Novak Đoković

 TIMOTHY A. CLARY Afp
PSIHOLOŠKE IGRE

Istina o potezu Đokovića koji je izazvao bijes u SAD-u, zna se tko je pravi provokator: ‘Nije mu se to dopalo‘

Đoković nije ulazio u diskusiju, znajući da bi svaka takva odvažnost pokrenula nepotrebne rasprave
Piše: SNObjavljeno: 10. rujan 2023. 12:20

Podigla se prašina u teniskom svijetu nakon što je Novak Đoković, pisali su mnogi američki novinari - "nepotrebno i bez poštovanja" - polufinalnu pobjedu na US Openu nad Benom Sheltonom proslavio "spuštanjem slušalice".

Karakteristična je to proslava njegovog domaćeg suparnika, stoga je dio javnosti iskritizirao srpskog tenisača tumačenjem pokreta kao čiste provokacije nasuprot gotovo dvostruko mlađeg reketa.

- Da, ukrao sam mu proslavu - osvrnuo se kratko Đoković, ne ulazeći u nikakve rasprave i znajući da bi svaka takva odvažnost pokrenula mnoge nepotrebne diskusije.

image

Novak Đoković

KENA BETANCUR Afp

Međutim, pratitelji nisu imali mira, pa su počeli okretati snimke s meča i spoznali da ni 20-godišnji Shelton nije "cvijeće". Amerikanac se isto pokušavao igrati s Đokovićevom psihom, iako je to borba u kojoj ćete gotovo uvijek izgubiti. Shelton je na mahove provocirao Srbina tijekom čitavog meča, neprestanim gestikulacijama i komentarima.

- Ovo mu se nije dopalo - dobacio je Shelton nakon jedne pogreške Đokovića u nadi da će ga izbaciti iz takta.

Naši susjedi kazat će da je Shelton suviše intenzivno slavio poene ne bi li dodatno isprovocirao protivnika, no to je stvar osobne procjene. No istina je da je često "ulijetao" s nepotrebnim komentarima, a što god da je time htio postići, nije mu pošlo za rukom.

Jasno, psihološka igra pripala je Đokoviću, koji je bez poteškoća i uz gotovo zanemarive "neizvjesnosti" stigao do 36. Grand Slam finala.

Linker
19. studeni 2023 23:33