Stefanos Tsitsipas

 VALERY HACHE Afp
MUČNI DETALJI

Jeziva priča Đokovićeve prijetnje uoči finala: ‘Nisam mogao disati, par udaha dijelilo me od smrti...‘

Nije propustio Stefanos Tsitsipas podsjetiti na crticu koja mu je promijenila život.
Piše: JL.Objavljeno: 28. siječanj 2023. 13:51

Uoči nedjeljnog finala Australian Opena u Melbourneu situacija je posve razvidna: pobjednik prvog Grand Slama sezone – Stefanos Tsitsipas ili Novak Đoković, postat će i broj 1 na ATP ljestvici. Osvojanjem Grand Slam turnira u Melbourneu, Tsitsipas bi postao prvi Grk u povijesti kojemu je to uspjelo.

Novak Đoković ima iznimno visoko mišljenje o svom nedjeljnom suparniku:

- On je vrijedan radnik, predan, a ujedno je i fin momak. Doživljavam ga kao pametnog i mudrog, jer želi učiti iz vlastitih iskustava i razumjeti nešto više o sebi. A to je osobina šampiona, nekoga tko ima potencijal osvajati Grand Slam turnire i biti broj 1 u svijetu tenisa, te postati ambasador sporta – kazao je Đoković.

Stefanos Tsitsipas slovi kao legitimni nasljednik Federera, Nadala i Đokovića, svojih teniskih uzora, koje je uspio pobijediti i prije 21. rođendana. No, jedini sraz u finalu jednog Grand Slama, (Roland Garrosa 2021.) Tsitsipas je izgubio od Đokovića nakon 2-0 u setovima. Teniski su kroničari međutim uvjereni kako Grk u Melbourneu može napraviti "odlučujući iskorak".

image

Stefanos Tsitsipas

WILLIAM WEST Afp

Najveće zasluge za "vrhunac karijere" Stefanos Tsitsipas pripisuje svom ocu i treneru Apostolosu. Zbog uspješnog zajedničkog rada, ali i događaja otprije osam godina – na Kreti. Tom prigodom (2015.), Stefanos i njegov prijatelj krivo su procijenili snagu morske struje i praktički, u posljednji trenutak, Apostolos Tsitsipas spasio je pogibelji dvojicu dječaka.

- Nismo mogli disati. Užasan je osjećaj biti u vodi dok te struja nosi bez kontrole. Preplavio me osjećaj prestravljenosti. Srećom, otac je vidio što se zbiva, skočio je u vodu, doplivao do nas i odgurao nas prema plaži. Vjerojatno nas je nekoliko udaha dijelilo od smrti. Stoga će otac za mene uvijek ostati heroj – prisjeća se kritičkih trenutaka danas 24-godišnji Stefanos Tsitsipas.

Tvrdi kako je stečeno iskustvo promijenilo negov način razmišljanja:

- Od tog dana život promatram iz drugačije perspektive. Taj me događaj psihički promijenio.

Zanimljivo, Tsitsipas ima rođendan istog datuma kao i Pete Sampras – 12. kolovoza. Pomalo i podsjeća na američkog tenisača grčkog podrijetla. Studiozan je i kontemplativan. Govori tri jezika – grčki, ruski i engleski, a učio je i španjolski, te kineski.

Znanje ruskog jezika dio je Tsitsipasovog obiteljskog nasljeđa. Njegova je majka Julia Salnikova, nekadašnja reprezentativka Sovjetskog Saveza u Fed Cupu. Također, Stefanosov (pokojni) djed Sergej Salnikov (čija je majka bila Grkinja) bio je odličan nogometaš moskovskih klubova Spartaka i Dinama, te Zenita (iz tadašnjeg Lenjingrada). Spomenuti je Salnikov s reprezentacijom SSSR-a osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1956. – u Melbourneu.

Linker
20. travanj 2024 07:05