TOM DUBRAVEC Cropix
NIZ SE NASTAVLJA

Jedna od vodećih nada Hrvatske stigla do uvjerljivo najveće pobjede u karijeri! Izbjegao dramu i presudio Čehu

Šesti nositelj turnira nije imao šanse protiv našeg rastućeg majstora
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. listopad 2023. 17:49

Nakon što je u nedjelju prvi put u karijeri upisao pobjedu protiv top 100 suparnika, svladavši u završnom kvalifikacijskom kolu na ATP turniru u Stockholmu češkog predstavnika Tomaša Machača, talentirani hrvatski tenisač Dino Prižmić (18) otišao je još korak dalje.

Dan kasnije je na startu glavnog dijela turnira skinuo još veći "skalp", nadigravši Machačeva sunarodnjaka Jirija Lehečku, 30. igrača svijeta! Do najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri mlađahni je Splićanin došao nakon jednog sata i 41 minute igre, a slavio je sa 6:3, 7:5.

Koliko je vrijedan ovaj trijumf, reći će podatak da je 21-godišnji Lehečka ove sezone s 81. mjesta došao u top 30 i igrao u četvrtfinalu Australian Opena gdje je u prvom kolu deklasirao našeg Bornu Ćorića, a u nastavku izbacio i Camerona Norrieja i Felixa Auger-Aliassimea. Kasnije je igrao i u polufinalu Dohe, te osmini finala Wimbledona, a to mu je donijelo status prvog nositelja na Croatia Openu u Umagu. Tamo se nije proslavio, pao je na drugoj prepreci, ali je ubrzo nakon toga u Winston-Salemu dogurao do prvog ATP finala u karijeri.

U prvom je setu jučerašnjeg dvoboja splitski tinejdžer već u drugom gemu došao do breaka, iskoristivši četvrtu loptu za oduzimanje servisa suparniku. Poput pravog je rutinera nakon toga čuvao prednost, izgubivši do kraja seta na svom servisu samo jedan poen.

I u drugoj je dionici brzo stekao prednost, napravivši break u trećem gemu. Servis ga je u tom drugom setu ipak nešto slabije služio, Lehečka je stalno radio pritisak i to mu se isplatilo u osmom gemu kada je uspio izjednačiti na 4:4. Nije to, međutim, nimalo izbacilo Prižmića iz tračnica, nastavio je sa svojom igrom i u 11. gemu je još jednom slomio Čehov servis i to bez izgubljenog poena. Bez ikakvih je poteškoća u sljedećem gemu zaključio priču, što mu u sljedećem kolu donosi dvoboj protiv Šveđanina Eliasa Ymera ili Španjolca Roberta Bautiste Aguta.

Ogroman je korak naprijed napravio Dino u ovoj godini u koju je ušao kao 475. igrač svijeta. Najprije je na dva uzastopna ATP challengera u portugalskom Oeirasu iz kvalifikacija dolazio do četvrtfinala što ga je dovelo blizu ulaska 400 najboljih, a taj je prag prešao nakon osvajanja ITF turnira u Poreču, prvog iz ovogodišnjeg ciklusa Istarske rivijere.

Nastavio je i nakon toga grabiti naprijed, nanizao je četvrtfinala na challengerima u Zadru, Splitu i Mauthausenu, a u lipnju je sjajnu juniorsku karijeru okrunio osvajanjem Roland Garrosa. Sljedeći je mjesec u Umagu ostvario prve dvije pobjede na najvišoj ATP razini, doguravši do četvrtfinala, a koji tjedan kasnije podigao je pobjednički trofej na challengeru u Banjoj Luci. Donijelo mu je to i debi za hrvatsku reprezentaciju u Davis Cupu, a premda je u Splitu poražen u oba meča protiv favoriziranih suparnika, stekao je vrijedno iskustvo koje je dobro iskoristio u Stockholmu.

Ovog se ponedjeljka probudio kao 165. igrač svijeta, što mu je i renking karijere, ali neće se tu dugo zadržati jer nakon Stockholma mu sigurno slijedi novi korak naprijed...

Linker
21. svibanj 2024 15:14