KAZUHIRO NOGI Afp
‘PONOVIO‘ OCA

Još prošle godine je bio tek sveučilišni igrač, a sad se opasno približava najboljima na svijetu

Amerikanac Ben Shelton osvojio je Tokio i ušao u svjetskih Top 15
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. listopad 2023. 16:26

Sezona uspona Bena Sheltona dosegnula je novu razinu u Tokiju. Amerikanac, koji je početkom godine bio na rubu Top 100 ATP liste, osvojio je ATP 500 turnir u japanskom gradu svladavši u finalu Rusa Aslana Karaceva (ATP 50) 7:5, 6:1.

Za 21-godišnjeg Sheltona to je prva titula u karijeri iz prvog finala, ali on je ionako svoj status nadolazeće zvijezde stekao na dva ovogodišnja Grand Slam turnira. Na Australian Openu je, u svom tek drugom nastupu na Grand Slam turniru u životu, igrao četvrtfinale, da bi onda "eksplodirao" na US Openu, gdje je otišao do polufinala. Postao je time najmlađi Amerikanac još od Michaela Changa iz 1992. koji je ostao među posljednja četiri na američkom Grand Slamu.

Iako će mnogima iz tog polufinalnog meča protiv Novaka Đokovića u pamćenju ostati Srbinovo "poklapanje slušalice" - čime je kopirao Sheltonove proslave u prethodnim mečevima u New Yorku - možda će ga trebati pamtiti kao prvi od mnogih velikih Grand Slam rezultata ljevorukog Amerikanca sjajnog servisa.

image
KAZUHIRO NOGI Afp

- Kad gledam velike šampione, oni završavaju tjedan pobjedama, osvajanjem titula, ne dolaze samo do finala. Sposobni su zadržati visoku razinu tenisa kroz cijeli tjedan. Ne kažem da sam ja iole blizu toga, ali to što sam sada sposoban učiniti to kroz jedan tjedan te povezati pet pravih mečeva, kao ovdje u Tokiju, za mene je velika stvar - rekao je Shelton nakon što je Karacevu dao samo 11 poena (od 50) na servisu, spasio jedinu break-loptu s kojom se suočio, a iskoristio četiri od šest na suprotnoj strani.

- Početkom godine gubio sam mečeve u ranim fazama turnira, ali puno sam radio u međuvremenu i gradio svoju igru kako bih bio sposoban osvajati turnire.

Još prošle godine Shelton je bio tek sveučilišni igrač na Floridi, a od ponedjeljka će biti je 14. igrač na ATP ljestvici (napredak za pet mjesta u odnosu na prošlotjedni renking). U posljednjih 16 mečeva je na omjeru 14-2.

Osvajanje Tokija - u kojem je postao najmlađi pobjednik od Lleytona Hewitta (20) iz 2001. - posebno je i zbog toga što se pridružio ocu Bryanu (Newport 1991, 1992) kao osvajač ATP turnira. Oni su četvrta "kombinacija" u kojoj su i otac i sin osvojili barem po jedan ATP turnir u Open eri (od 1968).

Prethodna tri para su Phil (3) i Taylor Dent (4), Ramanathan (1) i Ramesh Krishnan (8) te Petr (10) i Sebastian Korda (1). (ij)

Linker
12. svibanj 2024 11:51