisača za turnir iz kategorije ATP 250. Nažalost, ne i “punom” u odnosu na inicijalnu listu sudionika, ali to je uobičajena sudbina na doslovce svim turnirima. Otpao je prije nekoliko dana veteran Stan Wawrinka, lanjski finalist, ali i pobjednik iz 2006. te u međuvremenu i trostruki Grand Slam osvajač.

image

Dino Prižmić

JOSIP BANDIC Cropix

Otpala je i velika domaća mlada nada Dino Prižmić, kojem je bila namijenjena jedna od pozivnica za glavni ždrijeb, no problematika s ručnim zglobom koja traje već neko vrijeme natjerala je mladog Splićanina na novo mirovanje. Šteta za Prižmića, pogotovo zbog činjenice da je lani u Umagu igrao jedan od svojih najboljih tjedana te stigao do četvrtfinala, a sada te bodove neće moći braniti.

Međutim, dovoljno je tu drugih zvučnih imena ili, pak, onih koji zasad tek kucaju na vrata društva najboljih, odnosno u perspektivi bi mogli kroz nekoliko sljedećih sezona dobiti značajniju ulogu “na velikoj mapi”. Dovoljno se samo sjetiti recentnih godina i, primjerice, finala Jannika Sinnera i Carlosa Alcaraza, koje je na neki način obojicu lansiralo u tenisku orbitu, a danas su Talijan i Španjolac dva najbolja igrača svijeta.

Opet, i ovaj će put najveće i najuglednije ime u Umagu biti - Goran Ivanišević. Naša teniska legenda već je godinama ambasador turnira, na kojem je igrao i prvo finale 1990. godine, iz prvih redova prati sva zbivanja na terenima kompleksa Stella Maris pa je i zbog toga svakako pozvan dati mišljenje o nadolazećim danima.

- Možemo očekivati odličan turnir, možda najjači u posljednjih desetak godina. Puno je jakih igrača u ždrijebu, bez obzira na okolnosti s OI u Parizu, a imamo i naša četiri aduta. Umag piše čudne priče, ali uvijek su to lijepe priče. Nisu baš često favoriti pobjeđivali, tako da vjerujem da će opet biti zanimljivo - rekao je Ivanišević.

image

Duje Ajduković

BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA Bildbyran/Ddp Usa/Profimedia

Četiri hrvatska aduta

Duje Ajduković (23) u Umag će doći nakon najboljeg tjedna u karijeri što mu se dogodio u švedskom Bastadu i možda na tom pozitivnom valu, i uspije li se othrvati umoru, zajaše i na jedinom domaćem ATP turniru. Tu je, inače, prije tri godine ostvario i svoju prvu ATP pobjedu karijere...

Luka Mikrut (20) napravio je veliki iskorak ove godine, a kulminacija je (zasad) bila na Challengeru na zagrebačkoj Šalati gdje je stigao sve do finala (Džumhur). Prije toga je igrao dva ITF finala (Manacor, Split) i jedan osvojio (Bol) što mu je donijelo pomak od skoro 200 mjesta na ATP ljestvici, s 525. mjesta na početku godine na aktualnu 353. poziciju.

Matej Dodig također sigurnim koracima prolazi standardne stepenice na početku seniorske karijere, a napunjenih 19 godina (rođendan imao u petak) sigurno bi želio proslaviti i s prvom ATP pobjedom u karijeri, što s obzirom na to da u 1. kolu čeka nekog od kvalifikanta, nije nerealno.

Mili Poljičak (20) morat će poslati zahvalnicu Ajdukoviću, jer njegovo polufinale Bastada omogućilo je mlađem sugrađaninu pozivnicu za glavni ždrijeb Umaga. Poljičak, juniorski pobjednik Wimbledona iz 2022., nakon sezone stagnacije, ove se godine malo probudio, a to se odmah osjeti na rezultatima - na posljednja tri ITF turnira igrao je tri finala, a dva je i osvojio (Umag, Monastir).

image

Andrey Rubljov

MI NEWS Nurphoto Via Afp

ANDREJ RUBLJOV (ATP 8)

Rus će braniti boje Top 10 igrača svijeta u Umagu, dok je upravo u kompleksu Stella Maris osvojio svoj prvi veliki trofej. I to na poseban način. Te 2017. igrao je kvalifikacije i ispao u posljednjem kolu, ali onda ipak “upao” u turnir odustajanjem Borne Ćorića. Drugu priliku tada 20-godišnji Rus iskoristio je maksimalno te s pet pobjeda došao do svoje prve ATP titule u karijeri. Sada, sedam godina kasnije, u Umag dolazi kao osvajač 16 turnira, a od listopada 2020. neprekidni je član Top 10 na svijetu, pri čemu mu je peto mjesto bio najviši renking.

Ova godina mu zasad nije možda išla prema željama, ali svejedno je osvojio dva turnira (Hong Kong, Madrid), a na putu do titule na Masters 1000 turniru u Španjolskoj pobijedio je i Carlosa Alcaraza, što je svakako vrijedna referenca.

LORENZO MUSETTI (ATP 16)

Nakon Jannika Sinnera (ATP 1), Lorenzo Musetti je drugi najbolji Talijan na ATP listi sa 16. mjestom. Prije svega mu je to donijelo polufinale Wimbledona od prije desetak dana, gdje ga je zaustavio Novak Đoković, a još je prije toga igrao i finale Queen’sa. Sada se opet vraća na zemljanu podlogu, ali sigurno će biti jedan od brojnih Talijana u ždrijebu (Sonego, Cobolli, Fognini, Darderi, Arnaldi...) koji se nada završnici turnira. Štoviše, u Umagu će biti pet od najboljih šest imena talijanskog tenisa, koji cvjeta na svim mogućim razinama - Sinner broj 1, osvajanje Davis Cupa, kod žena Jasmine Paolini finalistica Roland Garrosa i Wimbledona...

HOLGER RUNE (ATP 17)

Iako je možda u određenoj silaznoj putanji u posljednje vrijeme, tek 21-godišnji Danac itekako je “jako” ime u ždrijebu svakog turnira. Na velika je vrata u svjetsku slitu ušao 2022., pogotovo koncem sezone kada je na Masters 1000 u Parizu nanizao pet pobjeda protiv Top 10 suparnika, zaključno s Novakom Đokovićem u finalu, a brzo poslije toga i sam je dosegao Top 5. Druga polovica prošle i dosadašnji dio ove sezone nije impresivan za Runea, osjeti se to i u padu na ATP ljestvici (trenutačno je 17.), no možda mu se baš u Umagu otvori put do prve titule sezone.

image

Aleksej Popyrin

ANDREJ ISAKOVIC Afp

ALEXEI POPYRIN (ATP 43)

Australac je jedan od četvorice prijašnjih pobjednika Umaga u ovogodišnjem ždrijebu (Rubljov, Fognini, Lajović), odnosno došao je braniti naslova pobjednika nakon što je prije 12 mjeseci iznenađujuće otišao do kraja te u sjajnom finalu svladao Wawrinku. Dosadašnji dio sezone (omjer 12-12, polufinale Dohe najviši domet) ne ukazuje da će to ponoviti, ali uspije li kojim slučajem bit će prvi koji je uspio obraniti umašku titulu još od hat-tricka Carlosa Moye (2001. - 2003.)

JAKUB MENŠIK (ATP 79)

Promocija mladih tenisača, koji bi u budućnosti trebali ostvariti uspješne karijere, jedan je od zaštitnih znakova Umaga unazad nekoliko godina. U tu priču se uklapa i Jakub Menšik, još uvijek 18-godišnji Čeh koji je trenutačno i najbolje plasirani tenisač ispod 19 godina, a drži 79. mjesto na ATP listi.

Svi osvajači Umaga

1990. GORAN PRPIĆ (Hrv)

1991. Dimitri Poljakov (Rus)

1992. Thomas Muster (Aut)

1993. Thomas Muster (Aut)

1994. Alberto Berasategui (Špa)

1995. Thomas Muster (Aut)

1996. Carlos Moya (Špa)

1997. Felix Mantilla (Špa)

1998. Bohdan Ulihrach (Češ)

1999. Magnus Norman (Šve)

2000. Marcelo Ríos (Čile)

2001. Carlos Moya (Špa)

2002 Carlos Moya (Špa)

2003 Carlos Moya (Špa)

2004. Guillermo Canas (Arg)

2005. Guillermo Coria (Arg)

2006. Stan Wawrinka (Švi)

2007. Carlos Moya (Špa)

2008. Fernando Verdasco (Arg)

2009. Nikolaj Davidenko (Rus)

2010. Juan Carlos Ferrero (Špa)

2011. Aleksandr Dolgopolov (Ukr)

2012. MARIN ČILIĆ (Hrv)

2013. Tommy Robredo (Špa)

2014. Pablo Cuevas (Uru)

2015. Dominic Thiem (Aut)

2016. Fabio Fognini (Ita)

2017. Andrej Rubljov (Rus)

2018. Marco Cecchinato (Ita)

2019. Dušan Lajović (Srb)

2020. Nije održano zbog pandemije

2021. Carlos Alcaraz (Špa)

2022. Jannik Sinner (Ita)

2023. Alexei Popyrin (Aus)

Ždrijeb glavnog turnira

Andrej Rubljov (1) - slobodan

Camilo Ugo Carabelli (Arg) - LUKA MIKRUT (HRV)

Aleksander Ševčenko (Kaz) - Fabian Maroszan (Mađ)

Thiago Monteiro (Bra) - Tomaš Machač (Češ/7)

Francisco Cerundolo (Arg/4) - slobodan

Kvalifikant - MATEJ DODIG (HRV)

MILI POLJIČAK (HRV) - Lorenzo Sonego (Ita)

Kvalifikant - Matteo Arnaldi (Ita/8)

Luciano Darderi (Ita/5) - DUJE AJDUKOVIĆ (HRV)

Jakub Menšik (Češ) - Alexei Popyrin (Aus)

Luca Van Assche (Fra) - Fabio Fognini

Holger Rune (Dan/3) - slobodan

Mariano Navone (Arg/6) - Flavio Cobolli (Ita)

Kvalifikant - Dušan Lajović (Srb)

Kvalifikant - Kvalifikant

Lorenzo Musetti (Ita/2) - slobodan

Linker
05. rujan 2024 18:15