JOE TOTH Dppi Via Afp
ANEGDOTA ZA POVIJEST

Ivanišević Bobanu 2001.: ‘Taj je mali daleko najbolji na svijetu, ali još to ne zna. Kad shvati, pomest će nas!‘

‘Više sam gledao njega nego Gorana, čisti užitak. Ali, dečko mi je bio nepoznat‘, ispričao je Boban
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. rujan 2022. 16:33

Godina je bila 2001., konac siječnja. Goran Ivanišević igrao je na ATP turniru u Milanu. U to vrijeme u AC Milanu igrao je Zvonimir Boban, Goranov veliki prijatelj. Naravno da su iskoristili Goranov boravak u Milanu kako bi se viđali i družili.

Tako je pao dogovor da se nađu nakon jednog Goranovog treninga. Boban je ušao u dvoranu te s tribine odgledao dio treninga svog velikog prijatelja. Boban je - za one koji to možda ne znaju - veliki teniski zaljubljenik, a nakon igračke karijere i najbolji tenisač među bivšim sportašima kojima tenis nije bio profesionalni izbor. I ne samo u Hrvatskoj.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Uglavnom, gledajući Goranov trening Boban je na terenu pokraj njegovog vidio i jednog jako "talentiranog igrača", kako je kasnije ispričao. "Nisi trebao biti teniski ekspert da vidiš s kakvom lakoćom taj dečko pogađa i forhende i jednoručne bekende. Više sam gledao njega nego Gorana, to je bio čisti užitak. Međutim, dečko mi je bio nepoznat."

Kako je Goranov trening završio, tako ga je Zvone dočekao i prvo pitanje bilo je: Tko je onaj dečko koji je kraj tebe trenirao? Čini mi se jako talentiran.

image
RYAN PIERSE Afp

Goran mu je mirno odgovorio:

"Zove se Roger Federer, Švicarac je. Zapamti njegovo ime. On je već sad daleko najbolji tenisač na svijetu, ali to još nije shvatio. Kad shvati, sve će nas pomesti."

Federer je tada imao 19 godina. Nikada do tada nije osvojio ATP turnir, iako je igrao dva finala. Na Australian Openu koji tjedan ranije ispao je već u 3. kolu, Francuz Clement (u to vrijeme 18. na svijetu) lako ga je pobijedio u tri seta.

Koji dan kasnije Goran Ivanišević sučelio se po prvi put u karijeri s tim talentiranim Federerom. U to vrijeme Goran je bio 123. tenisač svijeta. Sjećate se, pet mjeseci kasnije dobio je pozivnicu za Wimbledon i osvojio ga. No, u Milanu je tada dobio po nosu od mladog Švicarca (6:4, 6:4).

"Jesam ti rekao da je mali čudo, nisam imao nikakvu šansu", ispričao je Goran Bobanu.

U polufinalu Milana Federer je nadigrao tada sedmog igrača svijeta, sjajnog Rusa Jevgenija Kafeljnikova 6:2, 6:7(3), 6:3. U finalu ga je dočekao Francuz Julien Boutter, tada 77. na svijetu. Federer ga je dobio u tri seta (6:4, 6:7(7), 6:4) i osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri.

Na turnir je došao kao 27. igrač svijeta. Prvi je postao tek 2004., tri godine nakon što je Goran Ivanišević već znao da je on taj...

Linker
21. travanj 2024 17:19